Θα δώσει λύση η συνάντηση στην Αθήνα;

Η υπόθεση της χερσαίας ζώνης της Χώρας Νάξου μεταφέρεται πλέον εκτός … έδρας. Εκεί όπου μπορεί να δοθεί λύση. Αρκεί βέβαια να υπάρχει η θέληση. Γιατί πάντα αυτό είναι το ζητούμενο: η θέληση από τους έχοντες ώστε να δώσουν λύσεις στα προβλήματα και να μην τα αφήνουν να διαιωνίζονται για πάντα. Και οι επιχειρηματίες του νησιού έχουν ανάγκη από λύσεις. Και άμεσες. Ο χειμώνας που έρχεται αναμένεται δύσκολος. Η σεζόν μπορεί να έδειξε άνοδο όσον αφορά την επιβατική κίνηση αλλά αλήθεια είναι τώρα η ώρα του απολογισμού. Και η αμφιβολία για το μέλλον μπορεί να τους …σκοτώσει από τη στιγμή που έρχεται ένας βαρύ χειμώνας έως τον Ιανουάριο με πολλές φορολογικές υποχρεώσεις.

Και πάμε στην βασική είδηση. Την προσεχή Τρίτη 4 Οκτωβρίου στις 15:00 είναι προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας ανάμεσα σε όλους τους βασικούς παράγοντες για το μέλλον της «Παραλίας Χώρας Νάξου»… και με βάση πληροφορίες θα είναι οι βουλευτές του Νομού, αντιπροσωπεία του Δήμου με πρώτο και καλύτερο τον Δήμαρχο κο Μαργαρίτη, εκπροσώπηση της ΓΣΕΒΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο της κο Γιώργο Καββαθά, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Νάξου, αντιπροσωπεία από την Μαζική Εστίαση Νάξου που έχει άλλωστε και άμεσο ενδιαφέρον ενώ από το Υπουργείο θα βρίσκεται στη θέση του συζητητή ο γενικός γραμματέας και αρμόδια στελέχη, όχι όμως και ο Υπουργός κος Δρίτσας ο οποίος θα βρίσκεται εκτός Ελλάδας… Και το θέμα συζήτησης; Μα τι άλλο από την Νομιμοποίηση της Χερσαίας ζώνης της παραλίας χώρας Νάξου.

Πόσο εύκολο είναι να δοθεί λύση; Μα είπαμε και παραπάνω… Όλα είναι θέμα θέλησης. Και στο παρελθόν έχουν γίνει ανάλογες συναντήσεις αλλά πάντα ο ανασταλτικός παράγοντας ήταν η έλλειψη διάθεσης για να βρεθεί η χρυσή τομή. Τώρα που είναι όλοι με το μαχαίρι όχι στο λαιμό αλλά στα δόντια ενδεχομένως να είναι και η τελευταία ευκαιρία.

Η πιο σωστά η προτελευταία. Γιατί η πραγματικά τελευταία ευκαιρία είναι το Master Plan για το λιμάνι της Νάξου. Ένα project που θα καλύψει τις όποιες αδυναμίες υπάρχουν σε νομικό πλαίσιο από τη μία έως την άλλη πλευρά του λιμανιού της Νάξου και θα δώσουν το δικαίωμα σε όλους να βρουν την πραγματική τους θέση. Όμως, η υπόθεση Master Plan θέλει το χρόνο της. Και δεν αποκλείεται να το δούμε να υλοποιείται εντός του 2019. Χρονιά εκλογών χαχαχαχα

Όπως είπε και ένας φίλος, το Master Plan είναι σαν την Καινή Διαθήκη. Οριοθετεί καθετί νέο ακυρώνοντας καθετί που ίσχυε έως τότε. Οπότε; Ποια θα είναι η πιο εφικτή λύση; Μα η παραχώρηση από το Λιμενικό Ταμείο έως την ολοκλήρωση της κουβέντας για το Master Plan μέσα σε ετήσιες παραχωρήσεις χρήσης γης από τη στιγμή που δεν μπορεί να γίνει αορίστου χρόνου. Και όταν με το καλό έρθει το …Master Plan και έχει γίνει η απαραίτητη διαβούλευση τότε κάνουμε το επόμενο βήμα. Αυτή τη στιγμή η λύση του Λιμενικού Ταμείου για άμεση αλλαγή της πέργκολας σε μία ομοιόμορφη λύση ενδεχομένως να λειτουργήσει και ως δίκοπο μαχαίρι με την προοπτική πάντα της οριστικής διευθέτησης. Εκτός κι εάν η πρόταση του Λιμενικού Ταμείου για τις …πέργκολες μιλάει για μία διαφορετική λύση που ίσως να είναι και ιδανική για το περιβάλλον.  Όπως κι εάν έχει κοντός ψαλμός αλληλούια που λέει και ο θυμόσοφος ελληνικός λαός…

Λιανός: έρχεται λύση

Και όπως τόνισε χθες και ο Δημήτρης Λιανός – αντιδήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων μιλώντας για το θέμα στην εκπομπή “Al-iberti News” του Aegean Voice 107.5. «είτε άμεση, είτε έμμεση θα είναι η λύση που θα δοθεί προκειμένου να νομιμοποιηθεί η υφιστάμενη κατάσταση στην παραλία της Χώρας Νάξου». Και αφού εξέφρασε την άποψη ότι «κακώς δεν έγιναν οι διαδικασίες νομιμοποίησης την δεκαετία του 1990, όταν κατασκευάστηκε η παραλία», ο κ. Λιανός τόνισε ότι λόγω των καταγγελιών, αλλά και λόγω αισθητικής άποψης και με δεδομένη την έντονη ανησυχία όλων, πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες, κάτι για το οποίο εργάζεται «ήρεμα και με σχέδιο» η δημοτική αρχή.

«Γνωρίζουμε τα προβλήματα και χωρίς να διογκώσουμε το ζήτημα, προσπαθούμε να το διαχειριστούμε με γνώμονα το κοινό συμφέρον, αλλά και τη νομιμότητα» δήλωσε σχετικά ο αντιδήμαρχος, κάνοντας λόγο για δύο λύσεις: η άμεση λύση είναι η νομοθετική παρέμβαση και η έμμεση και πιο χρονοβόρα (με περισσότερες όμως πιθανότητες επίτευξης της νομιμοποίησης) είναι το master plan, που θα χρηματοδοτηθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Μάλιστα, ο κ. Λιανός εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τελικά «με συνεργασία, διάλογο και κοινή λογική θα υπάρξει συνεννόηση και θα αποτραπούν όλα τα άσχημα σενάρια».

Με πληροφορίες από το Naxostimes.gr

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News