Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΒ Αιγαίο: Μαξίμου καλεί αιρετούς των νησιών για εξεύρεση λύσης

Β Αιγαίο: Μαξίμου καλεί αιρετούς των νησιών για εξεύρεση λύσης

|

Αύριο Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, έχουν κληθεί για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι των νησιών σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει αποκλιμάκωση – Τι αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός κος Μηταράκης μιλώντας για fake news 

«Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν λόγο να είναι εκεί. Θα επιστρέψουν στη βάση τους. Κάποιες από τις δυνάμεις της Αστυνομίας που ήταν εκεί για ενίσχυση θα αποσυρθούν. Κάποιες άλλες θα παραμείνουν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον Alpha σημειώνοντας πως η πρώτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την κατασκευή των κλειστών κέντρων ολοκληρώθηκε στη Μυτιλήνη και αύριο ολοκληρώνεται στη Χίο.

«Να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις, είχαν δύσκολη αποστολή και έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση. Είδαμε εικόνες βίας απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις», σημείωσε και πρόσθεσε: «Όλοι όσοι είδαν τις εικόνες δεν θέλουν να τις ξαναδούν. Δεν μπορεί ο πολίτης που θέλει να διαμαρτυρηθεί να παίρνει μαζί του μολότοφ. Συνήθως παίρνει την οργή του, όχι μολότοφ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι αύριο έχουν κληθεί για συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 17.00 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι των νησιών σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Είπε επίσης ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα προχωρήσει και πρέπει «να δούμε με ποιο τρόπο θα προχωρήσει καλύτερα». Επισήμανε δε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Μηταράκης: τέσσερα fake news στους νησιώτες 

 Νωρίτερα, ο Νότης Μηταράκης – υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου –  μιλώντας στο ραδιοφωνο “ΣΚΑΙ 100,3” είχε μιλήσει για τέσσερα «κραυγαλέα fake news» που διακινούνται στα νησιά και δημιουργούν προβλήματα στη λύση του ζητήματος των κλειστών δομών και την διαχείριση των μεταναστών…  Ποια είναι αυτά; “Το μέγεθος των δομών και ότι αυτές θα είναι τεράστιες”, “η μόνιμη παραμονή μεταναστών στα νησιά και η δημιουργία μεταναστευτικών κοινοτήτων”, “η συνέχιση της λειτουργίας των ανοιχτών δομών” και “η μη μεταφορά αιτούντων ασύλου στην ενδοχώρα”.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, το πρώτο ψέμα αφορά στο μέγεθος των δομών, αφού «οι δομές είναι συγκεκριμένες, έχουμε από την αρχή ορίσει το μέγεθός τους. Συνολικά στα πέντε 5 νησιά δημιουργούνται 20.000 θέσεις φιλοξενίας, ενώ σήμερα έχουν πάνω από 42.000. Θεωρούμε ότι με τις ροές που υπάρχουν, αλλά και αυτές που αναμένονται, είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός» ανέφερε ο υπουργός.

Όπως είπε, το δεύτερο ψέμα έχει να κάνει με τη μόνιμη παραμονή των αιτούντων ασύλου στα νησιά. «Στόχος μας είναι όσοι παίρνουν θετικές αποφάσεις ασύλου, να φεύγουν στους δύο μήνες. Κι όσοι έχουν αρνητικές, στους έξι μήνες. Άρα, μιλάμε για μια μέση παραμονή τεσσάρων μηνών. Ήδη, στα νησιά υπάρχουν ελάχιστοι που έχουν έρθει προ δωδεκαμήνου» σημείωσε ο ΥΜΕΠΟ.

Σχολιάζοντας το «το τρίτο fake news που κυκλοφορεί» κι αφορά το κλείσιμο των κλειστών δομών, υπογράμμισε ότι «είναι ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός, όπως και όλοι μας, πως η Μόρια, το Βαθύ, η ΒΙΑΛ, το Καρά Τεπέ θα κλείσουν. Ήδη, έχω ζητήσει από τους δημάρχους να δουλέψουμε πάνω στο διαδικαστικό κομμάτι» είπε.

Αναφερόμενος στο «τέταρτο και τελευταίο μεγάλο ψέμα ότι εμείς θυσιάζουμε τα νησιά, προκειμένου να μη μεταφέρουμε πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα», ο υπουργός δήλωσε πως «είναι σταθερή άποψή μας ότι χρειάζονται 20.000 θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, τα περίπου 42.000 άτομα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα νησιά θα μειωθούν κάτω από το μισό μέσα στο 2020. Σήμερα, θα βρίσκομαι στην ΚΕΔΕ για αυτόν τον λόγο» ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Μηταράκης απηύθυνε έκκληση προς τους τοπικούς φορείς να συμβάλουν καθοριστικά στην εκτόνωση της έντασης. «Το τεράστιο μου άγχος είναι να μη χτυπήσει κανείς και να μη δημιουργηθούν προβλήματα στα νησιά μας. Ζητάμε από τους κατοίκους τους να μας εμπιστευθούν. Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία που υπάρχει. Από την άλλη πλευρά, θα ήμουν ανεύθυνος άμα άφηνα τα νησιά στην άναρχη κατάσταση των ανοιχτών δομών και αθωράκιστα απέναντι στις μεταναστευτικές ροές» κατέληξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Όπως τόνισε, οι ανοιχτές δομές θα κλείσουν και εντός του Απριλίου θα γίνει εκκένωση των δομών από όσους δεν δικαιούνται δικαίωμα φιλοξενίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024