Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΣυρμαλένιος: Ικανοποιούμε και το αίτημα της ΕΑΣ Νάξου

Συρμαλένιος: Ικανοποιούμε και το αίτημα της ΕΑΣ Νάξου

|

Η τοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Συρμαλένιου στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή τη συζήτηση για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων – Ένταξη στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο – Τι είπε για την Νάξο και την ΕΑΣ Νάξου όπου αναφέρθηκε στο θέμα της μονάδας Βιοαερίου κάνοντας λόγο και για «σπέκουλα»

Επιτέλους, έχουμε νομοσχέδιο για την διαχείριση απορριμμάτων… Ψηφίστηκε χθες στη συνεδρίαση της Βουλής όμως είχε άρωμα Νάξου και δη της ΕΑΣ από τη στιγμή είχαμε και τροπολογία που πέρασε και αφορά τη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο και βιομάζα. Και ο Βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος – Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – από το βήμα της Βουλής έκανε αναφορά για την ΕΑΣ Νάξου όταν αναφέρθηκε στο θέμα της μονάδας βιοαερίου λέγοντας ανάμεσα στα άλλα «Η τροπολογία είναι πολύ σημαντική κα εκτός των άλλων, ικανοποιεί και το αίτημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, για το οποίο έγινε, δυστυχώς, μεγάλη σπέκουλα. Διαχωρίστηκαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -κατά την ηγεσία της ΕΑΣ- και η Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ σε φίλους και εχθρούς των αγροτών και της ΕΑΣ Νάξου. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι και με τη σημερινή ψήφιση αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν εχθροί ούτε της αγροτικής παραγωγής της Νάξου ούτε των αγροτών της Νάξου».

Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του κου Συρμαλένιου…

Το νομοσχέδιο για τη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί ένα νομοσχέδιο μακράς πνοής, διότι εντάσσεται πλήρως σε ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, το οποίο ξεπερνάει το αναπτυξιακό μοντέλο προηγούμενων δεκαετιών, αυτό που μας έφερε στη χρεωκοπία το 2010. Είναι ένα νομοσχέδιο που εντάσσεται απολύτως στη λογική της βιώσιμης ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης με κοινωνικό και οικολογικό πρόσημο και έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Ανέφερε ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα νομοσχέδιο εφαρμογής μιας ευρωπαϊκής Οδηγίας ή αναθεώρησης ενός πλαισίου, το οποίο υπήρξε από το 2001 και το οποίο στην ουσία δεν εφαρμόστηκε. Και δεν εφαρμόστηκε με συνευθύνη και των κεντρικών κυβερνήσεων, αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, που όφειλαν να έχουν προχωρήσει πολύ πιο συγκεκριμένα και με πολύ πιο γοργά βήματα στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων.

Στον τομέα της εναλλακτικής διαχείρισης, παρά το ότι υπήρξε από το 2001 το νομοθετικό πλαίσιο, ελάχιστα πράγματα έγιναν. Μόλις στο 16% κυμαίνεται το ποσοστό της ανακύκλωσης στη χώρα. Και τόνισε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, και για την εφαρμογή του παρόντος νομοσχεδίου, αλλά και για το τι θα γίνει στη συνέχεια, ο ρόλος των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πάρα πολύ κρίσιμος. Είναι κρίσιμος και για την υλοποίηση και τη διαχείριση του εθνικού σχεδιασμού, των περιφερειακών σχεδιασμών, αλλά και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης, που έχουν ψηφιστεί στη λογική μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης από τη διαλογή στην πηγή, στην ανακύκλωση, στην κομποστοποίηση, στην επαναχρησιμοποίηση, στη λειτουργία των χώρων απόθεσης των υπολειμμάτων, που πρέπει να ελαχιστοποιηθούν κι όχι να είναι το 85%, αλλά το 15% σε μια προοπτική.

Επίσης, τόνισε, είναι κρίσιμος ο ρόλος των ΟΤΑ και του ΕΟΑΝ, του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, για τη διάδοση, διαφήμιση, διαπαιδαγώγηση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, δηλαδή για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής συνείδησης και συμπεριφοράς, έτσι ώστε οι πολίτες να καταστούν συνυπεύθυνοι τόσο για την καθημερινότητα διαχείρισης των σκουπιδιών, αλλά και συμμέτοχοι σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που θα αυξήσει τη συμβολή της χώρας στη διάσωση του πλανήτη.

Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο ρόλος των ΟΤΑ και ιδιαίτερα στα νησιά τα οποία συνδέονται με ραγδαία τουριστική ανάπτυξη. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν ακόμα χώροι ανεξέλεγκτης διαχείρισης απορριμμάτων για τους οποίους καταβάλλονται πρόστιμα περίπου 50 εκατομμυρίων, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος. Υπάρχει πρόβλημα χωροθέτησης ακόμα και Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και συνεχιζόμενων συγκρούσεων για την τελική επιλογή της χωροθέτησης, υπάρχει πρόβλημα χωροθέτησης των Κέντρων Διαλογής, υπάρχει ζήτημα μεταφοράς. Όλα αυτά τα ζητήματα δεν έχουν λυθεί ακόμα σε πολλά από τα νησιά και μάλιστα, σε πολλά από τα τουριστικά ανεπτυγμένα νησιά.

Υπάρχει, επίσης, και ένα έλλειμμα στα Συλλογικά Συστήματα Διαχείρισης. Είναι το έλλειμμα επεξεργασίας των υπολειμμάτων της μεταλλουργίας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στη Σύρο, της ναυπηγοεπισκευής, όπου δεν έχει βρεθεί πού θα πηγαίνουν τα υπολείμματα της διαδικασίας της αμμοβολής, για παράδειγμα.

Είναι σημαντικό ότι στα άρθρα 8 και 9, ιδιαίτερα για τα νησιά, υπάρχουν κίνητρα, όπως υπάρχουν και πρόστιμα στα άρθρα 17 και 18. Και βεβαίως, είναι σημαντικό ότι μαζί με τους ΟΤΑ εναποτίθεται και στους φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ένας σημαντικός ρόλος.

Ο Ν. Συρμαλένιος έκανε ειδική αναφορά στη Νάξο, με αφορμή την τροπολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο και βιομάζα. Όπως ανέφερε: «Η τροπολογία είναι πολύ σημαντική κα εκτός των άλλων, ικανοποιεί και το αίτημα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, για το οποίο έγινε, δυστυχώς, μεγάλη σπέκουλα. Διαχωρίστηκαν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -κατά την ηγεσία της ΕΑΣ- και η Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ σε φίλους και εχθρούς των αγροτών και της ΕΑΣ Νάξου. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι και με τη σημερινή ψήφιση αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν εχθροί ούτε της αγροτικής παραγωγής της Νάξου ούτε των αγροτών της Νάξου. Υπάρχουν μόνο φίλοι, οι οποίοι υλοποιούν σήμερα αυτό το αίτημα στο οποίο δεν περιλαμβάνονταν η πρότασή τους, η μονάδα αυτή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργεια από βιοαέριο και βιομάζα να αποτελεί επέκταση αδειοδοτημένων αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε περιοχή πρώτης αγροτικής, παραγωγικής χρήσης και όχι άλλες μονάδες οι οποίες δεν συνδέονται με την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή».  

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ν. Συρμαλένιος τόνισε: «Θέλω να κάνω μια παρατήρηση για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Δυστυχώς, αυτή η οβιδιακή μεταστροφή της στάσης της από το «Ναι» στις επιτροπές στο σημερινό «Όχι», δείχνει ότι επικράτησε για άλλη μία φορά η μικροκομματική αντίληψη της σημερινής ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, που αποδεικνύεται και σε αυτό το θέμα μη σοβαρή και επιφανειακή. Είναι, όμως, φανερό ότι ο λαός δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτές τις τακτικές και σίγουρα, αγαπητοί συνάδελφοι της ΝΔ, θα σας γυρίσει την πλάτη».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν