Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣκουρλέτης: οι πέντε άξονες που θα κινηθούμε προς την Αυτοδιοίκηση

Σκουρλέτης: οι πέντε άξονες που θα κινηθούμε προς την Αυτοδιοίκηση

|

Τα πέντε (5) «δείγματα γραφής» της Κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία τυχαίνουν μιας ιδιαίτερα θετικής υποδοχής από τους αιρετούς 

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ενημερώθηκε από τον Πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη και τα μέλη του, σχετικά με τις θέσεις της Ένωσης για τρέχοντα ζητήματα, αλλά και για θεσμικά θέματα που άπτονται της κυοφορούμενης αναθεωρητικής παρέμβασης της Κυβέρνησης στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον «Καλλικράτη».

Κατά τη διάρκεια της εποικοδομητικής συζήτησης που διεξήχθη σε ιδιαίτερα  καλό κλίμα, επισημάνθηκε ότι η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης προχωρά και θα αποκτήσει ολοκληρωμένη μορφή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με βασικούς άξονες: τις αλλαγές στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις αρμοδιότητες ανάμεσα στους ΟΤΑ των δύο βαθμών και το Κράτος, τα ζητήματα εσωτερικής διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον εκλογικό νόμο και τη θέσπιση ενός δικαιότερους συστήματος χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).

Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι παρά τις δεδομένες δημοσιονομικές συνθήκες και τις Συνταγματικές παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη, πολλά ώριμα ζητήματα εξαιρετικής σημασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσουν αντικείμενο της επερχόμενης μεταρρυθμιστικής παρέμβασης.

Ως «δείγματα γραφής» της Κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία τυχαίνουν μιας ιδιαίτερα θετικής υποδοχής από τους αιρετούς, παρατέθηκαν στη συνάντηση τα εξής οικονομικά και θεσμικά μέτρα:

• Τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2018 (500 εκατ. ευρώ και 240 εκατ. ευρώ) για έργα Ύδρευσης – Αποχέτευσης, Αγροτικής Οδοποιίας, Αποκατάστασης ΧΑΔΑ, Αντιπλημμυρικών έργων, για προμήθεια Μηχανημάτων Έργου, για την ανέγερση Δημοτικών Κτηρίων και, τέλος, για την αναγκαία αναμόρφωση των Παιδικών Χαρών.

• Τα 95 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση των δήμων, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις νέες προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των παιδικών σταθμών, επίσης μέσα στο έτος.

• Η επανάληψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης δήμων,  που  το 2017 δόθηκε σε 85 ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς ΟΤΑ, οι οποίοι έλαβαν συνολικά 20 εκατ. ευρώ.

• Η προώθηση, συνολικά 8.845 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες στην καθαριότητα και αλλού, ο οποίος «θωρακίζει» τους δήμους προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο της καθαριότητας και τερματίζει την «πολιτική ομηρία» μέσω της αξιοποίησης συμβασιούχων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

• Η έναρξη της συνεργασίας του υπουργείου με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, για την απλοποίηση διαδικασιών και την προτυποποίηση στους δήμους και τις Περιφέρειες, που επιδιώκει να χτυπήσει αποφασιστικά τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές δομές.

Η ενεργοποίηση του «Μητρώου Πολιτών», ενός εμβληματικού έργου που εγκαινιάζει μια νέα σχέση ανάμεσα στον πολίτη και τις Δημόσιες υπηρεσίες, ενώ αλλάζει και τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας των διασυνδεδεμένων φορέων, καθώς και των ληξιαρχείων και των δημοτολογίων της χώρας.

Πηγή: epoli.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο