Σοκ... Ο Κουρουμπλής επιβεβαιώνει ότι γνώριζαν στη Κυβέρνηση το απόγευμα της Δευτέρας ότι υπήρχε νεκρός από τις φωτιές

Οργή… Αγανάκτηση… Θυμός.. Αποτροπιασμός… Αδικία.. Η αποκάλυψη από τους ανθρώπους που έφτασαν πρώτοι στο τόπο της πυρκαγιάς στο Μάτι ότι από την πρώτη στιγμή γνώριζαν και ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές ότι υπάρχει νεκρός, προκαλεί δεκάδες αντιδράσεις και βέβαια αναπάντητα «γιατί»… Και το χειρότερο; Μερικά λεπτά αργότερα έρχεται Υπουργός να επιβεβαιώσει την πληροφορία περί ύπαρξης νεκρού πριν από την έναρξη της του Πρωθυπουργού στο Κεντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής αλλά κρίθηκε ως μη ασφαλής. Και το χειρότερο; Ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό ότι η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο… Και πλέον τεράστιο ζήτημα προκύπτει από τα όσα αποκάλυψαν ο επικεφαλής της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, που επιχείρησαν στην παραλία στο Μάτι, σώζοντας εκατοντάδες ανθρώπους από την πύρινη κόλαση, αλλά και τα όσα λένε αστυνομικοί. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, είχαν εντοπίσει τους πρώτους νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς πριν να νυχτώσει τη Δευτέρα, δηλαδή πριν από την ενημέρωση στον πρωθυπουργό, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, που έγινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα εκείνη την τραγική ημέρα.

Από τις 19.40 είχαμε ενημερώσει για τον πρώτο νεκρό 

Ο Δ. Μπαλτάκος, επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών, που επιχείρησαν στην παραλία στο Μάτι, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι η ομάδα του είχε εντοπίσει τους πρώτους νεκρούς πριν να νυχτώσει τη Δευτέρα και είχαν ενημερώσει το υπουργείο. Το ίδιο τόνισε και ο γ.γ. του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, ότι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό το απόγευμα. «Το θέαμα ήταν απόκοσμο. Εκατοντάδες άνθρωποι στη θάλασσα, άλλοι σε κακή ψυχολογική κατάσταση στην παραλία, κάποιοι δεν άφηναν τα σπίτια τους παρότι είχαν καεί, άλλοι έψαχναν τους δικούς τους ανθρώπους... Και δεκάδες άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στον δρόμο προς το λιμανάκι», δήλωσε ο Δ. Μπαλτάκος, περιγράφοντας τα όσα τραγικά έζησε με τους συναδέλφους του στο Μάτι. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ομάδα του ειδοποιήθηκε στις 6:30 το απόγευμα ότι υπήρχαν αποκλεισμένοι στα λιμανάκια στο Μάτι και ξεκίνησαν από τον Αγ. Κοσμά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σύντομα εντοπίστηκαν οι πρώτοι νεκροί και πως ενημέρωσε τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Μάλιστα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εντόπισαν τον πρώτο νεκρό πολύ πριν νυχτώσει. Ο κ. Μπαλτάκος επισήμανε ότι η Ομάδα Υποβρύχιων Καταστροφών έσωσε και μετέφερε στο λιμάνι της Ραφήνας 465 άτομα και το λιμενικό συνολικά περισσότερους από 700.

Από την πλευρά του ο γ.γ. Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, τόνισε ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό από την πυρκαγιά στις 19:40 το απόγευμα της Δευτέρας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι εφόσον αυτό έγινε γνωστό μέσω ασυρμάτου, λογικά θα πρέπει να είχε ενημερωθεί και ο πολιτικός προϊστάμενος της Αστυνομίας.

Γιατί;

Και παρότι υπήρχε αυτή η ενημέρωση και η πληροφορία, στον Αλέξη Τσίπρα στη διάρκεια της ενημέρωσης δεν ειπώθηκε τίποτα για τους νεκρούς. Μάλιστα, σε αυτή τη σύσκεψη, ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είπαν στον πρωθυπουργό ότι το μέτωπο ήταν σε ύφεση. Ακόμη, αυτά που ειπώθηκαν μπροστά στις κάμερες κατά την ενημέρωση ήταν πως είχαν καεί κάποια σπίτια και ότι υπήρχαν κάποιοι εγκλωβισμένοι σε παραλίες, με τους υπεύθυνους ουσιαστικά να περιγράφουν μία εικονική πραγματικότητα, καθώς στο Μάτι είχαν ήδη καταστραφεί τα πάντα και υπήρχαν δεκάδες νεκροί.

Κουρουμπλής: Δεν ήταν ασφαλής η πληροφορία

Και το χειρότερο; Πριν από λίγο έχουμε και την πρώτη επίσημη παραδοχή από υπουργικά χείλη ότι υπήρξε ενημέρωση για τον πρώτο νεκρό της πυρκαγιάς το απόγευμα της Δευτέρας, πριν νυχτώσει, αλλά δεν αξιολόγησε την πληροφορία ως «ασφαλή». Ο λόγος; Για τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΘΕΜΑ 104.6 και με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής των 40 ανδρών της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών ανέφερε:  «Υπήρξε μια τέτοια πληροφορία ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος νεκρός. Η ομάδα αυτή επιχειρούσε στη θάλασσα. Θεωρήσαμε ότι αυτή η πληροφορία δεν ήταν ασφαλής»…
Και πρόσθεσε; «Αυτό δεν νομίζω ότι είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Αυτά θα τα δούμε όταν θα ηρεμήσουν τα πράγματα, θα δούμε ακριβώς τι ευθύνες υπάρχουν».

Ακόμη, από τον κ. Κουρουμπλή δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση για το λόγο που κατά την ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων δεν έγινε αναφορά στην ύπαρξη θυμάτων, ενώ γινόταν λόγος για «λίγα άτομα σε ένα λιμανάκι». «Τα ζητήματα που πρέπει να κρίνουμε, είναι οι αδυναμίες που μπορεί να υπήρχαν στην επιχείρηση και πώς το στρεβλό σύστημα οικοδόμησης δημιουργεί παγίδες».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ και την ιστοσελίδα iefimerida.gr