Βρούτσης ρωτάει για Τσικαλαριό

Το Φράγμα του Τσικαλαριού / Ποταμιάς είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Οι άνυδροι μήνες του φετινού υδρολογικού έτους έχουν λειτουργήσει ανασταλτικά όσον αφορά την αποταμίευση υδάτινων πόρων με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι να κοιτάζουν προς το Φράγμα που έχει μείνει στις μακέτες. Πρόσφατα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Αποστόλου, τον οποίο και ρώτησε για τα έργα που ήταν ενταγμένα στο προηγούμενο ΕΣΠΑ (ανάμεσά τους και αυτό του Τσικαλαριού) και είχε ακουστεί έντονα ότι ήταν σε κατάσταση απένταξης. Τότε είχε πάρει την απάντηση – όπως την διαβάζουμε μέσα από το σχετικό δελτίο Τύπου ότι «Μετά από έρευνα της Περιφέρειας διαπιστώθηκε ότι δύο πολύ σημαντικά έργα που υλοποιεί στο Νότιο Αιγαίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, βρίσκονται στον «αέρα», καθώς δεν έχουν περιληφθεί στους πίνακες του Υπουργείου με τα μεταφερόμενα και συνεχιζόμενα έργα. Πρόκειται για το Φράγμα στο Τσικαλαριό της Νάξου και για το Φράγμα Σχοινά στην Κάρπαθο. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε στον Περιφερειάρχη ότι η χρηματοδότηση των δύο έργων θα εξασφαλιστεί ομαλά».

Ερώτηση 

Και σήμερα έρχεται ο Γιάννης Βρούτσης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ να καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Α.Π.7036/15-07-2016) με τίτλο «Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην κατασκευή του Φράγματος Τσικαλαριού στη Νήσο Νάξο και χρηματοδότηση του έργου». Και στην ερώτηση ζητάει να μάθει τι μέλλει γενέσθαι κυρίως από την πλευρά του Υπουργείου για το θέμα αυτό…

Ειδικότερα, το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε έχει ως εξής:  «Στις 30 Ιουλίου 2009, η κυβέρνηση της Ν.Δ., κατάφερε -μετά από επίπονες προσπάθειες- να εντάξει το έργο «Κατασκευή Φράγματος Τσικαλαριού και Δικτύων Αξιοποίησης Ταμιευτήρων Τσικαλαριού, Φανερωμένης και Εγγαρών, νήσου Νάξου», συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ, στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013. 

Η ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ, ουσιαστικά κατέδειξε τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για τη νησιωτική Ελλάδα, μέσα από την κατασκευή ενός έργου μακράς πνοής για το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων.  Ενός έργου ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη και πρόοδο της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων, με θετικότατες επιπτώσεις στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα και γενικότερα στην τοπική οικονομία. Ταυτόχρονα, όμως, επιβεβαίωσε τη βούληση της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την υλοποίηση ειδικών νησιωτικών πολιτικών, σύμφωνων με τις επιταγές του άρθρου 101 του Συντάγματος.                                                                 

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα - παρότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες - παρατηρούνται αδικαιολόγητα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην κατασκευή του εν λόγω έργου, με αποτέλεσμα να προκαλούνται στους κατοίκους εύλογοι φόβοι και ανησυχίες. Παράλληλα, όμως, εγείρονται και πλήθος ερωτημάτων για την υλοποίηση, τη χρηματοδότηση του φράγματος και την ολοκλήρωση του έργου. Επειδή το συγκεκριμένο έργο είναι ζωτικής και ύψιστης σημασίας. Επειδή, το έργο αυτό επηρεάζει τη ζωή των κατοίκων και το μέλλον του νησιού. Επειδή, η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, καθώς και η πλήρη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της Νάξου, ενός νησιού με κυρίαρχο το στοιχείο του πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία), αναμένεται να καλύψει πλήρως τις ανάγκες ύδρευσης της Νάξου και παράλληλα να επιδράσει θετικά και στα γειτονικά νησιά Σχοινούσα, Δονούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσια. Επειδή, το συγκεκριμένο έργο είναι εμβληματικού χαρακτήρα για τη νησιωτική Ελλάδα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ O ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Για ποιο λόγο καθυστερούν οι εργασίες κατασκευής του έργου ;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

3. Διατηρούνται οι πόροι που είχαν διασφαλιστεί από τη κυβέρνηση της Ν.Δ. ;

4. Έχει συμπεριληφθεί η Κατασκευή του Φράγματος Τσικαλαριού Νάξου στα έργα του Προγράμματος γέφυρα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) ;»