Σύρος: Τα είπαν Μαραγκός και Ξενοκώστας για το Νεώριο και τις προοπτικές ανάπτυξης

Οι  εξελίξεις τρέχουν… Χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κος Λεονταρίτης ήταν στην Αθήνα όπου μίλησε με τον εκπρόσωπο της ελληνοαμερικανικής ΟΝΕΧ κο Πάνο Ξενοκώστα για το μέλλον της επένδυσης στο Νεώριο και σήμερα διαβάζουμε ότι υπήρξε συνάντηση του κου Ξενοκώστα με το Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης κο Μαραγκό. Μόνο που αυτή η συνάντηση έγινε στην Ερμούπολη και δη στο Δημαρχείο… Και αναλύθηκαν όλες οι λεπτομέρειες και με δεδομένο ότι υπάρχει η ευλογία της Κυβέρνησης ώστε να ολοκληρωθεί η επένδυση. Και μιλάμε για περίπου 60 εκατομμύρια, τα 40 βέβαια θα πάνε σε οφειλές ενώ τα 20 θα πάνε σε πραγματικές επενδύσεις ώστε το ναυπηγείο όχι απλά να λειτουργήσει αλλά να μπει σε νέα τροχιά ανάπτυξης… Project που ενθουσιάζει κυρίως τους Αμερικανούς όπως ακούσαμε διά στόματος του Πρέσβη στην Ελλάδα κου Geoffrey R. Pyatt…

Ας δούμε όμως τι αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου από το Δήμο Σύρου -  Ερμούπολης

Το επιχειρηματικό σχέδιο της ελληνοαμερικανικής ONEX, για την επαναλειτουργία, τον εκσυγχρονισμό, και την περαιτέρω ανάπτυξη των ναυπηγείων «Νεώριον», αναλύσαμε διεξοδικά με τον εκπρόσωπο της, κ. Πάνο Ξενοκώστα, μετά την πλήρη αποδοχή της επενδυτικής πρότασης από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σε συνέχεια των τελευταίων διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΟΝΕΧ, της Ελληνικής Κυβέρνησης και των πιστωτριών τραπεζών, κατά τις οποίες επήλθε πλήρη συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών, ο κ. Ξενόκωστας παρουσίασε διεξοδικά στον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, κ. Γιώργο Μαραγκό, το αναπτυξιακό και χρηματοδοτικό πλάνο καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης, για την οποία πέραν του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος της εταιρίας, υπάρχει και επισήμως, δια στόματος του Αμερικανού Πρέσβη κ. Geoffrey R. Pyatt, τόσο κατά την πρόσφατη παρουσία του στο Δήμο Σύρου- Ερμούπολης, όσο και κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στη Αμερική, έντονο ενδιαφέρον εκ μέρους της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Κατά την διάρκεια της πολύωρης συνάντησης του Δημάρχου με τον κ. Ξενοκώστα, ο κ. Μαραγκός παρουσίασε τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής σε τομείς όπως οι λιμενικές εγκαταστάσεις και το master plan του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η αξιοποίηση του στρατοπέδου, η αναβάθμιση του αεροδρομίου καθώς και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη λοιπών υποδομών μέσω του ΕΣΠΑ ή λοιπών συγχρηματοδοτούμενων εργαλείων.

Κοινή διαπίστωση και των δύο αποτελεί το γεγονός ότι η επαναλειτουργία, ο εκσυγχρονισμός και η περαιτέρω ανάπτυξη του ναυπηγείου δημιουργεί τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές και οφέλη για το νησί μας και ιδιαίτερα τους εργαζομένους και τις οικογένειες τους οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν βιώσει συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη επένδυση δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία λειτουργώντας, συμπληρωματικά και σε πλήρη συνέργια με τις υπόλοιπες οικονομικές δραστηριότητες του νησιού μας, δεδομένου ότι το επενδυτικό πλάνο της ONEX περιλαμβάνει τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ναυπηγείου προκειμένου να λειτουργεί συμβατά με την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης ζητά από την Ελληνική Κυβέρνηση να επιταχύνει, στο μέτρο του δυνατού, όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες ώστε το ναυπηγείο να τεθεί άμεσα σε λειτουργία, με βάση τα νέα δεδομένα, στηρίζοντας έμπρακτα και αποφασιστικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η οποία μπορεί να καταστήσει τη Σύρο οικονομικά και γεωπολιτικά, σημείο αναφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.    

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News