Ξεκαθάρισμα μέσω ορίου ηλικίας

Ποιος είναι ο πιο …δημοκρατικός τρόπος για να εξοντώσεις έναν εσωκομματικό σου αντίπαλο; Μα να του βάλεις τυπικά όρια συμμετοχής που ξέρεις εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να …υπερκεράσει. Όπως, το όριο ηλικίας. Ο Κώστας Μητσοτάκης, νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σκέφτηκε έναν πολύ απλό και αποτελεσματικό τρόπο για να προχωρήσει σε εκκαθάριση του κόμματος και μάλιστα φτάνοντας σε ένα σημείο ώστε να αφήσει στην άκρη ακόμη και τους πρώην πρωθυπουργούς και αρχηγούς του κόμματος.

Γνωρίζοντας καλά ότι οι πολιτικές εντυπώσεις της προεκλογικής περιόδου θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από τα μηνύματα ανανέωσης που θα εκπέμψουν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στενοί του συνεργάτες έχουν ξεκινήσει ήδη τις παρασκηνιακές προσπάθειες για να επιτύχουν ένα καλό και έγκαιρο ξεκαθάρισμα στις εκλογικές λίστες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι πρώτες σκέψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να τεθεί ως όριο ηλικίας το εξηκοστό πέμπτο ή το εβδομηκοστό, αφού με τον τρόπο αυτόν θα αποκλειστεί με κομψό τρόπο το αίτημα υπέργηρων πρώην αλλά και νυν βουλευτών να ξαναδοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Παράλληλα σκέπτεται να ισχύσει από τις προσεχείς εκλογές και η διάταξη που θα περάσει στο καταστατικό του κόμματος στο επικείμενο συνέδριο για δυο ή τρεις θητείες στο κοινοβούλιο.

Ταυτόχρονα με τη ρύθμιση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπέμπει ένα μήνυμα και στους νυν βουλευτές του που αγγίζουν ή έχουν ξεπεράσει τα 65 ή 70 έτη, ότι θα πρέπει πια να σκέπτονται σοβαρά το ενδεχόμενο αποχώρησής τους, χωρίς να βρεθεί ο ίδιος στη δυσάρεστη θέση να τους το θέσει ευθέως.

Όπως πληροφορείται το thetoc.gr, ο προβληματισμός του Κυρ. Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει εδώ και δυο-τρεις εβδομάδες και το θέμα το συζήτησε με στενούς του συνεργάτες. Στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας συζητούν το πώς θα βρεθεί ένας τρόπος για να δοθεί ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι οι προσεχείς εκλογές θα είναι εκλογές όπου θα αποκτήσει προβάδισμα όποια παράταξη επιτύχει τη μεγαλύτερη ανανέωση, παράλληλα και με το σχέδιο για να σταθεί και πάλι η Ελλάδα στα πόδια της.

Υπάρχει και παρελθόν  

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται ανάλογη συζήτηση. Όριο ηλικίας είχε θέσει και ο πατέρας του σημερινού προέδρου της Ν.Δ. ο πρώην Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 1985 είχε αφήσει εκτός ψηφοδελτίων 25 βουλευτές και προχώρησε σε ριζική ανανέωση. Το ίδιο ήθελε να κάνει και ο Κώστας Καραμανλής, αλλά συνάντησε ισχυρές αντιστάσεις, αν και έκανε μερική ανανέωση.

Από τα σενάρια που έχουν συζητηθεί εκείνο που φαίνεται ότι συζητεί και πιθανότατα θα λάβει τη μορφή απόφασης κομματικής εγκυκλίου είναι να μην επιτρέπεται στο εξής να συμπεριλαμβάνονται στους εκλογικούς συνδυασμούς υποψήφιοι που έχουν συμπληρώσει τα 65 ή 70 χρόνια, καθώς ακόμα οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί που ακριβώς θα τεθεί το όριο ηλικίας.

Για το όριο ηλικίας όμως θα γίνει διευρυμένη συζήτηση το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχει προβληματισμός ότι εάν ισχύσει εκ του καταστατικού θα βρεθούν εκτός ψηφοδελτίων νυν βουλευτές που είναι χρήσιμοι. Άρα, λέγεται ότι το όριο ηλικίας θα ισχύσει από εδώ και στο εξής, δηλ. μετά το συνέδριο που θα γίνει 22-24 Απριλίου.

Με μια τέτοια απόφαση επιτυγχάνονται δύο βασικοί στόχοι:

1ον: Αποκλείονται από τις λίστες τα πολιτικά στελέχη που δεν είναι σήμερα βουλευτές αλλά έχουν ήδη εκδηλώσει πρόθεση να πολιτευθούν ξανά θεωρώντας ότι στην πολιτική εκτιμάται περισσότερο η εμπειρία και λιγότερο η νεανική ορμή. Ειδικά στους πρώην βουλευτές έχει προστεθεί και μια ομάδα στελεχών που προέρχονται από την τοπική αυτοδιοίκηση. Δήμαρχοι που απέτυχαν να εκλεγούν στις τελευταίες εκλογές θέλουν να δοκιμάσουν τώρα την τύχη τους στις εθνικές εκλογές, ενώ ανάλογες προθέσεις εκφράζουν και πρώην περιφερειάρχες. Χωρίς λοιπόν να αποκλείεται κάποιος προσωπικά, η Συγγρού βρίσκει έναν εύσχημο τρόπο για να πει σε όλους όχι.

2ον: Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα είναι ένα σαφές μήνυμα τι ενεργεία βουλευτές που κινούνται μεταξύ του 65ου και 70ου έτους ή τα συμπληρώνουν σύντομα, πρέπει να σκεφθούν πλέον σοβαρά αν είναι ανεπιθύμητοι ή όχι στην παράταξή τους προτού ζητήσουν από τον Κυρ. Μητσοτάκη να είναι και πάλι υποψήφιοι.

Στη συγκεκριμένη διάταξη είτε για όριο ηλικίας είτε για θητεία, είναι λογικό να μην ενταχθούν οι δυο πρώην Πρωθυπουργοί, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν πρόσωπα που βρίσκονται στο όριο, λόγω ηλικίας, όπως π.χ. Νικήτας Κακλαμάνης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Θανάσης Μπούρας, Γιώργος Καρασμάνης, Δημήτρης Σταμάτης, κ.α.

Με πληροφορίες από το thethoc.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News