Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤήνος: Η Ενεργειακή Κυκλάδων απαντάει στη ΠΕΔ Αιγαίου και ... ακούστε και...

Τήνος: Η Ενεργειακή Κυκλάδων απαντάει στη ΠΕΔ Αιγαίου και … ακούστε και τη δική μας άποψη

|

H aπάντηση της “Ενεργειακής Κυκλάδων” στο ψήφισμα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου – Τα επτά σημεία που αναφέρει, η αιτιολόγηση της δράσης της αλλά και η παράκληση “σας καλούμε σε επανάληψη της διεξαγωγής του ψηφίσματος, αφού πρώτα κληθεί να παρασταθεί και η εταιρεία μας”.

Τήνος. Το νησί που εδώ και μήνες βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της προσπάθειας που γίνεται από κατοίκους του νησιού (με την αρωγή και της τοπικής αυτοδιοίκησης) ώστε να μην εγκατασταθούν τρεις ανεμογεννήτριες από την “Ενεργειακή Κυκλάδων” στη θέση “Πράσσα – Πολέμου Κάμπος” στα πανέμορφα Υστέρνια….

Το τελευταίο επεισόδιο; Διπλό. Αρχικά την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου όπου έχουμε την έκδοση ψηφίσματος από τη  Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου μετά και την εισήγηση του Δημάρχου Τήνου, Γιάννη Σιώτου. Ανάμεσα στα άλλα διαβάζουμε ότι οι αιρετοί της Περιφερειακής Ενότητας “καταδικάζουν τις απόπειρες εκφοβισμού … συμπαρίστανται με όλες τους τις δυνάμεις στη δημοτική αρχή Τήνου και στους αδίκως διωκόμενους από την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ε.Π.Ε. Τηνίους συμπολίτες μας”. Και ζητούν από την διοίκηση της εταιρείας να σεβαστεί τον τόπο που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί και να πάρει πίσω την κατάπτυστη (σ.σ. έτσι την χαρακτηρίζουν στο ψήφισμα) αγωγή εις βάρος των κατοίκων της Τήνου...

Το δεύτερο επεισόδιο; Η προσπάθεια την επόμενη ημέρα να πέσει μπετόν στη 3η βάση ανεμογεννήτριας. Οι περίπου εκατό κάτοικοι κέρδισαν με όπλο και πάλι το κορμί τους, παρά την προσπάθεια από την Αστυνομία να έχει κλείσει ο δρόμος πρόσβασης από τις 6 το πρωί, όμως αυτό που διαφαίνεται είναι ότι δεν υπάρχει επικοινωνία και διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές. Και αυτό είναι ένα βασικό θέμα στην Δημοκρατία… Πριν από δύο ημέρες, η “Ενεργειακή Κυκλάδων” προχώρησε σε απάντηση σε όσα αναφέρει το ψήφισμα της ΠΕΔ. Προσπαθεί να το αποδομήσει, παραθέτει τις δικές της απόψεις, εξηγεί γιατί είναι φιλικό αυτό το .. μίνι πάρκο για την τοπική κοινωνία της Τήνου και στο τέλος καταλήγει λέγοντας ” Εμείς πιστεύουμε στο Διάλογο και όχι στα τελεσίγραφα, χωρίς προηγούμενη ακρόασή μας και για τον λόγο αυτό σας καλούμε σε επανάληψη της διεξαγωγής του ψηφίσματος, αφού πρώτα κληθεί να παρασταθεί και η εταιρεία μας”.  Μήπως ήρθε η ώρα να συζητήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές και να σταματήσει η Αστυνομία να έχει το .. πρώτο λόγο σε κάθε διαμαρτυρία των κατοίκων; 

Αναλυτικά η επιστολή των μελών της Ενεργειακής Κυκλάδων αναφέρει:

“Προς μεγάλη μας έκπληξη και με προβληματισμό, λάβαμε την 7η Σεπτεμβρίου 2020 το με αριθμό 51 και από 30-7-2020 ψήφισμα της Περιφερειακής Ενώσεώς σας, επί του οποίου έχουμε υποχρέωση να αναφέρουμε τα εξής :

  1. Εκδώσατε ένα επιθετικό και προσβλητικό ψήφισμα σε βάρος της εταιρείας μας, χωρίς να μας καλέσετε να παραθέσουμε τις απόψεις μας, υιοθετώντας ανεξέταστα τις πλέον ακραίες τοποθετήσεις ετερόκλητων ομάδων, ορισμένες εκ των οποίων κατά την προσφιλή τους τακτική συκοφαντούν την δεδομένη και υπηρετούμενη διαχρονικά και διαδοχικά από την Ελληνική Πολιτεία και τις Κυβερνήσεις πολιτική των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Υπενθυμίζουμε εδώ ότι σε πλήθος νησιών των Δήμων σας έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν απρόσκοπτα σημαντικός αριθμός ανεμογεννητριών, χωρίς να υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα με αυτά της Τήνου.

  2. Όπως άπαντες οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν, η εταιρεία μας εκτελεί καθ’ όλα νόμιμες εργασίες εγκαταστάσεως και λειτουργίας αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) αποδιδόμενης ισχύος 1,8 MW στην θέση «ΠΡΑΣΣΑ – ΚΑΜΠΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ» της νήσου Τήνου, του Δήμου Τήνου, νήσου Τήνου, Περιφερειακής Ενότητας Τήνου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», δυνάμει της υπ’ αριθμόν οικ.90632/18.12.2015 αποφάσεως του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Η ως άνω άδεια συνοδεύεται από πλήθος επιμέρους αδειών και εγκρίσεων, πάσης Αρχής και Υπηρεσίας, όπως κατά νόμον προβλέπεται.

  3. Σημειωτέον ότι η εταιρεία μας, σεβόμενη την τοπική κοινωνία, ως πρώτο βήμα στην αδειοδότηση του έργου της, ζήτησε και έλαβε θεσμικά την θετική της γνώμη, απευθυνόμενη στους εκλεγμένους εκπροσώπους της. Έτσι, ο νυν Δήμος, ως διάδοχος του Δήμου Εξωμβούργου, έχει συμπράξει με ομόφωνη απόφασή του στην εγκατάσταση του εν λόγω αιολικού πάρκου. Το ίδιο και η Νομαρχία Κυκλάδων (επίσης ομόφωνα). Η εταιρεία μας δεν θα ξεκίναγε ποτέ το έργο αυτό αν δεν υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του Δήμου. Ο τρόπος αυτός με τον οποίο λειτούργησε η εταιρεία μας, θα έπρεπε να τύχει εκτίμησης και επιβράβευσης από τους επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης.

  4. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμόν 1343/2019 Απόφαση του, απέρριψε την όψιμη σχετική ακυρωτική αίτηση του Δήμου Τήνου, ενώ έκανε δεκτή την παρέμβαση της εταιρείας μας στην σχετική Δίκη υπέρ του κύρους των προσβαλλομένων διοικητικών πράξεων, κρίνοντας ότι οι προτεινόμενοι ακυρωτικοί λόγοι τυγχάνουν, κατά περίπτωση, νόμω αβάσιμοι, ουσία αβάσιμοι και αόριστοι. Ως εκ τούτου, το κύρος της αδείας εγκαταστάσεως και λειτουργίας του ΑΣΠΗΕ υπό της εταιρείας μας, έχει ελεγχθεί από τον κορυφαίο δικαιοδοτικό σχηματισμό της χώρας και έχει περιβληθεί με την ισχύ του δεδικασμένου.

  5. Όσον αφορά το δικαίωμα της εταιρείας μας και των προστηθέντων μας να ποιούνται χρήση και να διέρχονται προς και από την ιδιοκτησία μας, μέσω του υφιστάμενου χωματόδρομου πρόσβασης (κοινοχρήστου αγροτικού αμαξωτού δρόμου), τα αρμόδια Δικαστήρια, σε τέσσερις (4) διαφορετικές περιπτώσεις δικαίωσαν την εταιρεία μας και τους προστηθέντες μας, ως προς το δικαίωμα της αδιακώλυτης χρήσεως του κοινοχρήστου δρόμου, απορρίπτοντας, ως νόμω και ουσία αβάσιμους τους περί του αντιθέτου όψιμους ισχυρισμούς των αντιδίκων μας. Αναφερόμεθα, ειδικότερα, στις υπ’ αριθμούς 8/2018, 13/2019 και 1/2020 Αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Τήνου, καθώς και στην υπ’ αριθμόν 128/2019 Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου, στο πλήρες περιεχόμενο των οποίων και παραπέμπουμε πάντα ενδιαφερόμενο. Πάρα ταύτα υιοθετήσατε τη συκοφαντική σε βάρος μας θέση περί καταπατήσεως δημοτικής έκτασης. Ο εισηγητής της φράσεως αυτής, ενημέρωσε την Ένωσή σας για το περιεχόμενο των ανωτέρω αποφάσεων; Αξιολογήθηκαν εκ μέρους σας; Αξιολογήθηκε το γεγονός ότι προγενέστερα ο ίδιος ο δήμος Τήνου (ως δήμος Εξωμβούργου) έχει εκδώσει βεβαίωση χαρακτηρίζοντας τον δρόμο αυτό αγροτικό;

  6. Υπενθυμίζουμε ότι υφίστανται δύο τουλάχιστον ποινικές δικογραφίες κατά διαφόρων προσώπων, για αδικήματα τελεσθέντα κατά της Δημόσιας Τάξεως και κατά της εταιρείας μας, τα οποία σχετίζονται με την δεδηλωμένη πρόθεση ορισμένων να παρεμποδίσουν το καθ’ όλα νόμιμο έργο της εταιρείας μας, όπως οι έκνομες πράξεις των προσώπων αυτών έχουν καταγραφεί στο υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 1036/3/1-Η΄ Ηλεκτρονικό Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων της 11ης Φεβρουαρίου 2020 του Αστυνομικού Τμήματος Τήνου και στο υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 1047/1/4-α΄ Ηλεκτρονικό Βιβλίο Αδικημάτων και Συμβάντων της 4ης Μαΐου 2020 του ιδίου Αστυνομικού Τμήματος, στο πλήρες περιεχόμενο των οποίων και αναφερόμεθα.

  7. Με την αγωγή (κατάπτυστη όπως τη χαρακτηρίζετε) ζητούμε την ικανοποίηση αποζημιωτικών αξιώσεων μας κατά των αντιδίκων μας, από παράνομες πράξεις που αυτοί τέλεσαν εις βάρος μας και την επιβολή αστικών κυρώσεων εις βάρος τους για κάθε τυχόν μελλοντική επανάληψη των παρανόμων αυτών πράξεων. Αποτελεί αναφαίρετο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά μας να απευθυνόμαστε στα Ελληνικά Δικαστήρια, όπως κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο, και πάντα στα πλαίσια του νόμου. Η προσεκτική ανάγνωση της αγωγής μας αποδεικνύει ότι ουδέν το κατάπτυστο εμπεριέχει, τουναντίον έχει αποτυπώσει με νηφαλιότητα τα πραγματικά περιστατικά, ως περιγράφονται από την Ελληνική Αστυνομία, και βάσει αυτών θεμελιώνει με αυστηρά νομικούς όρους και μετριοπάθεια τις αξιώσεις της εταιρείας μας. Η αποδοχή ή η απόρριψη αυτής τελεί υπό την κρίση του Δικαστηρίου, υπό το πρίσμα των εκατέρωθεν ισχυρισμών και προσαγόμενων αποδεικτικών μέσων. Σας καλούμε λοιπόν να αναγνώσετε για μια ακόμη φορά την αγωγή αυτή και να μας υποδείξετε έναν, έστω, κατάπτυστο, ισχυρισμό, μια φράση εμπάθειας, ένα συκοφαντικό ή υβριστικό χαρακτηρισμό.

img_20190412_160230tel-1024x355.jpg

Λεκτέα, τέλος, και τα εξής: Από περιβαλλοντικής πλευράς, το συγκεκριμένο πάρκο, έχει το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αφού:

  • Αποτελείται από τρεις μόνο ανεμογεννήτριες, τις μικρότερες εμπορικά διαθέσιμες, κατά πολύ μικρότερες από αυτές που εγκαθίστανται πλέον.

  • Αξιοποιεί τις υφιστάμενες υποδομές. Υφιστάμενος δρόμος, υφιστάμενο ηλεκτρικό δίκτυο με μικρή προσθήκη. Δεν κατασκευάζονται νέα.

  • Δεν είναι ορατό από κανένα σημείο ενδιαφέροντος (οικισμό, τουριστική παραλία κλπ)

Επίσης το παραγόμενο ρεύμα θα διοχετεύεται στο τοπικό ηλεκτρικό δίκτυο, καλύπτοντας μέρος των αναγκών σε ηλεκτρισμό της ίδιας της Τήνου.

Η εταιρεία μας, μια τοπική μικρή επιχείρηση, έχει ενεργήσει κατά νόμο και έχει δικαιωθεί κατ’ επανάληψη από τα Ελληνικά Δικαστήρια. Έχει επενδύσει κεφάλαια, χρόνο και άοκνες προσπάθειες για την ολοκλήρωση του καθ’ όλα νόμιμα έργου της, το οποίο συνιστά ένα ελάχιστο τμήμα του στρατηγικού σχεδιασμού της Ελλάδας για μετάβαση σε ΑΠΕ και επίτευξη ενεργειακής αυτάρκειας. Στον αγώνα της αυτό, αντιμετωπίζει, αποδεδειγμένα, κατ’ επανάληψη συκοφαντίες, απειλές, εχθρότητα, και παράνομες ενέργειες παρεμπόδισης του έργου της. Οι εκπρόσωποί της, οι συνεργάτες της και οι προστηθέντες της έχουν γίνει δέκτες προπηλακισμών, εξυβρίσεων και απειλών. Η έγερση της αγωγή συνιστά το ελάχιστο μέσο προστασίας. Εσείς πάρα ταύτα μας καλείτε να παραιτηθούμε.

Εμείς πιστεύουμε στο Διάλογο και όχι στα τελεσίγραφα, χωρίς προηγούμενη ακρόασή μας και για τον λόγο αυτό σας καλούμε σε επανάληψη της διεξαγωγής του ψηφίσματος, αφού πρώτα κληθεί να παρασταθεί και η εταιρεία μας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Νάξος: Δεν “είδε” το αεροπλάνο της Olympic Air το αεροδρόμιο και γύρισε Αθήνα

Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να προσγειωθεί το αεροσκάφος της Olympic Air το αεροδρόμιο της Νάξου - Επέστρεψε στην Αθήνα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΠΝΟ: Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά (Μεγάλη Τετάρτη)

Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 1η Μαΐου – Απεργία της ΠΝΟ (διαβάστε την ανακοίνωση)

ΥΠΑΑΤ: Σε ισχύ από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Θα διατεθεί στους παραγωγούς, δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του

Πάσχα: Εκπτώσεις για την μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ελληνική Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των “Σπαρτιατών”, Φλώρος, γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της “Ελληνικής Λύσης”

Πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, όταν γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Πώς έλιωσε ο (εκκλησιαστικός) πάγος με την κυβέρνηση

Βρέθηκε η χρυσή τομή... Ποιες ήταν οι κατάλληλες κινήσεις

Σίφνος: Το “Αρτεμις” νικήθηκε από τη Σοροκάδα, το “Ανεμος” κατάφερε και έδεσε (video)

Τρίτη 23 Απριλίου και στο λιμάνι της Σϊφνου με 11 μποφόρ οι ναυτικοί μας τα είδαν.,. όλα. Το "Αρτεμις" δεν τα κατάφερε, το "Ανεμος" μπήκε στο λιμάνι με τη 3η προσπάθεια (video)

Deadpool & Wolverine ενώνουν τις δυνάμεις τους, προσφέρουν γέλιο και θέαμα (video)

Ράιαν Ρέινολντς και Χιου Τζάκμαν ενώνουν τις δυνάμεις τους στο τρέιλερ της ταινίας - Το φιλμ της Marvel θα κυκλοφορήσει στις 26 Ιουλίου

Αττική: Κίνδυνος να χαθούν οι μέλισσες σε λιγότερο από 20 μέρες (!!!)

Η αντιπυρική περίοδος εξοντώνει τις μέλισσες: «Σε 20 ημέρες δεν θα υπάρχουν μελίσσια στην Αττική»

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia- Play Offs: Με σούπερ Χαρούνι, άλωσε τη Βούλα και βλέπει τελικό ανόδου

Εντυπωσιακός ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia κέρδισε τον Πρωτέα Βούλας (74-64) και το Σάββατο ετοιμάζεται για το παιχνίδι - τελικό... Αγωνία για τους τραυματίες παίκτες....

SeaJets: Με το SuperRunner Jet θα φτάσει έως το Κουφονήσι

Δρομολογείται σε άκρως τουριστική γραμμή το Superunner Jet από το Πάσχα και για όλη την περίοδο - Σε ποια νησιά θα το δούμε φέτος