Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤα κέρδη της επίσκεψης των Δημάρχων στις Βρυξέλλες

Τα κέρδη της επίσκεψης των Δημάρχων στις Βρυξέλλες

|

Θετικά αποτελέσματα για νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετά την απευθείας συνάντηση των πέντε δημάρχων (Λέσβου, Σάμου, Λέρου, Χίου και Κω) με ευρωπαίους αξιωματούχους

Θετικά μηνύματα, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της προσφυγικής κρίσης, και χαμηλότεροι τόνοι από τους δημάρχους των πέντε νησιών που φιλοξενούν hot spots προέκυψαν από την επίσκεψή τους στις Βρυξέλλες. Όπως ανακοίνωσαν οι δήμαρχοι στην Αθήνα την Πέμπτη, την επομένη των πολύωρων συναντήσεών τους με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον επίτροπο Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και άλλους ευρωπαίους παράγοντες παρατείνεται κατά ένα χρόνο η χορήγηση βίζας σε τούρκους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και διοχετεύονται 50 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους (εκτός ΕΣΠΑ) για την ανάπτυξη των νησιών (25 εκατ. για το Βόρειο Αιγαίο και 25 εκατ. για το Νότιο).

 «Κερδίσαμε τρία πράγματα. Πρώτον, η συνάντηση αυτή καθεαυτή καθιερώνει την απευθείας επικοινωνία των δημάρχων με τις Βρυξέλλες. Δεύτερον, πήρε παράταση η ρύθμιση για την βίζα, που εφαρμοζόταν τα τελευταία χρόνια και η οποία θα ήταν καταστροφικό αν καταργείτο. Τρίτον, συζητήθηκε ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά. Ο κ. Γιούνκερ θα στείλει σε λίγες μέρες την [ευρωπαία Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής] Κορίνα Κρέτσου στα νησιά για να συζητήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες» για τον περιορισμό των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης, είπε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός στη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Ο δήμαρχος Χίου Μανόλης Βουρνούς αναφέρθηκε στην «καινούργια προοπτική διαλόγου» που άνοιξε μέσω της απευθείας συνεννόησης των δημάρχων με την ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Τα ζητήματα που μας απασχολούν έχουν ειδικές λεπτομέρειες και συχνά αποτυγχάνει ο σχεδιασμός σε υψηλό επίπεδο. Οι λεπτομέρειες αυτές όμως πρέπει να γίνονται αμέσως αντιληπτές», είπε ξεχωρίζοντας δύο ζητήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις: «Η ασφάλεια, που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την Ελλάδα και την ΕΕ, και η ανάπτυξη».

Και ο δήμαρχος Σάμου Μιχαήλ Αγγελόπουλος τόνισε την σημασία του απευθείας διαλόγου των δημάρχων με τις Βρυξέλλες. «Σταματά πλέον η μη δημοκρατική διαδικασία να μην περιλαμβάνονται οι δήμαρχοι στον στρατηγικό σχεδιασμό αναπτυξιακών προγραμμάτων, ούτε καν στο πρώτο επίπεδο διαβούλευσης. Ο κ. Γιούνκερ ζήτησε να του αναπτύξουμε τις προτεραιότητές μας και άκουσε και την κριτική μας». 

Τα νέα δεδομένα

Η κόντρα των πέντε δημάρχων του Αιγαίου με την κυβέρνηση για το προσφυγικό (που είχε κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα, ιδίως με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα) αλλά και η αντιπαράθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με τον υπουργείο Εσωτερικών για ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης ερμηνεύει εν μέρει την κίνηση των δημάρχων να συνδιαλλάσσονται απευθείας με τις Βρυξέλλες, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση ή τις περιφέρειες. «Ανοίξατε μια ιστορική δυνατότητα για να διαχειριζόμαστε απευθείας οι δήμαρχοι τα ευρωπαϊκά χρήματα», είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης απευθυνόμενους στους πέντε δημάρχους των νησιών με hot spots την Πέμπτη.

Η ειδική βίζα για τους Τούρκους που επισκέπτονται τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ισχύει από την εποχή που ο κ. Αβραμόπουλος ήταν υπουργός Εξωτερικών (2012-13) και ανανεώνεται ανά έτος,. Οι δήμαρχοι εξέφρασαν την ανακούφισή τους για την παράτασή της και φέτος ενώ είχε ανακοινωθεί η κατάργησή της. «Μπορούμε να στοχεύσουμε στην τουρκική τουριστική αγορά», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός. Ανακοίνωσε ότι ύστερα από επαφές με τον δήμαρχο της Σμύρνης, αποφασίστηκε ότι από το φετινό καλοκαίρι ο Δήμος Σμύρνης, που έχει δική του ακτοπλοϊκή εταιρεία, θα δρομολογήσει πλοία για την απευθείας σύνδεση της Σμύρνης με τη Λέσβο, περιλαμβανομένης και μιας νέας πύλης που θα ανοίξει στο Πλωμάρι.

Παρόμοιες ενέργειες έχουν κάνει όλοι οι δήμαρχοι με τους ομολόγους τους των τουρκικών πόλεων που βρίσκονται απέναντί τους. Συνολικά, 150.000 τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου πέρσι. Ο κ. Αγγελόπουλος είπε ότι επισκέφθηκαν τη Σάμο 30.000 τούρκοι τουρίστες το 2016 από τρεις πύλες εισόδου (Πυθαγόρειο, Βαθύ, Καρλόβασι). Σύμφωνα με τον κ. Βουρνούς, την Χίο επισκέφθηκαν 75.000 τούρκοι τουρίστες το 2016.

με πληροφορίες από το “ΒΗΜΑ”


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;