Τέλος στο καθεστώς ασφάλισης των σμυριδεργατών Νάξου?

Ειδικό καθεστώς ασφάλισης σμυριδεργατών; Last Year…  Κι αυτό γιατί όπως αποκαλύπτει ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κος Γιάννης Βρούτσης, η απάντηση που πήρε από το Υπουργείο Εργασίας στην σχετική ερώτηση που κατέθεσε είναι αρνητική… Καμία Νομοθετική ρύθμιση δεν προβλέπετε και όπως τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κος Πετρόπουλος από τη καταργείται το ειδικό καθεστώς ασφάλισης όχι μόνο για τους σμυριδεργάτες αλλά και για τους ρητινοσυλλέκτες, δασεργάτες και μικροϊδιοκτήτες πευκώνων... Οπότε ότι έλεγαν οι υπουργοί και βουλευτές της Κυβέρνησης απλά ήταν μεγάλα λόγια

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου αναφέρει:

«Για πολλές δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο, σεβάστηκαν και στήριξαν τα χωριά της ορεινής Νάξου, αναγνωρίζοντας τις αντίξοες και πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Στην ορεινή Νάξο συναντώνται δυο γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Εκείνη της νησιωτικότητας και εκείνη της ορεινότητας. Ως αντιστάθμισμα αυτών των ιδιαιτεροτήτων, η πολιτεία θέσπισε ένα ειδικό προστατευτικό καθεστώς ασφάλισης για τους Σμυριδεργάτες της ορεινής Νάξου.

Αυτό το ειδικό καθεστώς, για δεκαετίες, αποτέλεσε την ασπίδα προστασίας για όλους τους κατοίκους της ορεινής Νάξου, καθώς και βασικό κίνητρο παραμονής στα ορεινά χωριά.

Προσωπικά, ως υπουργός Εργασίας της προηγούμενης κυβέρνησης, μερίμνησα, προστάτευσα και διαφύλαξα το συγκεκριμένο καθεστώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου.

Δυστυχώς, η ορεινή Νάξος, ολόκληρο το νησί και όλες οι Κυκλάδες τα 2 τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις ιδεοληπτικές πολιτικές μιας κυβέρνησης που δείχνει να αγνοεί παντελώς την έννοια της νησιωτικότητας

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έφερε την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% (που επιβάρυνε τους κατοίκους της ορεινής Νάξου με ΦΠΑ από 9% σε 24%), την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, την επιβάρυνση όλων των κτηνοτρόφων με ΦΠΑ 24% σε όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά εφόδια (ζωοτροφές), την κατάργηση του ευνοϊκού ασφαλιστικού καθεστώτος για τα χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων και την κατάργηση της ενίσχυσης –σε γεωργούς και κτηνοτρόφους - στο πετρέλαιο κίνησης.

Σήμερα, μετά το νόμο ”Κατρούγκαλου” και διαμέσου της επίσημης κοινοβουλευτικής οδού, το υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε με απάντηση του σε ερώτηση που έθεσα (Α.Π.7305/27-07-2016) με θέμα «Κατάργηση ειδικού προστατευτικού καθεστώτος σε σμυριδεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, δασεργάτες και μικροϊδιοκτήτες πευκώνων», το οριστικό τέλος στο ειδικό προστατευτικό καθεστώς ασφάλισης των σμυριδεργατών της ορεινής Νάξου.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα, υποστήριξα ότι με βάση τις διατάξεις που προβλέπει θα επέλθει η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος από την 1/1/2017.

Την ακριβώς αντίθετη άποψη διατύπωναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο υπουργός κ. Σκουρλέτης που επισκέφθηκε πρόσφατα την ορεινή Νάξο. Δηλαδή, ότι τίποτα δεν θίγεται και τίποτα δεν αλλάζει.

Σήμερα, διαμέσου της επίσημης απάντησης του υπουργείου Εργασίας (Φ90022/35369/1378- 12.10.2017), η κυβέρνηση εκτίθεται ανεπανόρθωτα για τις υποσχέσεις και τα ψέματα που είπε προεκλογικά και μετεκλογικά. Από την 1/1/2017, το ασφαλιστικό καθεστώς των Σμυριδεργατών αλλάζει. Καταργείται το μέχρι πρότινος ειδικό καθεστώς ασφάλισης και αυτό απορρέει από την πρόθεση του υπουργείου να μην αλλάξει τον υφιστάμενο νόμο.

Μάλιστα, στο βασικό ερώτημα που έθεσα για το εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, βάσει της οποίας θα επανέλθει το ειδικό καθεστώς για τους Σμυριδεργάτες, η απάντηση ήταν αρνητική!

Κρίμα και πάλι κρίμα για τους κατοίκους της ορεινής Νάξου, που εξαπατήθηκαν πολλαπλά και έπεσαν θύματα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σήμερα, καλούνται να πληρώσουν βαρύ το τίμημα.

Επισυνάπτονται τα πλήρη κείμενα της ερώτησης που κατέθεσα στη Βουλή , καθώς και της απάντησης που έλαβα από το υπουργείο Εργασίας. 

Δελτίο Τύπου Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News