Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣυρμαλένιος: "Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες"

Συρμαλένιος: “Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες”

|

Η ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κου Νίκου Συρμαλένιου, για το Κοινωνικό Μέρισμα, στην κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής όπου όπως σημείωσε «Με τις πολιτικές μας χτυπάμε τον στρεβλό τρόπο ανάπτυξης, που κατέστρεψε τη χώρα»”

Στη μεγάλη τραγωδία που έπληξε τη Δυτική Αττική με τους 15 νεκρούς και τους τραυματίες αναφέρθηκε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι η ώρα για να μιλήσουμε για ευθύνες, αλλά θέλω να προλάβω κάποια πράγματα και κάποιες ευθύνες που θα ειπωθούν, πιθανόν και από τα κανάλια. Επίσης, ξέρω ότι πέρα από το κυβερνητικό κλιμάκιο βρίσκεται και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Ελευσίνα. Έχει ονοματεπώνυμο αυτό που συμβαίνει, αυτός ο στρεβλός τρόπος ανάπτυξης της οικονομίας όλες αυτές τις τελευταίες δεκαετίες. Η αποθέωση της ανομίας, της παράλληλης δόμησης, το μπάζωμα των χειμάρρων, τα «στραβά μάτια» των υπηρεσιών και του αλληλολαδώματος μεταξύ υπαλλήλων, προσώπων, πελατών, κράτους κ.λπ., όλα αυτά δεν είναι μέσα στο στρεβλό τρόπο ανάπτυξης, τον οποίο πρέπει να χτυπήσουμε τις πολιτικές μας που ασκούμε για να αλλάξει ρότα αυτή χώρα; Αυτό είναι το πρόβλημα, λοιπόν, και εκεί πρέπει να απαντήσουμε, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα».

Αναφερόμενος στο θέμα της συζήτησης στη Βουλή, που αφορούσε το κοινωνικό μέρισμα, ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε: «Σήμερα, λοιπόν, μοιράζουμε για δεύτερη φορά το κοινωνικό πλεόνασμα, αντί για τον «κόφτη» που είχαν προδιαγράψει «οι Κασσάνδρες της καταστροφολογίας». Βεβαίως, αυτό το κοινωνικό πλεόνασμα, προέρχεται από τις θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία 8 με 10 χρόνια, αλλά προέρχεται και από άλλους πόρους.  Ο Εισηγητής μας, ο κ. Μπαλαούρας και ο κ. Υπουργός, ανέφεραν ότι προέρχεται από μη παραμετρικά στοιχεία, τα οποία οι θεσμοί δεν τα προσμετρούν και αυτά τα μη παραμετρικά στοιχεία, μας έδωσαν μέχρι τώρα 400 εκατ. ευρώ από τα αδήλωτα κεφάλαια, 520 εκατ. ευρώ από το χτύπημα του λαθρεμπορίου, μας έδωσαν περίπου 400 εκατ. από την αύξηση των εισφορών λόγω της μείωσης της ανεργίας και μας έδωσαν και ένα ποσό πολλαπλάσιο από αυτό που είχε εισπραχθεί στα χρόνια της Ν.Δ. του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δηλαδή, από τις λίστες των περίφημων «παραδείσων».

«Και επειδή, μιλάμε για παραδείσους, για paradise papers και για Panama papers κ.τ.λ., θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί αποφεύγει  η Ν.Δ. να μιλήσει και να κάνει αυτοκριτική στη στάση αποχώρησής της, όταν ψηφίσαμε εδώ στη Βουλή, πριν από ένα περίπου χρόνο ότι οι πολιτικοί και τα συγγενικά τους πρόσωπα, δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με off shore εταιρείες. Μήπως επειδή η σύζυγος του Προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, είναι μπλεγμένη με αυτές τις λίστες και με αυτές τις off shore;»

 «Εν πάσει περιπτώσει, με ποια επιχειρήματα καλεί η Ν.Δ. τον ελληνικό λαό να την ψηφίσει, όταν στους κόλπους της και κοντά στο ηγετικό κλιμάκιό της, κυκλοφορούν ονόματα εκτός από τη σύζυγό, όπως του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος διώκεται για τη «μεγάλη παράγκα» του ποδόσφαιρου με άλλους 28 μεγαλοσχήμονες αυτού του χώρου και ο οποίος με νύχια και με δόντια μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης ιδιοκτησίας του, κάθε μέρα προσπαθεί να ρίξει δηλητήριό κατά της Κυβέρνησης, για να μπορέσει την κατάλληλη στιγμή να επανέλθει το διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο σύστημα, το οποίο καλλιεργήθηκε όλα αυτά τα χρόνια;  Για να μην πω για τον κ. Αυγενάκη, που θα πρέπει να δώσει τις εξηγήσεις του και τις απαντήσεις του. Αυτός ο κόσμος είναι που περιτριγυρίζει τον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέλει να γίνει και Κυβέρνηση;»

 «Σε ό,τι αφορά το μέρισμα, είναι σαφές, ότι αυτό το οποίο δίνεται δεν είναι για πανηγυρισμό, αλλά είναι για ανακούφιση. Είτε με άμεσο τρόπο, όπως είναι τα 720 εκατ., είτε με έμμεσο τρόπο, μέσω των 360 εκατ. που θα δοθούν στη Δ.Ε.Η. και δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια, αλλά και θα διευρυνθεί ο κόσμος του κοινωνικού τιμολογίου.

Επίσης, τα 320 εκατ. επιστροφή προς τους συνταξιούχους για τους οποίους υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις. Όμως, το ερώτημα είναι, τι έπραξαν οι δήθεν «κυβερνήσεις σωτηρίας»; Εκείνες που είχαν καταδικαστεί, γιατί είχαν εισπράξει περισσότερα για εισφορές υγείας από τους συνταξιούχους; Γιατί δεν τα έδωσαν εκείνες οι κυβερνήσεις και τώρα μας κατηγορούν, ότι αυτές είναι δικαστικές αποφάσεις και οφείλαμε να τα δώσουμε;»

 «Κλείνοντας, θέλω να αναφέρω ότι κύριοι της ΝΔ αλλά και γενικότερα της Αντιπολίτευσης μη συνεχίσετε την καταστροφολογία. Δεν σας βγαίνει. Η χώρα θα βγει από τα μνημόνια στις 21 Αυγούστου 2018 και ο ελληνικός λαός θα αρχίσει να βλέπει τις θυσίες, τους κόπους του -εν μέρει το βλέπει και τώρα- να πιάνουν τόπο και θα δει το πραγματικό φως στο τούνελ».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν