Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΘέλουν τον αφανισμό των μικρών νησιών

Θέλουν τον αφανισμό των μικρών νησιών

|

Καταψηφίστηκε και μάλιστα με ευρύτατη πλειοψηφία στις 3 Σεπτεμβρίου η τροπολογία του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά που ζητούσε να μην περικοπούν οι πιστώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ιδιαίτερα προστατευτική σε ότι έχει σχέση με τους κατοίκους των νησιών και δη των απομονωμένων στα κράτη μέλη της σε ολόκληρη τη «γηραιά ήπειρο» απέναντι στην Ελλάδα κρατάει μία παράξενη …εχθρική και ανάλγητη στάση. Κάτι που επισημαίνει στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς με αφορμή την τροπολογία που είχε καταθέσει από τα τέλη Ιουλίου με θέμα την ανάγκη συνέχισης των οικονομικών πιστώσεων προς τα μικρά νησιά του Αιγαίου ώστε να μην «αφανιστούν». Τροπολογία που δυστυχώς καταψηφίστηκε και μάλιστα με ευρύτατη πλειοψηφία μετά τη συζήτηση της 3ης Σεπτεμβρίου. Και όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου «Αφορμή για την παρέμβαση αποτέλεσε η απόφαση της Επιτροπής να μειώσει κατά 98%  στο σχέδιο γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  για το οικονομικό έτος 2015 που  υπέβαλε στις 24 Ιουνίου 2014, τις πιστώσεις για τα μικρά νησιά του Αιγαίου. Δυστυχώς την τακτική αυτή της Επιτροπής επικρότησε και το Συμβούλιο Υπουργών το οποίο συνεδρίασε σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων στα μέσα Ιουλίου και επικύρωσε την παραπάνω μείωση κονδυλίων.

Για το λόγο αυτό ο Νότης  Μαριάς κατέθεσε στις 24 Ιουλίου σχετική τροπολογία στο σχέδιο γενικού προϋπολογισμού της Ε.Ε 2015 με την οποία ζητούσε να διατηρηθούν και για την επόμενη χρονιά οι πιστώσεις που προβλέπονταν για την ενίσχυση της γεωργίας και της τοπικής οικονομίας των μικρών νησιών του Αιγαίου. Σύμφωνα με τον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  για το οικονομικό έτος 2014 η σχετική πίστωση ήταν 18 εκατ. ευρώ αλλά με τις νέες προτάσεις της Επιτροπής για το 2015 το ποσό αυτό μειώθηκε κατά 98% και ανήλθε πλέον σε μόνο 200.000 ευρώ. Μάλιστα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013 προκύπτει ότι τα μικρά νησιά του Αιγαίου χρηματοδοτήθηκαν με 16.156.000 ευρώ και με τις πιστώσεις αυτές ενισχύθηκαν παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα όπως πατάτες, λάδι κλπ αλλά και η κτηνοτροφία. Στην τροπολογία του, ζητούσε να δοθεί και για το 2015 συνολική πίστωση 18 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των μικρών νησιών του Αιγαίου με το πρόγραμμα POSEI (το οποίο σημειωτέον καλύπτει όλα τα νησιά του Αιγαίου πλην Εύβοιας και Κρήτης).

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ο Νότης Μαριάς αφού αναφέρθηκε στην καταστροφική πολιτική του Μνημονίου που φτωχοποίησε τον Ελληνικό λαό και μείωσε το ΑΕΠ της πατρίδας μας κατά 25% επισήμανε ότι τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκάλεσε η βίαιη μνημονιακή δημοσιονομική προσαρμογή επιτείνονται στα μικρά νησιά του Αιγαίου λόγω των δυσχερειών που προκαλούνται από το νησιωτικό τους χαρακτήρα, τη μικρή τους έκταση και την απόσταση από τις αγορές. Για το λόγο αυτό συνέχισε απαιτούνται αυξημένες πιστώσεις για το 2015 προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ειδικά μέτρα για την ενίσχυση των μικρών νησιών του Αιγαίου ούτως ώστε να μπορέσουν να βγουν από την κρίση.

Πλην όμως, το από 24/6/2014  Σχέδιο του γενικού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής  Ένωσης  για το οικονομικό έτος 2015 που υπέβαλε η Επιτροπή αλλά και η σχετική από 15/7/2014 απόφαση του Συμβουλίου αντί να αυξήσουν τις σχετικές πιστώσεις τις μείωσαν κατά  98,89%. Για το λόγο αυτό ζήτησε να υπερψηφιστεί η σχετική υπ΄ αρίθμ. 6706 τροπολογία του με την οποία ζητούσε την αύξηση των πιστώσεων της γραμμής 05 03 02 52 «POSEI-Νησιά του Αιγαίου Πελάγους» από 200.000 ευρώ σε 18.000.000 ευρώ προκειμένου αφενός μεν να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός των μικρών νησιών του Αιγαίου σε βασικά προϊόντα για την ανθρώπινη κατανάλωση και τη μεταποίηση και αφετέρου να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η  γεωργική δραστηριότητα των μικρών νησιών του Αιγαίου συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της μεταποίησης, της εμπορίας και της μεταφοράς των τοπικών πρωτογενών και μεταποιημένων προϊόντων.

Στον επίλογο υπάρχει η δήλωση του κ. Μαριά που αναφέρει «Δεν καταθέτουμε τα όπλα, γι΄ αυτό υποβάλαμε ήδη εκ νέου την τροπολογία μας αυτή τη φορά στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που θα κληθεί να αποφασίσει. Οψόμεθα».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες