Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣυρμαλένιος: Δεν χρειάζονται κομματικά χρίσματα στους δήμους των Κυκλάδων

Συρμαλένιος: Δεν χρειάζονται κομματικά χρίσματα στους δήμους των Κυκλάδων

|

Συνέντευξη έδωσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος όπου αναφέρει ανάμεσα στα άλλα “λάβαμε μέτρα που δίνουν θετικό πρόσημο στην καθημερινότητα του κόσμου” – Τι είπε για εκλογές, δράσεις στις Κυκλάδες, δασικούς χάρτες και ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση 

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, μιλά στο Aigaio365, στον απόηχο των πολιτικών εξελίξεων, τονίζοντας πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η «ιστορική» για τη χώρα και για τα Βαλκάνια, ενώ κάνει λόγο για «στάση πανικού» από την αξιωματική αντιπολίτευση. Απαριθμεί τις θετικές πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση στις Κυκλάδες κυρίως σε θέματα Υγείας και Παιδείας αλλά και για το Μεταγορικό Ισοδύναμο και δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν χρειάζονται «κομματικά χρίσματα» στους υποψηφίους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οσο γι τους δασικούς χάρτες και την όλη συζήτηση που γίνεται σε υψηλούς τόνους, ο κος Συρμαλένιος αναφέρει ότι στις 21 Ιανουαρίου όλοι θα πάρουν τις απαντήσεις που πρέπει και θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα 

Θα καταφέρει η κυβέρνηση να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης; Τι απαντάτε στη ρητορική της αντιπολίτευσης στα περί «συναλλαγών» με τους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να στηρίξουν την κυβέρνηση;

“Πραγματικά η ΝΔ με τα επιχειρήματα που προσπαθεί να εκφωνήσει, ξεκινώντας από τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή βρίσκεται πραγματικά σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη, των βουλευτών και των στελεχών της, αποπνέει έναν πανικό,  γιατί όλα τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε την προηγούμενη περίοδο δεν της βγήκαν. Η καταστροφολογία για την οικονομία και για τα μνημόνια δεν πέτυχε. Η χώρα μετά τον Αύγουστο του 2018 μπαίνει σταδιακά σε μία κανονικότητα, αρχίζουν και εφαρμόζονται θετικά μέτρα, και όλη αυτή η κατάσταση αρχίζει να διαφαίνεται στην καθημερινότητα του ελληνικού λαού, και αυτό και μόνο κάνει την ΝΔ να συμπεριφέρεται πανικόβλητα.

Είναι προφανές ότι θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση ως μη όφειλε Συνταγματικά. Ο πρωθυπουργός πήρε το ρίσκο γιατί θέλει να σηματοδοτήσει ότι με τους 151 μπορούμε πραγματικά να προχωρήσουμε όλο το κυβερνητικό έργο μέχρι τον Οκτώβριο του 2019. Ένα έργο με θετικά μέτρα. Με τις 120 δόσεις για τους μικροοφειλέτες, με την επιδότηση του ενοικίου, με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου , με την επέκταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Το να κατηγορεί η αντιπολίτευση εμάς για ετερόκλητες συμμαχίες είναι τουλάχιστον παράδοξο, διότι οι υπουργοί οι οποίοι παραμένουν στις θέσεις τους και δεν παραιτούνται έχουν ψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις αυτής της κυβέρνησης, όπως εκλέχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Επομένως, συνεχίζουν ένα έργο το οποίο το έχουν στηρίξει με την ψήφο τους”.

Γιατί θεωρείτε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ωφέλιμη για εμάς;

“Η Συμφωνία των Πρεσπών  αποτελεί πραγματικά μια ιστορική συμφωνία, η οποία τα επόμενα χρόνια θα δώσει μεγάλη πνοή στην ανάπτυξη των βαλκανικών χωρών. Θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ηγεμονίας της χώρας μας απέναντι σε όλα τα Βαλκάνια και θα καταστήσει την Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων διότι θα αναπτυχθούν οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ της χώρας μας και της σημερινής πλέον Β. Μακεδονίας.

Κατοχυρώνεται ότι η αρχαία ελληνική ιστορία που έχει αναφορά στον Μ. Αλέξανδρο αποτελούν κομμάτι της δικιάς μας ελληνικής Μακεδονίας. Κατοχυρώσαμε τις συνταγματικές αλλαγές για να μην υπάρξουν αλυτρωτισμοί. Κατοχυρώνεται η υπηκοότητα και όχι η εθνότητα και επίσης η γλώσσα αναφέρεται ρητά στη συμφωνία, ότι ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες.

Αυτά όλα είναι προφάσεις της ΝΔ για να χαϊδέψει το ακροδεξιό ακροατήριο καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους. Από κοντά δυστυχώς και το ΚΙΝΑΛ, το οποίο ως κολαούζος έχει προσκολληθεί  στο άρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα γραφτεί στην ιστορία μετά από μερικά χρόνια ως ο ηγέτης ο οποίος κατάφερε να λύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ένα χρόνιο πρόβλημα προς όφελος και των 2 λαών”.

Ποιες θεωρείτε τις σημαντικότερες παρεμβάσεις αυτής της κυβέρνησης στις Κυκλάδες;

“Σε ότι αφορά τα μέτρα στις Κυκλάδες και τις πολιτικές που ασκήθηκαν νομίζω ότι  είναι εμφανής η βελτίωση που υπάρχει στον τομέα της δημόσιας υγείας με την ενίσχυση των νοσοκομείων της Σύρου και της Νάξου αλλά και με το άνοιγμα του νοσοκομείου της Σαντορίνης, όπως επίσης και με τη στελέχωση πολλών κέντρων υγείας. Δυστυχώς εξαίρεση παραμένουν οι Δυτικές Κυκλάδες, όπου λόγω του μικρού τους πληθυσμιακού μεγέθους δεν υπάρχει προσφορά από άποψη γιατρών να στελεχώσουν τα κέντρα υγείας, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις.

Στα ζητήματα της παιδείας, καλύπτονται όλες οι θέσεις σε όλα τα δημοτικά σχολεία από την 1η μέρα που ανοίγουν κάτι το οποίο δεν υπήρχε στο παρελθόν . Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος έγιναν οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών από όλες τις προηγούμενες χρονιές και παρά αυτό το γεγονός υπάρχουν κάποια λίγα κενά τα οποία θα πρέπει να συμπληρωθούν.

Υπάρχει θεσμοθετημένο το θεσμικό πλαίσιο για την διαχείριση των απορριμμάτων και ο τοπικός χωρικός σχεδιασμός ανά νησί, δηλαδή αυτό που λέγαμε παλιά, «τα τοπικά χωροταξικά σχέδια». Έχουν ψηφισθεί επίσης πρωτοβουλίες που έχουν σχέση και με το αγροτικό τομέα, πχ η οικοτεχνία. Υπάρχει υπουργική απόφαση, η οποία δίνει την δυνατότητα σε αυτούς που παράγουν τοπικά προϊόντα, να μπορούν να τα πωλούν στις περιοχές τους. Έχουν ξεκινήσει προσπάθειες στήριξης της παράκτιας αλιείας.  Υπάρχουν πολλά σημαντικά έργα ανά νησί. Έχουμε στόχο όλα αυτά να αναδειχθούν στις τοπικές κοινωνίες ως απολογισμός της δουλείας μας και του κυβερνητικού έργου για να μπορέσει ο κόσμος να κατανοήσει τι προχωρήσαμε και τι εκκρεμούσε όλα αυτά τα χρόνια στα νησιά για να συγκρίνει και να κρίνει.

Το τελευταίο μέτρο, εμβληματικό θα έλεγα, που θα αποδειχθεί στην πορεία ότι θα παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο είναι η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Από 1.1.19 εφαρμόζεται σε όλη την νησιωτική Ελλάδα, φυσικά και όλες τις Κυκλάδες, και για την μετακίνηση των επιβατών και των εμπορευμάτων αλλά πιλοτικά σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και για τα καύσιμα. Είναι ένα μέτρο το οποίο μειώνει σημαντικά την διαφοροποίηση μεταξύ της ηπειρωτικής και την νησιωτικής Ελλάδας”

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τους δήμους των Κυκλάδων αυτόνομα η είστε υπέρ των συνεργασιών;

“Δεν νομίζω ότι χρειάζονται κομματικά χρίσματα και στηρίξεις τους δήμους των Κυκλάδων γιατί πρόκειται για μικρούς πληθυσμιακά δήμους. Βεβαίως οι επικεφαλής και η παράταξη που θα διεκδικήσει τον δήμο έχει πολιτικό πρόγραμμα στρατηγικής κατεύθυνσης,  που σαφώς χαρακτηρίζεται από προοδευτικά η άλλα χαρακτηριστικά. Νομίζω όμως ότι τα ψηφοδέλτια στα νησιά μας κυρίως είναι υπερκομματικού χαρακτήρα. Εκείνο που έχει σημασία είναι οι λύσεις που θα προτείνονται στα προγράμματα των συνδυασμών που θα στηρίξουμε.  Λύσεις προοδευτικές για την βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας”.

Τα θετικά μέτρα που έχουν ψηφισθεί και αυτά που θα έρθουν θα μπορέσουν να ανατρέψουν το δημοσκοπικό κλίμα;

“Ήδη συντελείται μια σημαντική μεταστροφή των τοπικών κοινωνιών. Διαπίστωσα ότι ο κόσμος έχει αρχίσει να βλέπει πως η κυβέρνηση έκανε μία τεράστια προσπάθεια για να μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια με το μικρότερο δυνατό κόστος. Ο κόσμος αρχίζει να βλέπει ότι αυτά τα μέτρα δίνουν κάποιο θετικό πρόσημο στην καθημερινότητά του. Αυτός ο κόσμος λοιπόν, ξανά έρχεται κοντά και αρχίζει να βλέπει την προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης στην χώρα με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σημερινή κυβέρνηση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και για την ανάδειξη της Ελλάδας σε μία δύναμη στην νοτιοανατολική μεσόγειο, αναπτύσσοντας μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και αναβαθμίζοντας τον γεωπολιτικό της ρόλο. Μία τέτοια χώρα θα δώσει στον ελληνικό λαό το κύρος και το βάρος της χώρας που όλοι θα θέλαμε να είμαστε”.

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το θέμα της ανάρτησης των Δασικών χαρτών, πολλοί παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνουν λόγο για «ανυπολόγιστες» συνέπειες στις ιδιωτικές εκτάσεις γης…

“Υπάρχει μία μεγάλη διαστρέβλωση αυτή την περίοδο με την ανάρτηση των δασικών χαρτών στα νησιά. Οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και βουλευτές κυρίως της ΝΔ έχουν ξεσηκώσει έναν μεγάλο σάλο ότι δημεύονται οι ιδιωτικές περιουσίες των ανθρώπων. Υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο δεν ήταν δικό μας, αλλά προϋπήρχε από προηγούμενες δεκαετίες σε σχέση με το τεκμήριο κυριότητας, δηλαδή σε ποιον ανήκει τι. Αν ανήκει στο δημόσιο η στον ιδιώτη. Αυτό είναι ένα θέμα βάσει του οποίου πολλοί συμβολαιογράφοι  και υποθηκοφύλακες δεν μεταγράφουν συμβόλαια. Το 2ο θέμα είναι ότι υπάρχει μία στρέβλωση σε σχέση με το τι σημαίνει χορτολιβαδικό και το τι σημαίνει δασικό, όπου κάποιοι θεωρούν ότι κάποιοι κάθε χορτολιβαδική έκταση θεωρείται δασική. Άρα δεν μπορεί να χτιστεί, να μεταβιβαστεί κλπ.

Αυτά όλα έχουν εντοπιστεί, έχει ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος, θα υπάρξουν απαντήσεις την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου που θα γίνει κοινή συνεδρίαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου. Εκείνο που χρειάζεται  να γίνει και θα γίνει μέσα στο επόμενο δίμηνο είναι κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί. Επειδή όμως για 1η φορά στην χώρα μας γίνονται δασικοί χάρτες δημιουργούνται κάποια προβλήματα όπως είναι φυσικό, τα οποία αυτά τα προβλήματα τα εκμεταλλεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση για να δημιουργήσει πολιτικό ντόρο και εκφοβισμό”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν