Σκουρλέτης: Ταξίδι – αστραπή στη Νάξο

Όταν στις αρχές Ιουνίου είχε έρθει στη Νάξο ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κος Αναστάσιος Πετρόπουλος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων «πολύ σύντομα θα επισκεφθώ εγώ ο ίδιος προσωπικά και ο Πάνος Σκουρλέτης τον κόσμο εκεί στα χωριά που βγαίνει το σμυρίγλι. Το θέμα της σμύριδας θα το δούμε συνολικά……. Υπάρχει πρόγραμμα. Οι σχετικές μελέτες εκπονούνται. Θα τα ελέγξουμε όλα και αν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις θα αξιοποιήσουμε τη σμύριδα για χάρη της ορεινής Νάξου» . Ο ίδιος ακόμη δεν ήρθε, θα είναι όμως εδώ την προσεχή Κυριακή 17 Ιουλίου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Πάνος Σκουρλέτης και θα έχει ενημερωτική συνάντηση με του σμυριδεργάτες Νάξου στο Οικομουσείο Κορώνου. Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, θα βρίσκεται το πρωί της Κυριακής στη Νάξο, στη συνέχεια θα βρεθεί στη Κόρωνο όπου θα επισκεφθεί σμυριδωρυχεία για να δει από κοντά τις συνθήκες εργασίες, θα γευματίσει στο χωριό της Ορεινής Νάξου και στις 7 το απόγευμα θα έχει την ενημερωτική συνάντηση με τους σμυριδεργάτες. Και η βάση της συζήτησης αναμένεται να γίνει πάνω στη πρόταση του υπουργείου για σύσταση συνεταιρισμού με σκοπό την ανάδειξη, διαχείριση και αξιοποίηση της σμύριδας…

Να σημειώσουμε ότι οι σμυριδεργάτες έχουν ήδη συζητήσει για το θέμα αλλά, δεν πήραν οριστικές αποφάσεις γιατί θέλουν να ακούσουν και τον υπουργό που θα έχει αποκρυσταλλωμένες απόψεις για τι μέλλει γενέσθαι. Το βασικό τους θέμα είναι ο συνεταιρισμός, ειδικά σε μία περίοδο όπου όλοι οι συνεταιρισμοί κρέμονται από μία λεπτή κόκκινη γραμμή. Από εκεί και πέρα, το θέμα της ποσότητας όπως και της εγγραφής των μελών στους καταλόγους είναι δευτερεύουσας σημασίας αλλά θεωρείται ότι έστω και δύσκολα θα λυθούν…

Πρόσφατα, ο Δημήτρης Αντ. Μανδηλαράς είχε δημοσιοποιήσει ανοιχτή επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς και μάλιστα είχε καταθέσει και προτάσεις… Η επιστολή  έκλεινε με τις προτάσεις του και ιεραρχώντας τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν είναι:

Ολοκλήρωση των ερευνών για τα αποθέματα σμύριδας από το ΙΓΜΕ.

Έρευνα αγοράς.

Έρευνα για τις νέες χρήσεις της σμύριδας.

Επικαιροποίηση προμελέτης ΕΛΕΒΜΕ για τον εκσυχρονισμό της εξόρυξης.

Μελέτη για κατασκευή μονάδας κοκκοποίησης, εμπλουτισμού και κατασκευής υποπροϊόντων.

Επαναδιαπραγμάτευση από τον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με την εταιρεία «Αιολικό Πάρκο Νάξου» για να επιτευχθεί συμφωνία ειδικού τιμολογίου για την ηλεκτρική ενέργεια που θα απαιτηθεί για την καθετοποίηση της εκμετάλλευση της σμύριδας.

Να δρομολογηθούν μελέτες για να κατασκευαστεί εμπορικό λιμάνι στη Νάξο.

Να εκπονηθεί ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Ορεινή Νάξο.

Να επικαιροποιηθεί η μελέτη του ΕΜΠ για την τουριστική αξιοποίηση των ορυχείων και των εγκαταστάσεων.

Είναι σημαντικές οι μελέτες και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις αξιοποίησης της σμύριδας. Οι προτάσεις πρέπει να είναι πιστικές και να δίνουν διέξοδο και στους εργαζόμενους που δεν θα απασχοληθούν στο νέο σχήμα. Τότε θα είναι ώριμες οι συνθήκες για σύσταση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Εκμετάλλευσης της Σμύριδας".