Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΤοπική Αυτοδιοίκηση: Χατζημάρκος, Καλογήρου οι επιλογές της ΝΔ για το ...Αιγαίο

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Χατζημάρκος, Καλογήρου οι επιλογές της ΝΔ για το …Αιγαίο

|

Ο Γιώργος Χατζημάρκος στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Χριστιάνα Καλογήρου στην αντίστοιχη Βορείου Αιγαίου μοιάζουν ως οι εκλεκτοί του Κυριάκου Μητσοτάκη για την εκλογή αναμέτρηση στο δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Τι γίνεται με την Περιφέρεια Αττικής και τη … συνεργασία με το “Κίνημα Αλλαγής” 

Λίγο πριν μπει το 2018 και δεν είναι λίγοι αυτοί που κοιτάζουν προς τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση… Απάντηση στην ερώτηση πότε θα γίνουν δεν έχει δοθεί αν και υπάρχει η προδιάθεση από την Κυβέρνηση να διαχωρίσει τις εθνικές από τις αντίστοιχες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (είναι προγραμματισμένες όπως και οι Ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019) και με στόχο οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να πάνε έως και τον Οκτώβριο του 2019 εάν αυτό είναι δυνατόν… Και η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με την ιστοσελίδα thetoc.gr κάνει το πρώτο της άνοιγμα… Η μεγάλη μάχη θα δοθεί στην Αττική, εκεί έχουμε την ενδεχόμενη συνεργάσια με το «Κίνημα Αλλαγής» ενώ ερωτηματικά υπάρχουν για το Δήμο Αθηναίων ελέω Μπακογιάννη και Πατούλη… Ονόματα που μέσα στο εκλογικό παζλ θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Το ευχάριστο είναι ότι στο Αιγαίο, τόσο ο Γιώργος Χατζημάρκος όσο και η Χριστιάνα Καλογήρου έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της Συγγρού με την έως τώρα πορεία τους στο Νότιο και Βόρειο Αιγαίο αντίστοιχα… 

Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα 

Το πρώτο παράθυρο συνεργασίας με το «Κίνημα Αλλαγής» άνοιξε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος. Η Φώφη Γενηματά δεν το έκλεισε, αλλά έβαλε ορισμένους αστερίσκους και το επόμενο βήμα φαίνεται πως θα γίνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές καθώς φαίνεται πως θα υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αρχή πιθανότατα θα γίνει στην Περιφέρεια Αττικής με την υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού, ενός προσώπου που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά διατηρεί εδώ και χρόνια πολύ καλές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη. Μάλιστα τον Γιάννη Σγουρό είχε σκεφτεί και ο Αντώνης Σαμαράς να τον στηρίξει στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά τελικά επέλεξε τον Γιώργο Κουμουτσάκο.

Ο πρώην περιφερειάρχης γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της Αττικής κάτι που φάνηκε στις τοποθετήσεις που έκανε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Μάνδρα που στοίχισε την ζωή σε 23 άτομα. Ο Γιάννης Σγουρός συγκεντρώνει αυτή την στιγμή τις περισσότερες πιθανότητες προκειμένου να τεθεί απέναντι στην Ρένα Δούρου. Ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις που θα υπάρξουν δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες συνεργασίες στην τοπική αυτοδιοίκηση μεταξύ της ΝΔ και του «Κινήματος Αλλαγής».

Στην περιφέρεια Πελοποννήσου, η ΝΔ όπως όλα δείχνουν δεν θα στηρίξει τον Πέτρο Τατούλη παρά το γεγονός ότι προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη και είχε πάρει το χρίσμα από τον Αντώνη Σαμαρά στις προηγούμενες εκλογές. Απέναντι στον νυν περιφερειάρχη θα τεθεί πιθανότατα ο «γαλάζιος» βουλευτής και πρώην υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες είχε ανακοινώσει την αποχώρηση του από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Η κατάσταση στην Στερεά Ελλάδα δείχνει να μπερδεύεται, στην περίπτωση που ο Κώστας Μπακογιάννης θελήσει να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας και αποχωρήσει από την περιφέρεια. Είναι κάτι που ο ίδιος το σκέφτεται αλλά ακόμη δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Ρευστή είναι η κατάσταση και στην Κεντρική Μακεδονία καθώς μπορεί να θεωρείται δεδομένη η στήριξη στο πρόσωπο του Απόστολου Τζιζτικώστα, αλλά στην περίπτωση που γίνουν νωρίτερα οι εθνικές εκλογές και τις κερδίσει η ΝΔ τότε θεωρείται αρκετά πιθανή η υπουργοποίηση του νυν περιφερειάρχη. Στον δήμο της Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα στηρίξει από κοινού με την Φώφη Γεννηματά την υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη, κυρίως λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν στην συμπρωτεύουσα από την «καραμανλική πτέρυγα» και πιθανότητα τον δήμο θα διεκδικήσει εκ νέου, ο Σταύρος Καλαφάτης. Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο πρόσωπο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον Απόστολο Κατσιφάρα.

Στις «γαλάζιες» περιφέρειες Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης θα πάρουν το χρίσμα και στις επόμενες εκλογές

Ωστόσο υπάρχει και η παράμετρος του Γιώργου Πατούλη που επιθυμεί να διεκδικήσει τον δήμο της Αθήνας και έχει ήδη δημιουργήσει τον όμιλο Ενεργών Πολιτών «Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά».

Η εικόνα μπορεί να παραμένει ακόμη θολή καθώς κανείς δεν  γνωρίζει με βεβαιότητα ακόμα το πότε αλλά και με ποιο σύστημα θα γίνουν.

Θα γίνουν μαζί με τις εθνικές και τις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2019; Θα έχουμε πρόωρες εκλογές; Θα μετατεθούν οι αυτοδιοικητικές το Φθινόπωρο του 2019 ώστε να μην συμπέσουν με τις άλλες δύο εκλογικές αναμετρήσεις; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που μέχρι στιγμής παραμένουν αναπάντητα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει στο Μαξίμου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να αλλάξει, οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές την άνοιξη το 2019 και Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη της ίδιας χρονιά θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές. Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2018 να φέρει στην βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο «Καλλικράτη» το οποίο θα προτείνει μεταξύ άλλων την αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε απλή αναλογική και ήδη έχουν προκληθεί έντονες αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από την ΚΕΔΕ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες