Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΒαγγέλης ή Κυριάκος; Ιδού η απορία

Βαγγέλης ή Κυριάκος; Ιδού η απορία

|

Αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή «γαλάζιου» προέδρου – Οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί. Θα λειτουργήσουν και email (!!!) 

Την Κυριακή στις 07:00 το πρωί ανοίγουν οι εσωκομματικές κάλπες της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου οι περίπου 400.000 φίλοι του κόμματος να αναδείξουν πρόεδρο έναν εκ των δυο. Βαγγέλης Μεϊμαράκης ή Κυριάκος Μητσοτάκης; Ιδού η απορία λοιπόν…  Οι κάλπες θα κλείσουν στις 19:00 το βράδυ – ανάλογα με την προσέλευση του κόσμου – και τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα αναμένονται για τις 23:00 το βράδυ της Κυριακής.

Δικαίωμα ψήφου έχουν οι 404.000 πολίτες που ψήφισαν και την πρώτη Κυριακή. Όσοι ψηφίσουν θα πρέπει να προσέλθουν στα ίδια εκλογικά κέντρα με την πρώτη φορά. Δεν θα καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και δεν θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο, κάτι που θα κάνει πιο σύντομη τη διαδικασία και μικρότερη την ταλαιπωρία.

Δύσκολη η πρόβλεψη 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ξεκινά με ένα προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων καθώς στον πρώτο γύρο απέσπασε 39,8% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη.  Ωστόσο, μια νίκη Μητσοτάκη δεν μπορεί να αποκλειστεί. Καθοριστικοί παράγοντες για το τελικό αποτέλεσμα θα είναι το ύψος της συμμετοχής και το αν θα προσέλθουν οι 128.000 ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο ψήφισαν τους Απόστολο Τζιτζικώστα (20,4%) και Άδωνι Γεωργιάδη (11,3%).  Εξάλλου ο Άδωνις Γεωργιάδης συντάχθηκε από την πρώτη στιγμή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, πάλι, σε μια δήλωση που θύμισε πυθία, συνέστησε μεν ψήφο κατά συνείδηση αλλά έγειρε την πλάστιγγα ελαφρώς προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.  

Ο Κυριάκος 

Λίγο πριν την τελική αναμέτρηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι είναι ο πιο κατάλληλος να νικήσει τον Αλέξη Τσίπρα υποσχόμενος σκληρή αντιπολίτευση. Δεσμεύεται για ανανέωση του κόμματος – υποσχέθηκε μια «ΝΔ του διαδικτύου και όχι του φαξ» αλλά για οργανωτική ανασυγκρότηση με αξιολόγηση όλων των στελεχών του κόμματος. «Υπάρχουν στελέχη στη ΝΔ τα οποία δεν κατάλαβα ποτέ τι κάνουν» είπε, μόλις χθες, χαρακτηριστικά.  Κατά τα άλλα προανήγγειλε την αποχώρηση της ΝΔ από τη Συγγρού αλλά όχι για τη Ρηγίλλης. Τα γραφεία θα στεγαστούν σε κάποιο φτηνό κτίριο, σε κάποια υποβαθμισμένη γειτονιά, είπε, δηλώνοντας αποφασισμένος να βάλει τάξη στα οικονομικά του κόμματος. «Δεν γίνεται να έχουμε μία πλούσια, μεγάλη και σπάταλη οργανωτική δομή, ενώ την ίδια ώρα δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους εργαζόμενούς μας» δήλωσε.  «Μερικές φορές αισθάνομαι ότι το κόμμα είναι σε κώμα» πρόσθεσε και εξέφρασε την αναγκαιότητα ανανέωσης της ΝΔ «Σ’ αυτό το ζήτημα καλούνται να τοποθετηθούν αύριο οι πολίτες» συνέχισε και ξεκαθάρισε ότι «ουδέποτε ετέθη ζήτημα διάσπασης του κόμματος». 

Χαρακτήρισε επίσης τον διαχωρισμό Καραμανλικών – Μητσοτακικών κάτι που ανήκει στον 20ο αιώνα κι όχι στη Νέα Δημοκρατία του 2016. Για τον Κώστα Καραμανλή πάντως σημείωσε ότι δεν το έχει ποτέ να τοποθετείται δημόσια αλλά έχει απλώς ακούσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να τον επικαλείται. Σημείωσε πάντως ότι στη ΝΔ που ονειρεύεται ο ίδιος «δεν υπάρχουν Καραμανλικοί, Μητσοτακικοί, Σαμαρικοί». Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι ο νικητής το εκλογών, καθώς «το ρεύμα είναι με τη δική μου υποψηφιότητα». Τόνισε επίσης ότι έχει μιλήσει «πολύ πιο συγκεκριμένα από τον Ευ. Μεϊμαράκη» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. 

Ο Βαγγέλης

Σημαία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη η εγγύηση της ενότητας και της σταθερότητας της ΝΔ. Υποστηρίζει ότι η ανανέωση δεν έχει να κάνει με την ηλικία ενώ είναι καθαρά και ξάστερα Καραμανλικός και όντως επικαλείται τη στήριξη που του παρέχει ο πρώην πρωθυπουργός. Υπόσχεται επίσης σκληρή αντιπολίτευση αλλά προκρίνει πιο συναινετική στάση στα μεγάλα ζητήματα, δηλώνοντας πιστός στις καραμανλικές παρακαταθήκες «του μέτρου της μετριοπάθειας και της συνεννόησης στα μεγάλα εθνικά ζητήματα». Έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει υφεσιακά μέτρα καθώς ο λαός δεν αντέχει άλλο. 

Για τέσσερα στοιχεία μέσω των οποίων η Νέα Δημοκρατία θα εξασφαλίσει κυβερνητική προοπτική, κάνει λόγο στην ιστοσελίδα του, τονίζοντας «αυτή τη ΝΔ θέλουμε».

Τα τέσσερα στοιχεία είναι:

  • Ολότητα – «Θα μεγαλώσει ένα ευρωπαϊκό πολυσυλλεκτικό κόμμα που θα λειτουργεί με δημοκρατικές διαδικασίες, διασφαλίζοντας την ενότητα αφού θα εκφράζει το όλον της παράταξης»

  • Κοινωνική ευαισθησία – «Οι πολιτικές αποφάσεις θα λαμβάνουν υπ’ όψιν τον κοινωνικό παράγοντα που αποτελεί συγχρόνως και παράγοντα ανάπτυξης»

  • Διεύρυνση – «Θα κάνουμε πράξη τις κοινωνικές συμμαχίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε άνοιγμα στην κοινωνία και σε διεύρυνση της επιρροής της Ν.Δ. στον κοινωνικό ιστό»

  • Ανασυγκρότηση κόμματος – «Με το ειδικό κομματικό βάρος και την τεχνογνωσία που διαθέτω θα επιβάλλω αλλαγές σε δομές, λειτουργίες και σε πρόσωπα στην παράταξη»

Η ΝΔ εισάγει το email!

Στην διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), Γιάννης Τραγάκης και όπως αποκάλυψε η ΝΔ θα εισάγει μια καινοτομία.  «Επειδή το fax είχε κατά κάποιον τρόπο (ξεπεραστεί) αποφασίσαμε αυτή τη φορά να δεχθούμε και το e-mail. Δηλαδή, οι εκπρόσωποι των υποψηφίων μαζί με τον πρόεδρο των τοπικών εφορευτικών επιτροπών θα μπορούν να φωτογραφίσουν όπου μπορούν και όσο μπορούν το πρακτικό της ψηφοφορίας και να μας το αποστείλουν με e-mail, ώστε να έχουμε πιο γρήγορα ένα αποτέλεσμα. Σημασία έχει όμως η επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Γύρω στις 23.00 θα έχουμε εικόνα εκτός αν παρουσιαστεί το ίδιο φαινόμενο κι έχουμε τέτοια προσέλευση, δηλαδή κλείσουν οι κάλπες 22.27, όπως έκλεισαν την προηγούμενη φορά».

πηγή: tvxs.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη