Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣκουρλέτης: Εκλογές με απλή αναλογική στις 13 Οκτωβρίου 2019...

Σκουρλέτης: Εκλογές με απλή αναλογική στις 13 Οκτωβρίου 2019…

|

«Τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019 θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) – Τι απάντησαν τα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Τι περιλαμβάνει (επιγραμματικά) ο “Κλεισθένης Ι”

Τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019 θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές  εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής.  Αυτό διεμήνυσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στο έκτακτο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ((ΕΝΠΕ).   Το νομοσχέδιο, όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης θα έρθει τις επόμενες μέρες για διαβούλευση, αλλά δεν ανακοίνωσε το πότε θα δημοσιοποιηθεί παρά τον καταιγισμό των ερωτήσεων που δέχθηκε από τους συνέδρους με προεξάρχοντα τον Γ. Πατούλη.  και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με ρητορική ερώτηση: «Μήπως συνηθίσατε σε νομοσχέδια fast track που ετοιμάζονταν σε 15 μέρες ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης όπως συνέβαινε στο παρελθόν;».

Οι πρόεδροι ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, Γιώργος Πατούλης και Κώστας Αγοραστός, ανοίγοντας τις εργασίες του πρώτου κοινού συνεδρίου των δυο κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης, που ξεκίνησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας απέστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο υπουργείο Εσωτερικών να ξεκαθαρίσει τις προσθέσεις της ως προς την αυτοδιοίκηση και να δημοσιοποιήσει το αναμενόμενο νομοσχέδιο παρέχοντας επαρκή χρόνο διαβούλευσης -τουλάχιστον δυο μηνών-, σ΄ όλα τα επίπεδα της Αυτοδιοίκησης.

«Δεν θα παράσχουμε πολιτική νομιμοποίηση σε διαδικασίες “εξπρές” ψήφισης του νομοσχεδίου» του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε με έμφαση ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ. Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε επίσης ότι ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να διεξαχθεί «με συμπλεγματικές λογικές και ιδεοληπτικές αγκυλώσεις». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι δεν θα γίνει αποδεκτή «εικονική διαβούλευση. Θέλουμε καθαρές θέσεις -να ξεκαθαρίσετε τις θέσεις σας», είπε αναφερόμενος στον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος ανέβηκε στη συνέχεια στο βήμα.

«Το σύστημα της απλής αναλογικής θα φέρει ευρύτατες πλειοψηφικές συναινέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στην κοινωνία», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Σκουρλέτης. Από τις «νέες πλειοψηφικές» που θα διαμορφωθούν σε δήμους και περιφέριες θα επιλέγονται –  σύμφωνα με το νομοσέδιο που προετοιμάζεται – οι αντιπεριφεριάρχες και οι αντιδήμαχοι. Η συγκεκριμένη δήλωση του υπουργού προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια μέσω αποδοκιμασιών των παρευρισκόμενων συνέδρων της τοπικής αυτοδιοίκησης (σ.σ. η αίθουσα ήταν ασφικτικά γεμάτη). Ωστόσο, ο υπουργός απαντώντας στα αίτημα της ΚΕΔΕ για δίμηνη διαβούλευση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα διεξαχθή διαβούλευση τόση όση θα χρειαστεί αλλά «την τελική ευθύνη της νομοθέτησης την έχει η κυβέρνηση». 

«Είμαστε πολύ επιφυλακτικοί με την πρόταση της κυβέρνησης», είπε στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Δεν μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε λογιών-λογιών μειοψηφίες να εξουσιάζουν τους δήμους και τις περιφέρειες. Ειδικά που υπάρχουν μειοψηφίες, οι οποίες πετροβολούν την πολιτική», πρόσθεσε. «Το σύστημα της απλής αναλογικής θα φέρει ευρύτατες πλειοψηφικές συναινέσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στην κοινωνία», δήλωσε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος πήρε αμέσως μετά, τον λόγο. 

Με βάση αυτά που γνωρίζουμε για τον «Κλεισθένη Ι» (το δεύτερο μέρος θα καταρτιστεί μετά τη συνταγματική αναθεώρηση):

– Αποσυσχετίζονται από τις ευρωεκλογές οι αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου 2019.

– Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα αναλαμβάνουν καθήκοντα από την 1η Ιανουαρίου, όπως συνέβαινε πριν την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

– Ως εκλογικό σύστημα καθιερώνεται η απλή αναλογική, «όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης με τις διάφορες εκδοχές του εκλογικού συστήματος». Με αυτό το σύστημα, ξεκαθάρισε ο υπουργός, «δεν πρόκειται να υπάρξουν δικτατορίες των μειοψηφιών και δεν υπάρχει σχέδιο της κυβέρνησης να αλώσει τους δήμους, όπως μας κατηγορούν»

– Αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι θα ορίζονται από όλες τις παρατάξεις που θα συναποτελούν τις περιφερειακές και δημοτικές Αρχές, αντίστοιχα.

– Καθιερώνεται ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους οικισμούς κάτω τω 500 κατοίκων.

– Ενεργοποιούνται τα τοπικά δημοψηφίσματα.

– Παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν και να συμμετάσχουν σε εταιρείες κοινής ωφέλειας. Ενδεικτικά ο υπουργός ανέφερε ότι θα μπορούν οι μητροπολιτικοί δήμοι της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν στο ΔΣ της ΕΥΑΘ.

– Συστήνεται διαρκής επιτροπή σε διυπουργικό επίπεδο με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάρτιση νομοσχεδίων στο θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων.

– Θεσπίζεται ο Ελεγκτής Νομιμότητας, ο οποίος θα είναι μία αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και θα συγκροτείται από νομικούς.

Επιπλέον, ο κ. Σκουρλέτης διέψευσε κατηγορηματικά ότι σχεδιάζεται ο διορισμός, από την κεντρική διοίκηση, γραμματέων στους ΟΤΑ.

Τη βεβαιότητα ότι οι βουλευτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν πριν τις επόμενες αυτοδιοικητικές, εξέφρασε ο τομεαρχής Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ στη συνέχεια θα καταργήσει την απλή αναλογική.  «Εχετε ένα κακό οι αυτοδιοικητικοί, δεν είστε αρκετά ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο κ.Βορίδης σχολιάζοντας τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση θέλει να φέρει την απλή αναλογική. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Σαντορίνη: Υποδέχεται (19/04) την Ολυμπιακή φλόγα, ποιο είναι το πρόγραμμα

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στη Σαντορίνη

Πάρος: Στην τελική ευθεία για την υποδοχή της Ολυμπιακής φλόγας

Ολοκληρώθηκαν όλες οι συναντήσεις στη Πάρο για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας... Ποιο είναι το πρόγραμμα

Κυκλάδες: Ακτοπλοϊκή “βασίλισσα” του χειμώνα η Σύρος (!!!)

Η Σύρος είχε τη μεγαλύτερη διακίνηση επισκεπτών το πρώτο τρίμηνο του 2024 ... Ποιο λιμάνι δέχτηκε τα περισσότερα πλοία...

Πάρος: Εναλλάξ διανυκτέρευση των “Θεολόγος Π” και “Andros Queen” στο λιμάνι της Παροικιάς

Εναλλάξ διανυκτέρευση των "Θεολόγος Π" και "Andros Queen" στο λιμάνι της Παροικιάς την καλοκαιρινή περίοδο

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί