Βρούτσης ... Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έφερε τη σύνταξη των 185 ευρώ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση  εξαπέλυσε ο τομεάρχης Εργασίας και Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δημιουργεί τη γενιά των 360 ευρώ, ενώ ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε τη Νέα Δημοκρατία και μιλούσε για τη γενιά των 750 ευρώ.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Εργασίας, κάνει λόγο για την  απόλυτη διάλυση των εργασιακών σχέσεων με επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι την Τρίτη επέλεξε να πάει σε ένα ασφαλές μέρος, όπου επικρατούν καλές εργασιακές συνθήκες. Προειδοποίησε δε ότι με τους χαμηλούς μισθούς ενισχύεται το brain drain.

Ο Ναξιώτης βουλευτής Κυκλάδων δήλωσε ότι την Τρίτη, για πρώτη φορά είδαμε σύνταξη 185 ευρώ, χωρίς την παρακράτηση, για λόγους υγείας εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου. «Το ν/σ που κατέθεσε την Τρίτη το υπουργείο Εργασίας φέρνει μείωση 40% μεσοσταθμικά για όλες τις επικουρικές συντάξεις πριν το 2014, ενώ δεν δίνει λύση στο θέμα των συντάξεων που εκκρεμούν από 1ης 1ανουαρίου 2015» τόνισε.

Αναλυτικά η δήλωσή του αναφέρει:  «Το ασφαλιστικό μόρφωμα “Κατρούγκαλου”, μέρα τη μέρα, αποκαλύπτει τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει στους συνταξιούχους και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας.

Παρά το γεγονός ότι ο περιβόητος νόμος Ν. 4387/2016 τέθηκε σε ισχύ από τις 13 Μαΐου 2016, το Δεκέμβριο του ιδίου έτους - εξαιτίας της έλλειψής του κατάλληλου λογισμικού - δόθηκε στους δικαιούχους σύνταξης χηρείας προσωρινό μηνιαίο ποσό ύψους 345 ευρώ, μέχρι την οριστική έκδοση των συντάξεων θανάτου.

Την ίδια στιγμή, στους περισσότερους δικαιούχους καλλιεργήθηκε η προσδοκία, ότι όταν θα εκδιδόταν η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, το ύψος του ποσού θα ήταν μεγαλύτερο και οπωσδήποτε όχι μικρότερο του κατωτάτου ορίου.

Όταν στα μέσα Αυγούστου του 2017 έγινε - από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ - η πρώτη επεξεργασία στα αιτήματα συνταξιοδότησης, αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος των εξοντωτικών περικοπών. Στη συντριπτική πλειονότητά τους, όσοι είχαν λάβει την προσωρινή σύνταξη, θα δικαιούνταν ποσό πολύ μικρότερο από τα 345 ευρώ!

Συγκεκριμένα, για όσους ελάμβαναν τα κατώτατα όρια σύνταξης γήρατος ή αναπηρίας (δηλαδή στους αδύναμους κοινωνικά και εισοδηματικά), τα ποσά σύνταξης θανάτου που μεταβιβάζονται, κυμαίνονται πλέον μεταξύ 185 ευρώ και 215 ευρώ.

Το “κερασάκι στην τούρτα” είναι ότι στις ήδη πολύ χαμηλές συντάξεις, θα πρέπει να γίνει παρακράτηση των επιπλέον ποσών που έχουν χορηγηθεί με την προσωρινή σύνταξη και επιπλέον μείωση 6% λόγω της παρακράτησης για την υγεία.

Η σύγκριση με τις αντίστοιχες συντάξεις του 2014, δείχνει μείωση 42,5%!

Για πρώτη φορά, δημιουργείται στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας γενιά συνταξιούχων με 185 ευρώ».

 


 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News