Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣυρμαλένιος για ΔΕΗ: "Άμεσες και δυσμενείς θα είναι οι επιπτώσεις στους καταναλωτές"

Συρμαλένιος για ΔΕΗ: “Άμεσες και δυσμενείς θα είναι οι επιπτώσεις στους καταναλωτές”

|

Ομιλία του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα τα άμεσα μέτρα για τη ΔΕΗ – Ν. Συρμαλένιος ” Αμεσες και δυσμενείς θα είναι οι επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας στη ΔΕΗ αλλά και στη μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών”  

Άμεσες και δυσμενείς θα είναι οι επιπτώσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της ΝΔ τόσο στην ίδια τη ΔΕΗ, που είναι η μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της χώρας, στους εργαζομένους της, αλλά και στην μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών, σύμφωνα με τον βουλευτή Κυκλάδων Νίκο Συρμαλένιο, που μίλησε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα τα άμεσα μέτρα για τη ΔΕΗ.

Ακολουθεί η ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Θα ήθελα και εγώ συνοπτικά να καταθέσω τη δική μου οπτική. Κατ’ αρχήν, θέλω να πω ότι δεν περιποιεί τιμή ότι η νέα διοίκηση της Δ.Ε.Η. δεν πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως επιτάσσει ο Κανονισμός της Βουλής, έστω και αν θα περνούσε με την πλειοψηφία. Φυσικά δεν αμφισβητώ τα προσόντα και τα βιογραφικά που ειπώθηκαν από άλλους συναδέλφους για το πρόσωπο του προέδρου, αλλά θα έπρεπε να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή.

Σήμερα, αυτό που γίνεται είναι μια διαδικασία ουσιαστικά νομιμοποίησης των αποφάσεων του Δ.Σ. της Δ.Ε.Η. Αυτό επιχειρείται σήμερα με μια εσπευσμένη συζήτηση που καλώς γίνεται, αλλά ουσιαστικά επιχειρείται η νομιμοποίηση. Τι προτείνετε, τι κάνετε; Δεν προτείνετε μια συνολική στρατηγική για την Δ.Ε.Η. ή μάλλον προτείνετε, αλλά χλιαρά διαφαίνεται το που θέλετε να το πάτε. Φέρνετε ένα πακέτο 500 εκατομμυρίων, που το μεγαλύτερο μέρος πλήττει τους καταναλωτές, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες.

Όπως και να υπολογίσετε τα νούμερα, βάλτε τα κάτω, αυξήσεις στην κιλοβατώρα, μειώσεις ΕΤΜΕΑΡ, μείωση του Φ.Π.Α. από το 13% στο 6%, που έκανε η δική μας κυβέρνηση και τα βάλετε όλα μαζί κάτω και τα συνυπολογίσετε, δεν βγαίνουν το 2,5 ευρώ τον μήνα, όπως λέτε, βγαίνει πολύ παραπάνω και θα το δουν οι καταναλωτές και οι μικρομεσαίοι στους επόμενους λογαριασμούς τους.

Βεβαίως, υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας, αλλά, πρώτον, δεν είναι αληθή τα στοιχεία που φέρνετε. Ειπώθηκαν πάρα πολλά και οι συγκρίσεις μεταξύ του κέρδους του 2014, τα 90 εκατομμύρια που ήταν 20 εκατομμύρια και τα 900 εκατομμύρια ζημιά σήμερα, που, όπως μας είπαν και άλλοι συνάδελφοι από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μέσα εκεί υπάρχουν περίπου 500 εκατομμύρια λογιστικές ζημιές χωρίς κανένα ταμειακό αποτύπωμα.

Δεύτερον και κυριότερο, δε μας λέτε πού το πάτε. Βεβαίως, διαφαίνεται ποιος είναι ο στόχος και το λέτε δειλά δειλά, «μερική ιδιωτικοποίηση», συγκρίνοντας τις δικές μας ιδιωτικοποιήσεις που κράτησαν το δημόσιο έλεγχο στον ΑΔΜΗΕ. Μιλάτε πιο καθαρά για τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά, φυσικά και για την προοπτική που θέλετε να έχετε και για τον ΑΔΜΗΕ.

Τι κατάφερε, λοιπόν, συνοπτικά, η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., από το 2015 έως το 2018;

Εγώ θα αναφερθώ σε εννέα σημεία, πολύ συνοπτικά, αποφάσεις – μέτρα μέσα σε περίοδο μνημονίων.

Πρώτον, μειώθηκε η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 12%, μεσοσταθμικά, έναντι της αύξησης 60%, που είχαν φέρει οι κυβερνήσεις από το 2010 έως το 2014.

Δεύτερον, μειώθηκε ο δανεισμός κατά 20%.

Τρίτον, αυξήθηκαν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, έγινε  διείσδυση στα Βαλκάνια και δραστηριοποιήθηκε η Δ.Ε.Η. σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Τέταρτον, υπήρξε εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους.

Πέμπτον, εξασφαλίστηκε ο δημόσιος έλεγχος στα δίκτυα, στον κερδοφόρο ΑΔΜΗΕ και επιταχύνθηκαν οι διασυνδέσεις με τις Κυκλάδες και της Πελοποννήσου με την Κρήτη.

Έκτον, με το μνημόνιο συνεργασίας Δ.Ε.Η. – Υπουργείου Οικονομικών, προπληρώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Αυτό φέρνει ρευστότητα 480 εκατομμύρια στη Δ.Ε.Η. και έκπτωση στο δημόσιο.

Έβδομον, από ελλειμματικό ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, τον ΕΛΑΠΕ, κατά 800 εκατομμύρια, τον κάναμε πλεονασματικό.

Όγδοον, διαθέσαμε το 2017, από το πλεόνασμα, τριακόσια εξήντα εκατομμύρια για την αποπληρωμή των ΥΚΩ της περιόδου 2012 – 2015 και καλείστε εσείς τώρα να πληρώσετε, εάν θα το κάνετε, της περιόδου 2007 – 2011, τα 200 εκατομμύρια.

Ένατον, το οποίο αφορά ένα μέτρο 18 εκατομμυρίων αντισταθμιστικών οφελών από τις ΑΠΕ στους λογαριασμούς των καταναλωτών, από το 2010 έως το 2014, τα οποία τα χρωστούσατε και τα αποδώσαμε εμείς στους λογαριασμούς των πολιτών.

Όλα αυτά, λοιπόν, μας αποκαλύπτουν σήμερα ότι με την πολιτική σας ξεδιπλώνετε, ουσιαστικά, την πολιτική – ιδεολογική ταυτότητα της Ν.Δ., τον νεοφιλελευθερισμό και τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη, που θα έχει άμεσες δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στην επιχείρηση, που είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας και στο ενεργειακό σύστημα, όσο και στους εργαζόμενους αλλά και στην πολλή μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας.

Αυτό θα φανεί πάρα πολύ γρήγορα, παρά τα όσα μελοδραματικά, σήμερα, μας είπατε».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου  


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο