Αφροδίτη Μήλου: Αιχμαλωσία …τέλος, ώρα να γυρίσει σπίτι

Με τίτλο ουσιαστικά το λογοπαίγνιο «Δεν λείπουν στην Αφροδίτη τα …χέρια αλλά το σπίτι της» ο Δήμος Μήλου με κάθε επισημότητα ξεκίνησε την Παρασκευή 16 Ιουνίου την έναρξη της διαδικασίας συλλογής υπογραφών για τον επαναπατρισμό του αγάλματος της Αφροδίτης, που βρέθηκε το 1820 στο νησί μας από έναν αγρότη, αλλά κατέληξε στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Και στόχος δεν είναι άλλο ώστε το 2020, διακόσια χρόνια από την ανακάλυψή του, το αυθεντικό πανέμορφο άγαλμα (σ.σ. στο Μουσείο του Λούβρου είναι το μοναδικό που διαθέτει δική του αίθουσα με χιλιάδες επισκέπτες να το καμαρώνουν σε καθημερινή βάση) να γυρίσει στο σπίτι, στο νέο κτίριο όπως θα είναι ανακατασκευασμένο και δεν είναι άλλο από το πρώην Γυμνάσιο Θηλέων στην Πλάκα της Μήλου. Μέχρι τότε, οι επισκέπτες αλλά και οι κάτοικοι του νησιού των Κυκλάδων θα βλέπουν το αντίγραφο που υπάρχει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου…

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ολοκληρωμένη καμπάνια ενημέρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ενεργοποίηση των αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα κανάλια ενημέρωσης, ενώ παράλληλα σχεδιάζονται ημερίδες και εκδηλώσεις για την υποστήριξη της συλλογής υπογραφών.

 «Είναι νομίζω η αρχή για να καταφέρουμε αυτό που χρωστάμε στους προγόνους αλλά και στα παιδιά μας», σχολιάζει ο Δήμαρχος Μήλου κος Γεράσιμος Δαμουλάκης, ενώ η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης κα Ζαμπέτα Τουρλου προσθέτει: «Θεωρούμε ότι η Αφροδίτη είναι η ξενιτεμένη μας θεά και ήρθε η ώρα να γυρίσει πίσω . Ζητάμε από όλο τον κόσμο στην Ελλάδα και σε κάθε γωνιά της Γης, να δώσει το δικό του μήνυμα για την αναγκαιότητα της επιστροφής του αγάλματος της Αφροδίτης πίσω στο νησί της.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ξεκίνησε τις διαδικασίες για την επιστροφή του αγάλματος στα πάτρια εδάφη. Και έβαλε την πρώτη υπογραφή. Στη διάρκεια των εορτών των κατακομβών (11 Ιουνίου) όταν και έγινε η επίσημη παρουσίαση της προσπάθειας αυτής από τους αιρετούς και κατοίκους του νησιού. Και ο κος Παυλόπουλος με τη κίνησή του αυτή δίνει το έναυσμα του αγώνα..

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι από κοντά είναι και ο πρώην πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου Δημήτρης Σιούφας. Συνομιλεί με τους διατελέσαντες Προέδρους του Κοινοβουλίου, προτρέπει, σχεδιάζει, υπογράφει με ενθουσιασμό τον μέγα επαναπατρισμό του καταπληκτικού έργου της Ελληνιστικής τέχνης. Μα κυρίως, αφήνει έκπληκτους τους συνομιλητές του εξηγώντας για τις «απαγωγές» μνημείων της κλασικής αρχαιότητας και τη μεταγενέστερη «νομιμοποίηση » τους από τους ξένους.

Ποιο είναι το σύνθημα; Ότι πρέπει να τελειώσει η αιχμαλωσία της Αφροδίτης… Ότι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά σύμβολα του Ελληνικού Πολιτισμού οφείλει να επιστρέψει στο χώρο που δημιουργήθηκε….

Εντυπωσιακό είναι και το σχήμα του λογότυπου «take me home»… Όχι τόσο για τη παρουσία του προσώπου της Αφροδίτης, όσο για το σχήμα. Παραπέμπει στις αρχαίες ψηφοφορίες με τα "όστρακα" όπου επάνω έγραφε ο καθένας αυτό που ψήφιζε. Για τον λόγο αυτό το λεκτικό είναι γραμμένο μέσα στο σχήμα ως άμεση παραπομπή στις δημοκρατικές ψηφοφορίες της αρχαιότητας μιας και η συλλογή υπογραφών είναι ουσιαστικά κατάθεση ψήφου όπως τότε. Παράλληλα, το "βοτσαλοειδές" σχήμα θυμίζει και το ποίημα του Δροσίνη όπου η πρώτη εικόνα της επιστροφής της Αφροδίτης είναι να πατήσει τα κυματόδεντρα χαλίκια της πατρίδας της.»

Ένα λογότυπο μακριά από υπερβολές και πολυχρωμία και ένα απλό μήνυμα που μιλάει σε όλες τις γλώσσες και συνάμα αγγίζει όλες τις καρδιές. “Takemehome” φωνάζει η Αφροδίτη και προκαλεί τον επισκέπτη να ελευθερώσει την παγκόσμια ομορφιά της και να την επιστρέψει στο σπίτι της…

Η πλατφόρμα συλλογής υπογραφών είναι διαθέσιμη στο www.takeaphroditehome.gr. Αφιερώστε δέκα δευτερόλεπτα από το χρόνο σας για να στηρίξετε την μεγάλη αυτή προσπάθεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News