8 ναυάγια Ρωμαικής Εποχής ανακαλύφθηκαν στη Νάξο

Έκπληκτοι έμειναν οι υποβρύχιοι αρχαιολόγοι όταν βρήκαν 8 βυθισμένα πλοία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά μήκος ακτογραμμής στο νησί της Νάξου.

Τα 2,000 ετών ναυάγια βρέθηκαν σε βάθος λιγότερο από 100 πόδια – πράγμα εντυπωσιακό – καθότι τα κρυστάλλινα νερά της Νάξου είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

Οι αρχαιολόγοι έκαναν έρευνα στη Νάξο για κάτι εντελώς διαφορετικό – ένα λιμάνι συνδεδεμένο με την Βυζαντινή εποχή, που ενδέχεται να αποτελούσε κάποτε το κεντρικό του νησιού, σύμφωνα με το Νορβηγικό Κέντρο Ερευνών της Αθήνας (το σώμα πίσω από την αποστολή).

Προς μεγάλη έκπληξη όλων, ένας δύτης τους οδήγησε σε δυο κοντινούς υφάλους, ο ένας εκ των οποίων αποκάλυψε μια ποικιλία από αμφορείς και άγκυρες, και ο άλλος εμπεριείχε 3 ναυάγια. Ο αρχαιολόγος Sven Ahrens, έφορος του Ναυτικού Μουσείου του Όσλο και επικεφαλής του Νορβηγικού κέντρου της υποβρύχιας έρευνας, είπε ότι μάλλον επρόκειτο για 4 ναυάγια, αλλά όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Στα αρχαία χρόνια, πριν γίνει προορισμός διακοπών, Η Νάξος ήταν γνωστή για την εξαιρετικής ποιότητας εξαγώγιμου μαρμάρου. Κατά την Βυζαντινή εποχή, το νότιο λιμάνι του Πάνορμου έγινε το πρωταρχικό, και ήταν αυτό ακριβώς το λιμάνι που οι ερευνητές έψαχναν όταν ήρθαν. Η υποβρύχια περιοχή της νότιας ακτογραμμής της Νάξου έχει παραμείνει απομονωμένη, σύμφωνα με το Δίκτυο Αρχαιολογικών Ειδήσεων, που σημαίνει ότι είναι ιδανική για τέτοιου είδους επιστημονικής εξερεύνησης.

Αφού βρέθηκαν τα πρώτα 4 πλοία, οι ερευνητές συνέχισαν με σόναρ, και με τη βοήθειά του ανακάλυψαν επιπλέον άλλα 4 πλοία γεμάτα με αμφορείς.

 

«Τα πλοία θα ήταν φορτωμένα με οτιδήποτε επικερδές για να αιτιολογηθεί ένα τόσο μακρινό κι επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι» είπε ο Ahrens. Αυτό θα σήμαινε αγαθά σαν ελαιόλαδο και κρασί – εξού και οι αμφορείς – όπως επίσης και πανοπλίες.

Ο Ahrens ανέφερε επίσης ότι ανακάλυψαν κατασκευαστικά υλικά όπως τούβλα και πλάκες οροφής, και μικρές πέτρινες παλέτες που κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιούνταν για τη μίξη καλλυντικών.

 

Τα απομεινάρια του πρώτου γκρουπ των 4 πλοίων χρονολογούνται από την Ελληνιστική Περίοδο του 3ου αιώνα προ Χριστού, κατά τη διάρκεια της Ύστερης Ρωμαϊκής Περιόδου του 600.

Τα πλοία από το δεύτερο γκρουπ δεν έχουν μελετηθεί ακόμη, αλλά είναι πιθανό ότι η μοριακή ανάλυση του πηλού από τους αμφορείς να βοηθήσει τους ερευνητές ως προς το που κατασκευάσθηκαν.

Η ομάδα επρόκειτο να πραγματοποιήσει κατάδυση στα ναυάγια, κι επίσης να στείλει ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα το 2018.

Πιστεύουν ακράδαντα ότι το σημείο επιφυλάσσει κι άλλους θησαυρούς …

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News