θα πάμε ή όχι σε νέα απεργία των πλοίων τις επόμενες ημέρες;

Η εβδομάδα που έρχεται μετά τις εορτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Κι αυτό γιατί είναι ανοιχτά τα θέματα των ναυτικών που όπως όλοι θυμόμαστε στην τελευταία τους ανακοίνωση είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει και συνέχεια. Ήταν η 9η Δεκεμβρίου όταν μετά από εννέα ημέρες απεργίας είχαν λύσει τους κάβους αλλά με τον γενικό γραμματέα της ΠΝΟ Γιάννη Χαλά να δηλώνει «"Αναστολή της απεργίας και βλέπουμε γιατί τα προβλήματα δεν λύθηκαν» και είχε ζητήσει «να μη στρέφονται εναντίον μας οι κοινωνικές τάξεις. Δεν γίνεται να υποφέρουμε εμείς για πράγματα στα οποία η κυβέρνηση πρέπει να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία".

Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που είχαν καθορίσει ως την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου (από τις 9 και μετά) ως την εβδομάδα επανέναρξης των κινητοποιήσεων… Οπότε; Θα έχουμε ή όχι απεργίες;

Την περασμένη Πέμπτη (05/01) πάντως στα γραφεία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έγινε ένα πρώτο βήμα προς …εκτόνωση της κατάστασης. Ήταν η πρώτη από τις προγραμματισμένες για τα θέματα της ΠΝΟ συναντήσεις -επί των οποίων είχε δεσμευτεί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής – κι έγινε με τη συμμετοχή του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τάσου Πετρόπουλου, καθώς αφορούσε τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά θέματα των Ναυτικών. Μην ξεχνάμε ότι ο κος Κουρουμπλής την 9η Δεκεμβρίου είχε δηλώσει ότι «το αίτημα για το οποίο έγινε η απεργία, η κυβέρνηση το ικανοποίησε πλήρως από την πρώτη στιγμή και δεν υπάρχει θέμα φορολόγησης".

Και εκεί ο υφυπουργός κος Πετρόπουλος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι διατηρούνται τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ναυτικών, αναγνώρισε δε την τεράστια προσφορά των Ναυτικών στην οικονομία της Ελλάδας και τόνισε τα εξής: «Βάζουμε άλλα θεμέλια στην Κοινωνική Ασφάλιση, και, στην εφαρμογή του νόμου 4387, λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ναυτικού επαγγέλματος». Από τη πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς ανέπτυξε εν συντομία όλα τα θέματα που απασχολούν την ΠΝΟ και στάθηκε ιδιαίτερα στα θέματα του ορίου ηλικίας και του ποσοστού αναπλήρωσης για τον καθορισμό των συντάξεων, του εφάπαξ και της επικουρικής ασφάλισης των Ναυτικών. Αλλά μέλη της Διοίκησης της ΠΝΟ ανέλυσαν λεπτομερώς τα παραπάνω θέματα. Στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Συνταξιούχων Ναυτικών.

Ποιες ήταν οι τοποθετήσεις του υφυπουργού;

# Διατηρούνται τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των ναυτικών.

# Τα όσα κυκλοφορούν για το ύψος των συντάξεων ακόμα είναι στον αέρα γιατί δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος που θα ρυθμίζει τις λεπτομέρειες. Τα ποσά που ακούγονται κατά συνέπεια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

# Προσωρινές συντάξεις έχουν ξεκινήσει να καταβάλλονται και ήδη έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς του μεγαλύτερου ποσοστού των αιτηθέντων. Ο καθορισμός των εφάπαξ έγινε με εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου, στη βάση των προτάσεων των συνδικάτων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

# Στις συντάξεις χηρείας ακολουθήθηκε το πρότυπο που ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για προφανείς λόγους.

Ο κ. Πετρόπουλος είπε απευθυνόμενος στα μέλη της ΠΝΟ ότι παραλαμβάνοντας «ένα πλοίο που μπάζει νερά, πρώτο μέλημα είναι να σταματήσουμε τις διαρροές» και το κάνουμε αναλογιζόμενοι πάντα τις ιδιαιτερότητες αλλά και την συνεισφορά των ναυτικών στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κουρουμπλής προανήγγειλε ειδική συνάντηση με την ΠΝΟ και με την ΕΕΕ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει υποσχεθεί ότι θα αναλάβει για τα χρονίζοντα θέματα των Ναυτικών. Κα τέλος να σημειώσουμε ότι στη συνάντηση συμμετείχαν, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γ.Γ. Ναυτιλίας Ιωάννης Θεοτοκάς, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος ΛΣ, Σταμάτης Ράπτης και ο πρόεδρος του ΝΑΤ, Ανδρέας Κομματάς.