Τίτλοι τέλους: έκλεισαν τα σύνορα

Μπορεί η σύνοδος της Κορυφής να είναι σε εξέλιξη με βασικό θέμα συζήτησης το προσφυγικό, όμως όπως αποδεικνύεται οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και το μόνο που μένει είναι το επίσημο ανακοινωθέν. Τι θέλουμε να πούμε; Ότι πολύ απλά σε κείμενο της ηλεκτρονικής εφημερίδας Le Figaro αποκαλύπτεται ότι οι 28 Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα των Βαλκανίων. Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι ηγέτες συμφώνησαν και στο αντάλλαγμα που θα είναι η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν στα σύνορα της χώρας μας. Κάτι που σημαίνει ότι πολύ απλά η χώρα μας μετατρέπεται και επίσημα σε …πάρκινγκ ψυχών με υψηλό (!) οικονομικό αντάλλαγμα. Το γεγονός ότι στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των «28» αφήνει να εννοηθεί ότι και η χώρα μας θα υπογράψει το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια.

Προσχέδιο

Αυτό αναφέρεται άλλωστε και στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Κυριακής. Άρα, αυτό που θα επιδιώξει τις επόμενες ώρες η Ελλάδα είναι μία αποσυμπίεση της κατάστασης. Από τη μία θα ζητήσει να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές από την Τουρκία, δηλαδή να έρχονται τόσο το δυνατόν λιγότεροι μετανάστες, και από την άλλη να ξεκινήσει άμεσα το σχέδιο επανεισδοχής, προκειμένου να φύγουν από την Ελλάδα όσο το δυνατόν περισσότεροι. Να προσθέσουμε εδώ ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ με επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ήταν ξεκάθαρος «Το οριστικό τέλος της πολιτικής "προώθησης των μεταναστευτικών ροών" και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους.  Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση». Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, την τριετία 2016 -2018. Ένα μεγάλο τμήμα των κονδυλίων αυτών προορίζεται για την Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της.

Τουρκία

Κι ενώ οι Γερμανοί θα επιδιώξουν να μην υπάρχει ρητή αναφορά στο θέμα «κλειστή οδός στα Βαλκάνια» καθότι έχουμε την επόμενη Κυριακή και εκλογές εντός …συνόρων, οι Τούρκοι ξεκαθάρισαν τα «θέλω» τους ώστε να καθίσουν στο τραπέζι και να συμφωνήσουν… Αυτή τη φορά έχουν μόνο τέσσερις (!!!) απαιτήσεις ή προϋποθέσεις ως αντάλλαγμα της συμφωνίας για την αναχαίτιση της ροής των προσφύγων προς την Ε.Ε. και είναι:

1. Περισσότερα χρήματα από τα 3 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί να δοθούν στην Τουρκία για τη δημιουργία εγκαταστάσεων για τους πρόσφυγες.

2. Πλήρη απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Άγκυρα και Βρυξέλλες βρίσκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης ενός οδικού χάρτη για την απελευθέρωση της βίζας, όμως η Τουρκία απαιτεί πλήρη απελευθέρωση της βίζας για όλους τους Τούρκους και όχι μόνο για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδας, όπως επιθυμεί και προωθεί η ΕΕ.

3. Επιτάχυνση των συνομιλιών για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Η ενταξιακή διαδικασία έχει κολλήσει εδώ και χρόνια και ο Νταβούτογλου φαίνεται πρόθυμος να αδράξει την ευκαιρία για να επιταχύνει τις διαδικασίες.

4. Να επαναληφθούν οι συνομιλίες για την επανεγκατάσταση των προσφύγων. Η Άγκυρα είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους επανεισδοχής (που επιτρέπει στην ΕΕ να στείλει πίσω στην Τουρκία μετανάστες) που έχουν οριστεί εδώ και ημέρες, αλλά θέλει επίσης νέα συμφωνία για την επανεγκατάσταση (ώστε οι Τούρκοι να μπορούν να στέλνουν πίσω στην ΕΕ πρόσφυγες).  Να σημειώσουμε βέβαια ότι και τον Δεκέμβριο είχαν συμφωνήσει αλλά τίποτα δεν άλλαξε και μάλιστα αυξήθηκαν οι ροές προσφύγων προς την Ελλάδα… 

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News