Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤέλος στο καθεστώς ασφάλισης των σμυριδεργατών Νάξου?

Τέλος στο καθεστώς ασφάλισης των σμυριδεργατών Νάξου?

|

Γ. Βρούτσης: «Απανωτά και συνεχόμενα τα χτυπήματα που δέχονται οι Κυκλάδες και η νησιωτικότητα! Με επίσημη απάντηση του Υπ. Εργασίας, σε ερώτηση μου στη βουλή, επιβεβαιώνεται το οριστικό τέλος στο ειδικό προστατευτικό καθεστώς ασφάλισης των σμυριδεργατών της ορεινής Νάξου»

Ειδικό καθεστώς ασφάλισης σμυριδεργατών; Last Year…  Κι αυτό γιατί όπως αποκαλύπτει ο βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας κος Γιάννης Βρούτσης, η απάντηση που πήρε από το Υπουργείο Εργασίας στην σχετική ερώτηση που κατέθεσε είναι αρνητική… Καμία Νομοθετική ρύθμιση δεν προβλέπετε και όπως τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κος Πετρόπουλος από τη καταργείται το ειδικό καθεστώς ασφάλισης όχι μόνο για τους σμυριδεργάτες αλλά και για τους ρητινοσυλλέκτες, δασεργάτες και μικροϊδιοκτήτες πευκώνων… Οπότε ότι έλεγαν οι υπουργοί και βουλευτές της Κυβέρνησης απλά ήταν μεγάλα λόγια

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου αναφέρει:

«Για πολλές δεκαετίες όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο, σεβάστηκαν και στήριξαν τα χωριά της ορεινής Νάξου, αναγνωρίζοντας τις αντίξοες και πολύ δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων. Στην ορεινή Νάξο συναντώνται δυο γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Εκείνη της νησιωτικότητας και εκείνη της ορεινότητας. Ως αντιστάθμισμα αυτών των ιδιαιτεροτήτων, η πολιτεία θέσπισε ένα ειδικό προστατευτικό καθεστώς ασφάλισης για τους Σμυριδεργάτες της ορεινής Νάξου.

Αυτό το ειδικό καθεστώς, για δεκαετίες, αποτέλεσε την ασπίδα προστασίας για όλους τους κατοίκους της ορεινής Νάξου, καθώς και βασικό κίνητρο παραμονής στα ορεινά χωριά.

Προσωπικά, ως υπουργός Εργασίας της προηγούμενης κυβέρνησης, μερίμνησα, προστάτευσα και διαφύλαξα το συγκεκριμένο καθεστώς, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μου.

Δυστυχώς, η ορεινή Νάξος, ολόκληρο το νησί και όλες οι Κυκλάδες τα 2 τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις ιδεοληπτικές πολιτικές μιας κυβέρνησης που δείχνει να αγνοεί παντελώς την έννοια της νησιωτικότητας

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έφερε την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% (που επιβάρυνε τους κατοίκους της ορεινής Νάξου με ΦΠΑ από 9% σε 24%), την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, την επιβάρυνση όλων των κτηνοτρόφων με ΦΠΑ 24% σε όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά εφόδια (ζωοτροφές), την κατάργηση του ευνοϊκού ασφαλιστικού καθεστώτος για τα χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων και την κατάργηση της ενίσχυσης –σε γεωργούς και κτηνοτρόφους – στο πετρέλαιο κίνησης.

Σήμερα, μετά το νόμο ”Κατρούγκαλου” και διαμέσου της επίσημης κοινοβουλευτικής οδού, το υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσε με απάντηση του σε ερώτηση που έθεσα (Α.Π.7305/27-07-2016) με θέμα «Κατάργηση ειδικού προστατευτικού καθεστώτος σε σμυριδεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, δασεργάτες και μικροϊδιοκτήτες πευκώνων», το οριστικό τέλος στο ειδικό προστατευτικό καθεστώς ασφάλισης των σμυριδεργατών της ορεινής Νάξου.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, από την ψήφιση του νόμου μέχρι σήμερα, υποστήριξα ότι με βάση τις διατάξεις που προβλέπει θα επέλθει η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος από την 1/1/2017.

Την ακριβώς αντίθετη άποψη διατύπωναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο υπουργός κ. Σκουρλέτης που επισκέφθηκε πρόσφατα την ορεινή Νάξο. Δηλαδή, ότι τίποτα δεν θίγεται και τίποτα δεν αλλάζει.

Σήμερα, διαμέσου της επίσημης απάντησης του υπουργείου Εργασίας (Φ90022/35369/1378- 12.10.2017), η κυβέρνηση εκτίθεται ανεπανόρθωτα για τις υποσχέσεις και τα ψέματα που είπε προεκλογικά και μετεκλογικά. Από την 1/1/2017, το ασφαλιστικό καθεστώς των Σμυριδεργατών αλλάζει. Καταργείται το μέχρι πρότινος ειδικό καθεστώς ασφάλισης και αυτό απορρέει από την πρόθεση του υπουργείου να μην αλλάξει τον υφιστάμενο νόμο.

Μάλιστα, στο βασικό ερώτημα που έθεσα για το εάν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία, βάσει της οποίας θα επανέλθει το ειδικό καθεστώς για τους Σμυριδεργάτες, η απάντηση ήταν αρνητική!

Κρίμα και πάλι κρίμα για τους κατοίκους της ορεινής Νάξου, που εξαπατήθηκαν πολλαπλά και έπεσαν θύματα του λαϊκισμού και της δημαγωγίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Σήμερα, καλούνται να πληρώσουν βαρύ το τίμημα.

Επισυνάπτονται τα πλήρη κείμενα της ερώτησης που κατέθεσα στη Βουλή , καθώς και της απάντησης που έλαβα από το υπουργείο Εργασίας. 

Δελτίο Τύπου Βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Βρούτση 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν