Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΞεκινάει επιχείρηση - σκούπα στα 123 λιμάνια της χώρας

Ξεκινάει επιχείρηση – σκούπα στα 123 λιμάνια της χώρας

|

Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπεται ότι οι αυθαίρετες και συνήθως κακόγουστες κατασκευές στο σύνολο των 123 λιμανιών της Ελλάδας θα κατεδαφιστούν σε αποκλειστική προθεσμία δύο ετών και θα αντικατασταθούν με άλλες, που θα μελετηθούν με κριτήρια τα οποία προσδιόρισαν με την τροπολογία τους οι βουλευτές Γ. Δημαράς και Η. Καματερός.

Επιχείρηση σκούπα στις αυθαίρετες αλλά και κακόγουστες κατασκευές, (ταβέρνες, καφετέριες και κάθε είδους καταστήματα, στέγαστρα και άλλες εγκαταστάσεις), που υπάρχουν εντός των Χερσαίων Ζωνών Λιμένος, στα 123 λιμάνια της  χώρας σε Αιγαίο, Ιόνιο, Λιβυκό και Λύκιο Πέλαγος και την αντικατάσταση της εντός διετίας, με νέες  εγκαταστάσεις, που θα μελετηθούν και θα υλοποιηθούν από τους ιδιοκτήτες τους οι οποίοι είναι οι κατά τόπους  Οργανισμοί Λιμένων ή άλλοι φορείς προβλέπει τροπολογία, προσθήκη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, που ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή.
Οι κρατικοί Οργανισμοί Λιμένων και άλλοι φορείς δεν θα επιβαρυνθούν με ποινές και πρόστιμα για τις κατεδαφιστέες κατασκευές αλλά θα πληρώσουν το κόστος αναμόρφωσης  της γενικής εικόνας των νέων λιμανιών.

Ειδικότερα από την πλευρά των Οικολόγων Πρασίνων, που είχαν και την πρωτοβουλία για τη σχετική ρύθμιση ανακοινώθηκε ότι :
Τροπολογία προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη κριτήρια αισθητικής και βιοκλιματικής στο σχεδιασμό των κατασκευών στις παραλίες κατέθεσαν από κοινού ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς και ο συντονιστής για θέματα Ναυτιλίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Στα λιμάνια των νησιών και των παραλιακών πόλεων έχουν κατασκευασθεί αυθαίρετες κατασκευές για στέγαστρα σε καφετέριες, εστιατόρια κλπ. Κατά κανόνα οι εκτάσεις αυτές βρίσκονται στην λεγόμενη Χερσαία Ζώνη Λιμένος και αποτελούν κυριότητα των Οργανισμών Λιμένων και άλλων φορέων.

Πιο συγκεκριμένα η τροπολογία προτείνει στις περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών στη χερσαία ζώνη των λιμανιών, η προβλεπόμενη υποχρέωση των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης λιμένων να εκπονήσουν μελέτες για την υλοποίηση νέων ομοιόμορφων κατασκευών (άρθ.96, παρ.1) εντός ενός έτους, να λαμβάνει υπόψη τα ακόλουθα κριτήρια:
α) την αρμονική ένταξη των κατασκευών στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον τόσο ως προς το σχεδιασμό όσο και ως προς τα χρησιμοποιούμενα υλικά,
β) την εύκολη πρόσβαση για τους πεζούς και τα ΑμεΑ και
γ) την πλήρωση προϋποθέσεων βιοκλιματικής συμπεριφοράς των κατασκευών.

Επίσης ο Γιώργος Δημαράς ζήτησε την αναδιατύπωση της διάταξης του άρθ.96, παρ.4, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η αναστολή διοικητικών και οικονομικών κυρώσεων δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα για τα οικονομικά των φορέων διαχείρισης και λειτουργίας λιμένων.  Ο Γιώργος Δημαράς επεσήμανε την ασάφεια της διάταξης και την ανάγκη να εναρμονιστεί με τον ισχύοντα νόμο για το δομημένο περιβάλλον που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα ecopress.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Λέξεις και έννοιες: Από τον Ομηρο έως σήμερα και η χρήση τους

Με την αρωγή του Γιώργου Ανωμερίτη κάνουμε μία βουτιά στην ελληνική γλώσσα. Τι διαπιστώνουμε;