Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑν. Ζώρζος " Σαντορίνη, ως άλλη ομηρική Ελένη, είναι ακατάκτητη και σαγηνευτική"

Αν. Ζώρζος ” Σαντορίνη, ως άλλη ομηρική Ελένη, είναι ακατάκτητη και σαγηνευτική”

|

O Αναστάσιος – Νικόλαος Ζώρζος – δήμαρχος θήρας –  μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο (ΑΠΕ – ΜΠΕ) για το όραμα του αθλητικού τουρισμού στη Σαντορίνη, ανέλυσε τις προϋποθέσεις που υπάρχουν όσον αφορά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού αποκάλυψε δε το μεγάλο του όραμα «το ελληνικό πνεύμα και ο πολιτισμός είναι μια παρακαταθήκη που πρέπει να αξιοποιήσουμε»

Η βασίλισσα των Κυκλάδων, Σαντορίνη, φιλοξένησε για δεύτερη φορά κατά την τελευταία πενταετία την τελική φάση στο Κύπελλο Ελλάδας Γυναικών. Η πανάρχαια γη της πρόσφερε γενναιόδωρη φιλοξενία στους συμμετέχοντες και όσους την πάτησαν για να βρεθούν κοντά στο αθλητικό αυτό δρώμενο. Οικοδεσπότες της διοργάνωσης ο δήμος Θήρας και το καμάρι του νησιού, η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Α.Ο. Θήρας, που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στο χώρο.  Οι διοργανωτές δεν γεύθηκαν, εν τέλει, τη χαρά ενός τίτλου, όμως αναδείχθηκαν πρωταθλητές στην οργάνωση, την εξυπηρέτηση και τη διεκπεραίωση της ευθύνης που ανέλαβαν, με στόχο ?μεταξύ άλλων- όχι μόνο να αποδείξουν πως η Σαντορίνη είναι ενεργή σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής, αλλά και μπορεί να τις υλοποιεί.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με το δήμαρχο του νησιού, Αναστάσιο-Νικόλαο Ζώρζο, ο οποίος υπήρξε εκ των αρωγών της προσπάθειας. Ο κ. Ζώρζος κατέθεσε τις σκέψεις, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του για τον τόπο του οποίου φέρει την ευθύνη, ως πρώτος δημότης του, ενώ ζήτησε τη συνδρομή της Πολιτείας για να αντιμετωπιστούν κάποια θέματα, που προϊόντος του χρόνου απειλούν να πλήξουν τη φυσιογνωμία αυτού του παγκόσμιου προορισμού.

«Τα εύσημα ανήκουν στο δημοτικό αθλητικό οργανισμό και το σύλλογο του Α.Ο. Θήρας. Ήταν η δεύτερη φορά που διοργανώνεται final-4 επί θητείας μου, αφού είχε προηγηθεί το 2013. Χαίρομαι ιδιαίτερα που και τις δύο φορές οι διοργανώσεις κρίθηκαν επιτυχείς», ξεκίνησε το σχολιασμό του ο κ. Ζώρζος, αναφερόμενος στο final-4.

– Αυτό δεικνύει τη δυναμική του νησιού;

«Η Σαντορίνη είναι ένας τόπος που μπορεί να φιλοξενήσει αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες διοργανώσεις. Είμαστε χαρούμενοι που τα τελευταία χρόνια έχουμε μια αθλητική άνοιξη, σε όλα τα αθλήματα, τόσο στα μαζικά όσο και στα ατομικά».

– Υπάρχει κάποιο πλάνο, ένας σχεδιασμός για την περαιτέρω αξιοποίηση αυτής της δυναμικής, μέσω της οποίας θα προσελκύσετε στο νησί κι άλλες διοργανώσεις;

«Δεν θα έλεγα ότι έχουμε ένα ακριβές πλάνο αυτή τη στιγμή, προϊόντος του χρόνου, όμως, νομίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι για να καταρτίσουμε ένα project που θα μας επιτρέψει να υποδεχθούμε τέτοιες διοργανώσεις».

– Η παρουσία φίλων του Πανναξιακού στο final-4, πάντως, έδωσε την εντύπωση μιας άτυπης κυκλαδίτικης κόντρας.

«Αισθάνομαι περήφανος που οι Κυκλάδες, η γειτονιά μας, έχει δύο ομάδες στην ανώτατη Εθνική κατηγορία. Ο αθλητισμός είναι άμιλλα αλλά όχι κόντρα. Ασφαλώς και τα δύο νησιά θα θέλουν να πρωταγωνιστούν και το θεωρώ θεμιτό, όμως δεν θα πρέπει να υπάρχει ένας εκτός των ορίων ανταγωνισμός».

– Η Σαντορίνη μπορεί να γίνει πόλος έλξης αθλητικού τουρισμού;

«Τα τελευταία χρόνια αυτό το προσπαθούμε. Τρία χρόνια τώρα κάνουμε το “Santorini Experience”, υλοποιήσαμε δύο final-4 στο Κύπελλο Ελλάδας βόλεϊ και έπεται συνέχεια. Υπάρχει όμως ένας προσανατολισμός, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό και αφού η κουβέντα πήγε εκεί. Εμείς θέλουμε να κάνουμε βήματα στην ποιότητα».

– Δηλαδή;

«Είναι γνωστές οι απόψεις μου περί κορεσμού της Σαντορίνης και οι προσπάθειές μας ώστε η Σαντορίνη να είναι ένας τουριστικός προορισμός όλο το χρόνο. Αυτό το πετύχαμε και θέλουμε να διαφοροποιήσουμε το τουριστικό προϊόν, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνουμε και τον τομέα του αθλητισμού».

– Το βασικό κίνητρο για να σας επισκεφθεί κάποιος είναι τα απαράμιλλα φυσικά θέλγητρα του νησιού, όμως δεν είναι και το μοναδικό?

«Η Σαντορίνη είναι προορισμός με πολλά ενδιαφέροντα. Πέρα απ΄ αυτά για τα οποία είναι γνωστή, δηλαδή το όμορφο περιβάλλον, τα ηλιοβασιλέματα κλπ., έχει να αναδείξει κι άλλα πράγματα: μνημεία πολιτισμού από την προϊστορική εποχή μέχρι τη νεότερη, τους οικισμούς με τη λαϊκή αρχιτεκτονική?».

– Προϋποθέσεις δηλαδή και για άλλες μορφές τουρισμού.

«Βεβαίως? Εμείς λέμε ότι τα πάντα περιστρέφονται γύρω από το γεννήτορα του νησιού, που είναι το ηφαίστειο. Έδωσε αυτό το γεωπεριβάλλον, έδωσε το έδαφος για τις καλλιέργειες των αγροτικών προϊόντων μας, εξ ου άλλωστε και το “έτος γαστρονομίας” το 2013, που είχε παγκόσμια απήχηση. Έθαψε έναν πολιτισμό αλλά βρήκαμε μία πόλη ανέπαφη, κατέστρεψε και ταυτόχρονα διέσωσε σε εμάς τους νεότερους έναν πολιτισμό που τον ανακαλύψαμε το 1967, γι΄ αυτό νομίζω ότι η Σαντορίνη μπορεί να έλξει κι άλλες μορφές τουρισμού, ανάμεσα σε αυτές και τον αθλητικό τουρισμό».

– Ποιες είναι οι δράσεις σας;

«Ξεκινήσαμε το 2013 με το “έτος γαστρονομίας”, το 2015 παρουσιάσαμε το “Σαντορίνη, προορισμός όλο το χρόνο”, αναφερόμενοι στα ενδιαφέροντα που έχει η Σαντορίνη. Θεωρώ απαραίτητο κι έχω απευθυνθεί στην Πολιτεία, περιμένοντας να ανταποκριθεί, για να δημιουργηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο ώστε ο παγκόσμιος και κορυφαίος αυτός προορισμός να συνεχίσει να είναι ελκυστικός και τα επόμενα χρόνια. Θα πρέπει λοιπόν να σταματήσει η υπερανάπτυξη, να περιοριστεί η δόμηση και να θεωρηθεί η Σαντορίνη ως κορεσμένος τουριστικά προορισμός. Μέχρις εδώ? Είμαστε σε μία κορυφή και θέλουμε να παραμείνουμε εκεί. Δεν θέλουμε να χάσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει σήμερα ο προορισμός μας».

– Η θέση της Πολιτείας;

«Έχω απευθυνθεί σε τρία υπουργεία, στο ΥΠΕΔΝ, στο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο Τουρισμού. Τα δύο πρώτα φαίνεται να συμφωνούν κι ελπίζω να δημιουργηθεί το θεσμικό αυτό πλαίσιο προστασίας του τόπου. Το υπουργείο Τουρισμού, όμως, βλέπω να προβληματίζεται. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να πάψει, γιατί αυτό γίνεται διαχρονικά, δεν μιλώ μόνο για τώρα. Θα πρέπει να πάψει να ασχολείται με τη διαφήμιση και να αρχίσει να ασχολείται με τη διαχείριση. Η Σαντορίνη είναι σαν την ομηρική Ελένη, είναι ακατάκτητη και σαγηνευτική, παρά τον ιδιότυπο πόλεμο που δέχεται από την υπερανάπτυξη. Τα πολλά φτιαξίδια, όμως, πολλές φορές λειτουργούν εις βάρος της ομορφιάς».

– Η Σαντορίνη είναι ένας ευλογημένος τόπος. Ωστόσο, της λείπει κάτι;

«Ναι? Πρέπει να στοχεύσουμε περισσότερο στο θέμα πολιτισμός και καλλιέργεια της κοινωνίας μας, χωρίς να θέλω να πω ότι δεν υπάρχει καλλιέργεια. Δεν ξέρω αν η ελληνική κοινωνία χάνει την ταυτότητά της ή προσπαθεί να τη βρει εγκλωβισμένη στο ερώτημα “είμαστε Έλληνες ή Ευρωπαίοι;”. Το ελληνικό πνεύμα και ο πολιτισμός είναι μια παρακαταθήκη που πρέπει να αξιοποιήσουμε, κι αυτό αφορά όλες τις κοινωνίες. Αν θέλετε, η δική μου αποτυχία ως δήμαρχος είναι ότι ορισμένα πράγματα που θα ήθελα να αλλάξουν μέσα από τη δική μου παρέμβαση και τον πολιτικό λόγο που έχουμε υποχρέωση να διατυπώνουμε, δεν το έχω καταφέρει».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες