Τήνος - Κρ. Αρσένης: "Ηταν δικαιολογημένη η επιβολή προστίμων στους κατοίκους; Ναί ή όχι;"

Arsenis

Πριν από δύο ημέρες, ο βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΜέΡΑ25, Κρίτωνας Αρσένης κατέθεσε επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη με θέμα «Αστυνομικά πρόστιμα ως μέσω εκφοβισμού πολιτών που διαφωνούν με την εγκατάσταση αιολικών σε Τήνο και Άνδρο»...  Κι ανάμεσα στα άλλα, ο κος Αρσένης είχε αναφέρι ότι στο νησί της Τήνου, Αστυνομία και Λιμενικό επέδωσαν πρόστιμα σε πολίτες που, υποτίθεται, πως βρέθηκαν σε κινητοποίηση ενάντια σε εγκατάσταση ανεμογεννητριών, κάτι που ουδέποτε συνέβη. Αντίστοιχα, στην Άνδρο, βεβαιώθηκαν πρόστιμα σε πολίτες που βρέθηκαν σε περιοχή Φραγκάκι, όπου μέχρι πρόσφατα κατασκευαζόταν παράνομα αιολικός σταθμός.

Και σήμερα, στην διάρκεια της ερώτησης, ο κος Αρσένης προχώρησε και σε μία αποκάλυψη: Εδωσε στη δημοσιότητα έγγραφο του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος που ζητά από το Λιμεναρχείο Τήνου να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για να σταματήσει η τρομοκρατία πολιτών από το Λιμενικό. Και προφανώς το έγγραφο έρχεται από κάποιον πολιτικό ή αιρετό γιατί αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η ... εικόνα της Κυβέρνησης... 

limeniii.jpg

Τι έγινε; Ο κ. Αρσένης κατήγγειλε ότι παραμονή Χριστουγέννων, η αστυνομία και το Λιμενικό άρχισαν να καλούν μια σειρά από πολίτες για να τους επιδώσουν πρόστιμα ύψους 300 ευρώ για την παρουσία τους σε κινητοποίηση ενάντια σε εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Μόνο που κάποια από τα πρόστιμα αφορούσαν πολίτες οι οποίοι δεν βρέθηκαν ποτέ στις κινητοποιήσεις. Μάλιστα -μεταξύ των άλλων- κλήση δέχτηκε μία γυναίκα η οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα στο φαρμακείο της και είχε εφημερία και μία κοπέλα η οποία βρισκόταν καθηλωμένη στο κρεβάτι καθώς έχει σπάσει το πόδι της.

Καταγγελίες για αντίστοιχες πρακτικές υπάρχουν και στην Άνδρο. Συγκεκριμένα έχουν βεβαιωθεί διοικητικά πρόστιμα σε πολίτες που επισκέφθηκαν την περιοχή Φραγκάκι, κομβικό σημείο του παγκοσμίου φήμης δικτύου μονοπατιών. Οι εν λόγω πολίτες χρησιμοποίησαν τον κωδικό 6 - άσκηση, όπως άλλωστε και ο  Πρωθυπουργός στην Πάρνηθα στις 29.11.2020. 

"Η συγκέντρωση (στην Τήνο) πραγματοποιήθηκε κατά παράβαση των μέτρων που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του covid-19. Τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, επέβαλαν πρόστιμα. Ασκήθηκαν ενστάσεις από τους εν λόγω πολίτες, οι οποίες εξετάστηκαν και τελικά έγιναν δεκτές, ενώ τα επιβληθέντα πρόστιμα ακυρώθηκαν. Αντίστοιχες ήταν και οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής στην περίπτωση διαμαρτυρίας πολιτών εντός του χώρου της χερσαίας ζώνης του Λιμένα Τήνου. Κατόπιν ενστάσεων για τις βεβαιωθείσες παραβάσεις, αυτές εξετάστηκαν και έγιναν δεκτές, ακυρώνοντας και σε αυτές τις περιπτώσεις τις πράξεις επιβολής προστίμου", απάντησε ο κ. Οικονόμου.

"Δεν καταλαβαίνω πώς γίνεται να δικαιολογείτε την επιβολή προστίμων και να μας λέτε ότι ακυρώθηκαν. Τελικά ήταν δικαιολογημένη η επιβολή τους ή όχι;" ρώτησε ο κ Αρσένης χωρίς να λάβει απάντηση. Στη συνέχεια παρουσίασε το επίμαχο έγγραφο του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.

"Ορισμένοι επιχειρούν διαρκώς να τροφοδοτήσουν ένα αφήγημα δήθεν ύπαρξης αστυνομοφοβίας   και αστυνομοκρατίας μέσα από μια άγονη συζήτηση την οποία δεν θα διαιωνίσω" ήταν η τοποθέτηση του Υφυπουργού Ελευθέριου Οικονόμου, ο οποίος απέφυγε επιμελώς να πάρει θέση για την ύπαρξη του συγκεκριμένου εγγράφου, στο οποίο καταγράφεται η τρομοκράτηση των κατοίκων των δύο νησιών από τις αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις.

Αναπάντητο επί της ουσίας έμεινε  και το ερώτημα του κ. Αρσένη  "αν η αστυνομία επιβάλλει την τήρηση του νόμου ή προστατεύει παράνομες δραστηριότητες όταν προστάτεψε τη διενέργεια εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών που πραγματοποιούνταν χωρίς την απαραίτητη οικοδομική άδεια".

 

Συνημμένα Αρχεία: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News