Σύρος: "Σηκώνει τα χέρια" ο Δήμος όσον αφορά τα ογκώδη απορρίμματα και ζητάει λύση μέσω ιδιώτη

"Οι εικόνες που αντικρίζουμε καθημερινά, σε όλη τη γεωγραφική περιφέρεια του νησιού μας, δεν τιμούν κανένα και πρωτίστως τη Σύρο! Ένας απέραντος και πρωτοφανής σκουπιδότοπος, με εικόνες που δεν είχαμε αντικρίσει παρόμοιες τους τα τελευταία χρόνια, οι οποίες δυσφημούν την Σύρο και τον πολιτισμό μας. Η δημοτική αρχή, απούσα, εκτός τόπου και χρόνου, πλήρως εξαφανισμένη από παντού, ευρισκόμενη σε μόνιμη καραντίνα και διαρκή λήθαργο, αδιάφορη ακόμη και για τα στοιχειώδη. Επιρρίπτει μάλιστα τις ευθύνες αποκλειστικά στους δημότες αποποιούμενη των δικών της σοβαρών ευθυνών.
Κύριοι της δημοτικής αρχής αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας. Εφαρμόστε τον ψηφισμένο κανονισμό καθαριότητας του Δήμου, επιβάλλοντας πρόστιμα στους παραβάτες, ή μαζέψτε τα σκουπίδια και κάθε λογής «σαβούρες» (μπάζα, κλαδιά, ογκώδη αντικείμενα κλπ) τα οποία αφήνετε προκλητικά αμάζευτα, τις τελευταίες εβδομάδες, εδώ κι εκεί. Αν δεν μπορείτε οι ίδιοι, αναθέστε το έργο της αποκομιδής σε φορτηγά ΔΧ".
Αυτό είχε αναφέρει πριν από δύο ημέρες - μέσω ανάρτησης στη προσωπική του σελίδα στα social media με τη συνοδεία φωτογραφίων - ο πρώην δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός ζητώντας δράση... Λύσεις.. 

Και σήμερα, Τρίτη 19 Μαϊου, δύο ημέρες αργότερα, ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, ουσιαστικά επιβεβαιώνει την αδυναμία του να διαχειριστεί με ίδια μέσα την ...δραματικά αύξηση ανεξέλεγκτης απόθεσης ογκωδών αντικειμένων όπως αναφέρει σε δελτίο ενημέρωσης και στρέφεται σε ιδιώτη... Δεν ξέρουμε εάν δικαιώνεται ο πρώην Δήμαρχος, αλλά η λύση του ιδιώτη τελικά φοριέται πολύ στα νησιά. Ποιος ευθύνεται γι αυτό; Προφανώς η αδυναμία των Δήμων να στελεχώσουν τις υπηρεσίες τους με περισσότερους υπαλλήλους.... 

97902478_1443620165809518_6050732081015685120_n.jpg

Ας δούμε όμως τι αναφέρει η σχετική αναφορά του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης... 

Ενημερώνουμε τους δημότες και κατοίκους του νησιού μας ότι, σύμφωνα με τον ισχύοντα ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ* του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, για τη διάθεση ογκωδών αντικειμένων & προϊόντων κλαδονομής, ο οποίος ψηφίστηκε και ισχύει από το 2018 (υπ’ αριθμ. 142/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης), οι πολίτες

Υ Π Ο Χ Ρ Ε Ο Υ Ν Τ Α Ι

να ενημερώνουν τηλεφωνικά το Τμήμα Αποκομιδής Απορριμμάτων και Καθαριότητας Κοινόχρηστων Χώρων (τηλ. 2281088771), το οποίο, κατόπιν επί τόπου ελέγχου της σύστασης, του όγκου και των εν γένει χαρακτηριστικών των προς απόρριψη υλικών, θα πληροφορεί τους ενδιαφερόμενους εάν είναι δυνατόν να συλλέξουν τα υλικά οι Υπηρεσίες του Δήμου, καθώς σε άλλη περίπτωση οι πολίτες με δική τους ευθύνη οφείλουν να μισθώσουν όχημα δημοσίας χρήσεως, το οποίο θα μεταφέρει τα προς απόρριψη υλικά στην κατάλληλη μονάδα διάθεσης (ΧΥΤΑ, μονάδα ανάκτησης ΑΕΚΚ κλπ).

Ως εκ τούτου

Α Π Α Γ Ο Ρ Ε Υ Ε Τ Α Ι

η εγκατάλειψη ογκωδών αντικειμένων χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το Τμήμα Αποκομιδής Απορριμμάτων και Καθαριότητας Κοινόχρηστων Χώρων του Δήμου.

Η δραματική αύξηση της ανεξέλεγκτης απόθεσης ογκωδών αντικειμένων και προϊόντων κομμένης βλάστησης, κατά το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της μη υπευθυνότητας και ασυνέπειας ορισμένων συμπολιτών μας, έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή κατάσταση που ο Δήμος αδυνατεί να διαχειριστεί με τα μέσα που διαθέτει. Δεδομένου ότι οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την καθαριότητα του νησιού μας, υποχρεούμαστε να προχωρήσουμε άμεσα τη διαδικασία ανάθεσης σε ιδιώτη για την περισυλλογή του αδιανόητου μεγέθους ογκωδών απορριμμάτων που έχει συγκεντρωθεί, δαπανώντας κατ’ αυτό τον τρόπο χρήματα των δημοτών μας.

Καλούμε όλους τους δημότες και τους προέδρους των δημοτικών κοινοτήτων να συνεργαστούμε για την τήρηση του Κανονισμού Καθαριότητας και την εξάλειψη των παραβάσεων.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση και κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού Καθαριότητας θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα σε όσους παραβάτες εντοπίζονται.

*Για περαιτέρω ενημέρωση, αναζητήστε τα άρθρα 3, 4 και 7 του ισχύοντος Κανονισμού Καθαριότητας ο οποίος είναι αναρτημένος στο site του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News