Σύρος - Τσίπρας: "Το τέλος των μνημονίων σημαίνει επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και αύξηση κατώτερου μισθού"

Από το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Σύρο... Συνοδευόμενος από τους αρμόδιους υπουργούς (Παππά, Σαντορινιό και Πιτσιόρλα) αλλά και τους Βουλευτές του Νομού Κυκλάδων (Μανιό, Συρμαλένιο, Συρίγο), ο πρωθυπουργός ήταν απόλυτα συνεπής στο ...ραντεβού του και στην Ερμούπολη Σύρου έκανε και τη βόλτα του, χαιρέτησε και ήρθε επαφή με τους κατοίκους, είδε στο Δημαρχειακό Μέγαρο τον Δήμαρχο κο Μαραγκό, πήρε και το ..πεσκέσι του με τοπικά προϊόντα ενώ βρέθηκε και στο Νεώριο, που άλλωστε είναι και ο λόγος της δεύτερης φετινής του επίσημης επίσκεψης στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο...  Να σημειώσουμε εδώ ότι κάνοντας τη βόλτα του έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους. Ένας ηλικιωμένος δε, στο σύντομο διάλογο που είχε με τον κ. Τσίπρα, του θύμισε ότι, κατά την επίσκεψή του πέντε χρόνια πριν, όταν ακόμη ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του είχε πει ότι θα γινόταν πρωθυπουργός.

Στο Δημαρχείο 

Ξεκίνησε οπως αναφέραμε την επίσκεψή του από το Δημαρχείο της πόλης και έδωσε έμφαση στην ανάκαμψη, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, αλλά και στους ανθρώπους του μόχθου. Στη Σύρο βεβαίως, κομβικό γεγονός αποτελεί η επαναλειτουργία των ναυπηγείων, με τον πρωθυπουργό να θυμίζει ότι είχε δεσμευτεί ότι θα επισκεπτόταν το νησί και τα ναυπηγεία. Αφού εξήρε τους αγώνες των εργαζομένων και την πολιτιστική προσφορά της νήσου, ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ναι μεν ο τουρισμός έφερε ανάκαμψη, αλλά όμως η επαναλειτουργία της ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας θα φέρει ακόμη πιο ουσιαστική ανάκαμψη και τόνωση της τοπικής οικονομίας. Αναφέρθηκε δε, στις προοπτικές να εργάζονται 1.000 άτομα εκεί (από τα 300 που εργάζονται σήμερα).

Παραλλήλως, ο κ. Τσίπρας μίλησε για τη συστράτευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επαναλειτουργία των ναυπηγείων, με τη διαγραφή παλαιότερων χρεών, μια πρωτοβουλία που η δημοτική αρχή θα... βρει μπροστά της, υπό την έννοια ότι τα οφέλη θα είναι πολύ περισσότερα. Στην αντιφώνησή του, ο δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός είπε, και αυτός, πως τα ναυπηγεία είναι κυρίαρχο θέμα για το νησί και η επίσκεψη Τσίπρα ενέχει μεγάλο συμβολισμό, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη πολλά αναπτυξιακά έργα. Του πρόσφερε δε, ένα καλάθι με τοπικά προϊόντα.

Και στο Νεώριο 

Δεύτερος σταθμός της επίσκεψης Τσίπρα είναι τα Ναυπηγεία, στο Νεώριο, όπου τον υποδέχθηκαν η διοίκηση και οι εργαζόμενοι. Κάποιοι εξ αυτών, εμφανώς συγκινημένοι για την επαναλειτουργία της μονάδας... Με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι χάρη σε εκείνους, τους εργαζόμενους δηλαδή, ευοδώθηκαν οι προσπάθειες. Πρώτος στόχος της μεταμνημονιακής περιόδου είναι οι δουλειές, οι αξιοπρεπείς δουλειές, είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κερδίσει ο κόσμος του μόχθου αυτά που έχασε.

"Ο τόπος γυρνά σελίδα. Τήρησα την υπόσχεσή μου να σας επισκεφτώ όταν θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τη λειτουργία του", δήλωσε στους εργαζόμενους συμπληρώνοντας "Δεν ξεχνάμε ούτε ποιοι είμαστε, ούτε από πού ερχόμαστε, ούτε ποιοι μας έφεραν εδώ και ποιους εκπροσωπούμε». Όπως είπε το Ναυπηγείο λειτουργεί εκ νέου και αυτό αποτελεί νίκη για τους εργαζόμενους και υπόδειγμα για να «πάμε μπροστά».

Τα οκτώ δύσκολα χρόνια ο κόσμος της δουλειάς υπέφερε περισσότερα απ’ όλους, τόνισε αλλά θύμισε ότι κάποιοι χρεοκόπησαν τις εταιρείες τους και έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό. Σημείωσε ωστόσο ότι τα τελευταία τρία χρόνια η ανεργία μειώθηκε και ξεκαθάρισε ότι αν υπάρχει μια προτεραιότητα για τη χώρα είναι να κερδηθεί ξανά η εργασία και αυτή να είναι αξιοπρεπείς και με δικαιώματα. «Η εργασία έγινε το μόνο εμπόρευμα που οι δανειστές δεν επέτρεπαν οι πωλητές (σ.σ. εργαζόμενοι) να τιμολογούν όπως θέλουν. Η ελεύθερη αγορά ίσχυε για όλα τα άλλα», δήλωσε και θύμισε ότι οι συλλογικές συμβάσεις καταργήθηκαν και η αυθαιρεσία σε βάρος των εργαζομένων ήταν πρωτογενής. «Το τέλος των μνημονίων σημαίνει επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και αύξηση κατώτερου μισθού. Σημαίνει αντίστροφη πορεία», δήλωσε στους εργαζόμενους.

Οι πληγές δεν μπορούν να γιατρευτούν από τη μια ημέρα στην άλλη, αλλά έχουμε αρχίσει να αλλάζουμε τα πράγματα. «Στόχος μας από εδώ και στο εξής είναι η βιομηχανική ανασυγκρότηση, η δίκαιη ανάπτυξη και η προστασία της εργασίας, κόντρα σε πολιτικές δυνάμεις που ονειρεύονται μια αλυσίδα από κρυφά και φανερά μνημόνια με στόχο να κρατούν δεμένους τους εργαζόμενους και χαμηλά το εργασιακό κόστος. Και κόντρα σε κοινωνικές δυνάμεις κακομαθημένες από δεκαετίες φαυλότητας που δεν καταλαβαίνουν ότι μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και κέρδος με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι ο κίνδυνος του λουκέτου στο Ναυπηγείο Νεωρίου αποφεύχθηκε οριστικά και ήδη 300 εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν. Στόχος είναι σε μια τριετία να απασχολεί περί τους 1.000 εργαζόμενους. Καταλήξαμε σε λύση που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και εξυπηρετεί το πλάνο βιωσιμότητας της επιχείρησης, τόνισε.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ / γραφείο πρωθυπουργού/Andrea Bonetti