Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤα νησιά μας στέκονται απέναντι στις προκλήσεις της εποχής

Τα νησιά μας στέκονται απέναντι στις προκλήσεις της εποχής

|

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τα ναυάγια της Κέας και έστειλε μήνυμα σχετικά με την βιωσιμότητα των νησιών και κυρίως τη σημασία τους 

Στην Κέα βρίσκεται από την Παρασκευή, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «100 Years Kea’s Shipwrecks 1916-2016»,  με αφορμή την  επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από τη βύθιση  δύο εκ των σημαντικότερων πλοίων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, του S/S Burdigala και του HMHS Britannic.

Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Κέας και του Συλλόγου Φίλων Κέας, η οποία έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον, με εκπροσώπους ξένων ΜΜΕ να καταγράφουν τις εκδηλώσεις που αφορούν δύο από τα σπουδαιότερα ναυάγια στον κόσμο.

Στόχος των εκδηλώσεων  και του συνεδρίου που ξεκίνησαν την Παρασκευή και συνεχίζονται, είναι  η ανάδειξη της σημασίας των ιστορικών γεγονότων του 1916 και ταυτόχρονα η  ανάδειξη της Κέας ως  προορισμού μοναδικού καταδυτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.

Την  πρώτη ημέρα του συνεδρίου, στο πλαίσιο των συμβολικών Θαλάσσιων Εκδηλώσεων,  αποδόθηκε φόρος τιμής σε όσους χάθηκαν στα δύο ναυάγια. Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος   έριξε δάφνινο στεφάνι στο σημείο των δύο ναυαγίων,  έξω από τον Κόλπο του Αγ. Νικολάου, στο κανάλι της Κέας.

Ο κ. Χατζημάρκος, στον  χαιρετισμό του κατά την έναρξη του συνεδρίου, ανέδειξε την μοναδικότητα και τον ανυπέρβλητο πλούτο των νησιών μας, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν, σημειώνοντας εμφατικά ότι πρέπει, επιτέλους, να σπάσει ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών για τα νησιά μας, ενώ έστειλε μήνυμα προς το ελληνικό κράτος να προχωρήσει στην υλοποίηση των νησιωτικών πολιτικών, από τις οποίες θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για τα νησιά μας, αλλά για ολόκληρη τη χώρα.

Ειδικότερα, ανέφερε:

 «Το συνέδριο για τα ιστορικά ναυάγια της Κέας είναι μια ακόμη επιβεβαίωση του πλούτου και της πολυμορφίας των νησιών μας. Κάθε νησί έχει να διηγηθεί τη δική του, μοναδική, συναρπαστική ιστορία. Δική μας επιδίωξη είναι αυτές οι ιστορίες να φτάσουν σε όσο γίνεται περισσότερους αποδέκτες. Να γίνουν το όχημα που θα οδηγήσει στην ανάδειξη των νησιών μας σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, εκεί όπου τους αξίζει να βρίσκονται.

Το συνέδριο της Κέας έρχεται να ρίξει φως στα μυστικά της βύθισης δύο εκ των σημαντικότερων πλοίων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, η Κέα “αναδύεται” ως μοναδικός προορισμός καταδυτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, με στόχο να καταστεί ένα διεθνούς φήμης καταδυτικό κέντρο, σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο καταδυτικό τουρισμό. Πρέπει, επιτέλους να σπάσουμε τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εργάζεται εντατικά, μεθοδικά και με σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση.

Με συνεργασία, σχέδιο, σεβασμό και επιβράβευση  κάθε  προσπάθειας που στόχο έχει να  αναδείξει τις ιδιαιτερότητες, τις μοναδικότητες, τη βαριά ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των νησιών μας,  που καθιστούν το Νότιο Αιγαίο, ως τουριστικό προορισμό, πραγματικά ανυπέρβλητο. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα που συσσώρευσαν καταστροφικές πολιτικές και χαμένες ευκαιρίες δεκαετιών.

Βρισκόμαστε εδώ, για ένα γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας, την ώρα που ο ανιστόρητος και στριμωγμένος από την αδιέξοδη πολιτική του, Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί τα νησιά μας . Τα νησιά μας που  στέκονται όρθια απέναντι στις προκλήσεις της εποχής και στέλνουν το μήνυμα στο ελληνικό κράτος να υλοποιήσει, επιτέλους, τις πολιτικές αυτές που θα δώσουν χρόνο, ανάσες, θέσεις εργασίας και προοπτική στα νησιά μας και  κατ’ επέκταση στη χώρα μας».

Δελτίο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες