Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΒρούτσης: Οχι στον δεύτερο γύρο...

Βρούτσης: Οχι στον δεύτερο γύρο…

|

Ο Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης λέει “όχι” στον δεύτερο γύρο και “δείχνει” ουσιαστικά ως νέο πρόεδρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη 

Ο πρώτος γύρος για την εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε και τόσο το κόμμα (σε ομαδικό επίπεδο) όσο και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (σε ατομικό επίπεδο) είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της Κυριακάτικης μάχης ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας ήταν ο μεγάλος χαμένος. Αργά το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα αλλά ο Γιάννης Βρούτσης, ο Ναξιώτης Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας με παρέμβαση του στα Παραπολιτικά 90,1 δηλώνει ότι καλό θα ήταν να μην υπάρξει δεύτερος γύρος και μάλιστα έδειξε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως τον επόμενο αρχηγό. Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του «Να αποφύγουμε την επόμενη εκλογική διαδικασία. Πιστεύω ότι είναι μια καλή και συμφέρουσα εξέλιξη για όλους. Να συνεννοηθούν οι δύο υποψήφιοι και να αποφύγουμε το δεύτερο γύρο», και συμπλήρωσε πως η συγκρότηση της ΝΔ θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα, ώστε να μπει δυναμική στη μάχη της αντιπολίτευσης». Τέλος, ο κ.Βρούτσης εκτίμησε πως εάν τελικά υπάρξει δεύτερος γύρος, ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι ο νικητής.

Από εκεί και πέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεψε τις εντυπώσεις, ενώ η τρίτη θέση του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος εμφανιζόταν ως ένα από τα φαβορί αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη. Συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα εκτιμούν ότι η αναμέτρηση κρίθηκε την τελευταία εβδομάδα, όταν στο παιχνίδι μπήκε μέσω διαρροών του περιβάλλοντός του ο Κώστας Καραμανλής και ετάχθη υπέρ του κ. Μεϊμαράκη. Όπως έλεγαν, η παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΝΔ άλλαξε τους συσχετισμούς ακόμη και στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι το προπύργιο του  κ. Τζιτζικώστα, ενώ η έμμεση απειλή της διάσπασης που διακινήθηκε από την καραμανλική πτέρυγα έπιασε τόπο και έστειλε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν μαζικά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Πάντως, στο «γαλάζιο» στρατόπεδο υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου στις κάλπες, κάτι που στέλνει μήνυμα και στους κόλπους της ΝΔ, αλλά και της κυβέρνησης.  Το αποτέλεσμα της «γαλάζιας» κάλπης έδειξε στροφή της ΝΔ στον μεσαίο χώρο και στη φιλελεύθερη Κεντροδεξιά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο δεύτερος γύρος στις 10 Ιανουαρίου να έχει άλλα χαρακτηριστικά. Η μάχη Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη αναμένεται να είναι αμφίρροπη, με ρυθμιστές τους ψηφοφόρους που την Κυριακή υποστήριξαν τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Πάντως, όπως αναφέρουν τα στελέχη της ΝΔ, η ενότητα του κόμματος -ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο επόμενος αρχηγός- δοκιμάστηκε σε ακραίες συνθήκες και άντεξε.

Η μαζική προσέλευση των ψηφοφόρων της ΝΔ στις κάλπες, εκτός από τα εσωκομματικά μηνύματα, έστειλε και μήνυμα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν πως οι 400.000 ψηφοφόροι με την προσέλευσή τους δείχνουν πως επιθυμούν να μπει ένα τέλος στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ενδεικτικό είναι και το σχόλιο του βουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου μέσω Τwitter, ο οποίος έγραψε τα 4 συμπεράσματα που προέκυψαν από το εκλογικό αποτέλεσμα. «Η ΝΔ αποδείχθηκε πως είναι κεντροδεξιό κόμμα, όχι νεοφιλελεύθερο, αλλά ούτε και δεξιό. Είναι η μόνη εναλλακτική για τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο μεγάλος κερδισμένος ανάμεσα στους τέσσερις υποψηφίους δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατάφερε να κάνει την έκπληξη και να κερδίσει την εκτίμηση και την ψήφο των ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι του έδωσαν τη 2η θέση και την… πρόκριση στον δεύτερο γύρο για να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε τη σοβαρή προεκλογική εκστρατεία που έκανε χτίζοντας το πολιτικό του προφίλ, κάτι που, όπως αποδείχθηκε, ήταν πετυχημένο, αφού κατάφερε να πείσει τον κόσμο της ΝΔ και τώρα ο πρώην υπουργός διεκδικεί τη θέση του προέδρου της ΝΔ. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. H συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης, όταν είχε ξεκαθαρίσει η σειρά της εκλογής, και πρόσθεσε: «Σήμερα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας ενώθηκαν με πολλές χιλιάδες νέους φίλους του κόμματός μας… Η σιωπηλή πλειοψηφία δεν είναι πλέον σιωπηλή. Πολίτες κάθε ηλικίας περίμεναν υπομονετικά στις ουρές και έστειλαν πολλαπλά μηνύματα. Έστειλαν μήνυμα να ξανακάνουμε τη Νέα Δημοκρατία μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Να προχωρήσουμε σε δημιουργική ανανέωση. Να γίνουμε το ταχύτερο αξιόπιστη κυβερνητική λύση».

Τη στρατηγική τους για τον τελικό γύρο της αναμέτρησης για την ηγεσία στη ΝΔ χαράσσουν οι Μεϊμαράκης-Μητσοτάκης, στοχεύοντας ο καθένας από την πλευρά του να πάρει με το μέρος του τους ψηφοφόρους των Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη. Ο κ. Μεϊμαράκης θέτει ως πρώτο στόχο τη συσπείρωση των ψηφοφόρων του, αλλά και τη διεύρυνση της επιρροής του στην προσπάθεια η ΝΔ να αποκτήσει μία νέα δυναμική ενόψει των μεγάλων πολιτικών μαχών με την κυβέρνηση. Φυσικά, στη μάχη του β’ γύρου θα παίξουν σημαντικό ρόλο και οι θέσεις των υποψηφίων για την αντιπολιτευτική στρατηγική που θα επιλέξει ο νέος αρχηγός και η στάση του απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρόλο ρυθμιστή αποκτούν πλέον οι ηττημένοι του πρώτου γύρου, καθώς αν στηρίξουν ένα από τους δύο υποψήφιους (Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη), είναι πιθανό, αν τους ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι τους, να βγάλουν νικητή. Μέχρι στιγμής οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Γεωργιάδης κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Ωστόσο, από την πλευρά του κ. Γεωργιάδη έχει διαρρεύσει πως θα στηρίξει την υποψηφιότητα Μητσοτάκη, ωστόσο ο ίδιος αναμένεται να τοποθετηθεί μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, σήμερα το απόγευμα.

Με πληροφορίες από την iefimerida.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

Ιος – Cycladic Identity: “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Πότε και που παρουσιάζεται το πρόγραμμα "Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες"

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες