Σμυριδεργάτες: Από Δευτέρα και …βλέπουμε

Καλά είναι τα λόγια τα όμορφα. Τα μεγάλα. Όπως αυτά που είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κος Πάνος Σκουρλέτης όταν βρέθηκε στις 16 Ιουλίου στη Νάξο και δη στη Κόρωνο σε μία επίσκεψη – αστραπή ώστε να δει από κοντά τι εστί «Σμυριδωρυχεία». Να έχει την καλύτερη δυνατή εικόνα ενόψει της πρότασης για την αξιοποίηση της σμύριδας. Όπως δε τόνισε «Ο πρωθυπουργός αγαπάει την Νάξο και ιδιαίτερα την περιοχή της Μουτσούνας, αφού έχει μια βιωματική σχέση μ' αυτή την περιοχή. Αναγνωρίζουμε ως κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, την ανάγκη να στηρίξουμε έμπρακτα και την ιστορική διάσταση αυτών των βιομηχανικών μνημείων, αλλά και την ζωντανή πια λειτουργία τους και την συνέχιση και αναβάθμιση της εξορυκτικής διαδικασίας».

Η επίσκεψη

Είναι όμως έτσι; Τότε ο κος Σκουρλέτης, συνοδευόμενος από τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων και το δεξί του χέρι, τον Στέργιο Σερπέτη, είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τόσο στην Μουτσούνα όσο και στο Δημαρχιακό Μέγαρο την επόμενη ημέρα, περιηγήθηκε στα σμυριδωρυχεία, γνώρισε τις παραλίες του νησιού (Λυώνας) και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Νικηφόρου Μανδηλαρά, που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού της Κορώνου. Στο Οικομουσείο, βρέθηκε απέναντι από τους σμυριδεργάτες που έδωσαν δυναμικό παρών, άκουσε τις τοποθετήσεις πρώην και νυν σμυριδεργατών, ανέπτυξε την πρόταση του Υπουργείου όσον αφορά την μορφή συνεταιρισμού (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) που θα έχει η διάδοχη με τη σημερινή κατάσταση. Χαμογέλασε δε όταν άκουσε τους σμυριδεργάτες και δη τους νεώτερους να εμφανίζονται θετικοί ως προς την κατεύθυνση (θεσμικό πλαίσιο) που έδωσε το Υπουργείο για την σωστή και ασφαλή λειτουργία των ορυχείων επ’ ωφελεία των έξι σμυριδοχωριών (Κεραμωτή, Απείρανθος, Μέση, Κόρωνος, Σκαδό και Δανακός) και κατ’ επέκταση του νησιού από τη στιγμή που θα έχει και τουριστικό προσανατολισμό. 

Θετικό μάτι

Μάλιστα, είχε αποδεχτεί και τα δύο αιτήματα των σμυριδεργατών, ήτοι:  άμεσο άνοιγμα των ορυχείων καθότι η ποσότητα είναι στους 8.000 τόνους, ιδιαίτερα αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αύξηση των εγγεγραμμένων στους καταλόγους των σμυριδεργατών κατά 16 άτομα (εφόσον ανοίξουν τα ορυχεία και πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις)ενώ στο 3ο αίτημα - απαλλαγή ασφάλισης από το ΤΕΒΕ -  ουσιαστικά δεν απάντησε. Και εν μέρει πέτυχε το στόχο του. Η πλειοψηφία των εκπροσώπων είδε με θετικό μάτι όλη αυτή την προοπτική αν και τέθηκαν βασικά θέματα στο τραπέζι όπως ο εκσυγχρονισμός των ορυχείων, η δημιουργία υποδομών παράλληλα δε με τα έργα ανάπτυξης με γνώμονα τον τουρισμό (Μουσείο Στραβολαγκάδας, εναέριος κ.α.). Ενώ στο θέμα της ασφάλειας των σμυριδωρυχείων και των περιβαλλοντικών όρων που διέπουν το σημερινό καθεστώς λειτουργίας των ορυχείων υπάρχει ένα παράξενο παιχνίδι…. Ένα κρυφτούλι.

Επιφύλαξη

Ποια όμως είναι η ουσία; Ότι σήμερα είναι 19 Αυγούστου και ουσιαστικά ένα μήνα μετά την επίσκεψη Σκουρλέτη στην Νάξο τίποτα δεν έχει γίνει. Η πρόταση παραμένει στο τραπέζι, όμως οι σμυριδεργάτες έχουν αρχίσει να δυσπιστούν. Η εκλογοαπολογιστική συνέλευση που έγινε στις αρχές Αυγούστου είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν όλα από τη στιγμή που επιλέχτηκε η λύση των εκλογών με τη δημιουργία ενός νέου σωματείου και με το νέο προεδρείο να γίνουν εκ νέου συζητήσεις καθότι η πρόταση Σκουρλέτη μοιάζει να έχει κενά… Ο πρόεδρος των σμυριδορυκτών Όρμου Λυώνα κος Μιχάλης Πάσουλας μιλώντας στην εκπομπή της Πόπη Αλιμπέρτη στον Aegean Voice107.5 είχε δηλώσει ότι «Η πλειονότητα των εργατών είναι πολύ επιφυλακτικοί και με το δίκιο τους, γιατί είναι μια πρόταση “στον αέρα”. Το θέμα είναι ανοιχτό. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι εύκολο, χωρίς καμία υποδομή, να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στον συνεταιρισμό. Και έχουμε την πείρα ότι δεν “προχωρούν” όλοι οι συνεταιρισμοί». Μάλιστα είχε αποφασιστεί ότι στις 21 Αυγούστου (από τις 4 το απόγευμα και έως τη δύση του ηλίου) θα γίνονταν εκλογές για το νέο σωματείο που θα είχε το όνομα «Σωματείο Σμυριδεργατών Ορεινής Νάξου», όπως σημειώθηκε στην ιστοσελίδα naxostimes.gr

Από Δευτέρα

Και όμως τίποτα δεν έγινε επί της ουσίας. Σήμερα 19 Αυγούστου λοιπόν τα ορυχεία παραμένουν κλειστά ενώ είναι άγνωστο ακόμη κι εάν γίνουν οι εκλογές, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει αύριο καθότι δεν υπάρχουν υποψηφιότητες. Ο κος Πάσουλας ανέφερε μιλώντας στην ιστοσελίδα μας ότι «όλα είναι έτοιμα όσον αφορά το άνοιγμα των ορυχείων. Θεωρητικά από τη Δευτέρα 22 Αυγούστου θα πιάσουμε δουλειά. Εάν όχι., τότε θα περιμένουμε μία ακόμη εβδομάδα ώστε να επιστρέψουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι από την άδειά τους και να πιάσουμε δουλειά ώστε να μην υπάρχουν ούτε τυπικά ζητήματα. Είναι πολύ νωρίς σε σχέση με πέρυσι (σ.σ. Οκτώβριος το άνοιγμα των ορυχείων) αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει απογοήτευση για την στάση των πολιτικών γιατί άλλα μας είπαν και έως τώρα δεν έχει γίνει τίποτα».

Οπότε αναμονή… 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News