Το Αιγαίο μετακομίζει στη Μόσχα

Το Αιγαίο ταξιδεύει στη Μόσχα.. Έχοντας κάνει ένα σημαντικό πέρασμα από την Αμερική, τώρα έρχεται στην Ρωσία και στα πλαίσια των εκδηλώσεων τους έτους Ελλάδας- Ρωσίας. Και βέβαια δεν μιλάμε για το Αρχιπέλαγος αλλά για την  Έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ – Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» όπου με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα παρουσιαστεί έως και τον Μάρτιο του 2017 στο Polytechnic Museum της Μόσχας.

Στα εγκαίνια της Έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου το παρών έδωσαν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς, ο Καθηγητής Νίκος Ζούρος και στελέχη της Πρεσβείας και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Οργανώθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Αιγαίου και Κρήτης και με την υποστήριξη της TETRAGON. Επιστημονικός υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο καθηγητής και διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου Νίκος Ζούρος.

Η Έκθεση αποτελεί ένα υψηλού επιπέδου πολιτιστικό γεγονός, υψηλής αισθητικής και ποιότητας που προβάλλει με ιδιαίτερο τρόπο, μέσω της γέννησης και εξέλιξης του Αιγαίου, την πολιτισμική ιδιομορφία, τη μοναδικότητα και τη φυσική ομορφιά του τόπου μας. Πλαισιωμένη από πρωτότυπα εκθέματα, οπτικοακουστικές παραγωγές και διαδραστικές εκπαιδευτικές εφαρμογές, παροτρύνει τους επισκέπτες της Έκθεσης να ταξιδέψουν στα νησιά του

Ελκυστικό πακέτο

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, στην ομιλία της στα εγκαίνια της Έκθεσης, περιγράφοντας τις μοναδικές ομορφιές των νησιών του Βορείου Αιγαίου, σημείωσε με έμφαση την ιδιαίτερη σημασία της δυνατότητας που δίνεται μέσα από τις δράσεις του «2016, Έτος Ελλάδας- Ρωσίας» για τη σύσφιγξη των σχέσεων των δύο λαών και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν ιδίως στον τομέα του τουρισμού. «Η Έκθεση που εγκαινιάζουμε, φέρνει στο Πολυτεχνικό Μουσείο μοναδικούς θησαυρούς της πολιτισμικής και γεωλογικής κληρονομιάς του Αιγαίου, θησαυρούς παγκόσμιου ενδιαφέροντος που αναμφίβολα αποτελούν πόλο έλξης και τουριστικής ανάπτυξης. Μεταφέρουμε εδώ στη Μόσχα την αύρα του Αιγαίου και σας καλούμε όλους να επισκεφθείτε τα νησιά μας».

Από τη πλευρά του ο κος Ζούρος τόνισε ότι «Η έκθεση παρουσιάζει με ένα ολοκληρωμένο, ελκυστικό για το ευρύ κοινό τρόπο, τη δημιουργία του Αιγαίου Πελάγους, την ομορφιά των τοπίων και των ακτών του, με μια προσέγγιση όπου ο επισκέπτης θα συλλαμβάνει τις διεργασίες που σμίλεψαν τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά σε συνάρτηση με τον χρόνο και διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων φυσικών οικοσυστημάτων, θα αντιλαμβάνεται τη συνεχή αλληλεπίδραση με τα πολιτιστικά τοπία που συγκροτούν το λίκνο πολιτισμών από την προϊστορία μέχρι τις μέρες μας, αλλά και θα γεμίζει επίσης τις αισθήσεις του με εικόνες από τα νησιά και τη ζωή του αρχαίου αυτού πελάγους».

Εντυπωσιακά εκθέματα

Η έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η Γέννηση ενός Aρχιπελάγους» είναι βασισμένη στην παρουσίαση εκθεμάτων, φωτογραφικού και οπτικοακουστικού υλικού των διάσπαρτων σε όλα τα νησιά του Αιγαίου τεκμηρίων της γεωιστορικής εξέλιξης του ελληνικού αρχιπελάγους και των διεργασιών που δημιούργησαν τα νησιά, τα εντυπωσιακά τοπία, τα γεωλογικά μνημεία και τους γεωτόπους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 150 εκατομμυρίων ετών.

Τοπία και γεωμορφές από όλα τα νησιά του Αιγαίου και μαζί τους σπάνια εκθέματα, αμμωνίτες από τη Χίο, απολιθωμένα δένδρα από τη Λήμνο, καρστικές μορφές από τη Σάμο και την Κάλυμνο, απολιθώματα γιγάντιων νουμουλιτών και λιμναία όστρακα από την Κρήτη, μάρμαρα από τη Θάσο και την Πάρο, μεταλλεύματα από τις Κυκλάδες, οψιδιανός και ηφαιστειακά πετρώματα από τη Μήλο και τη Νίσυρο, ηφαιστειακή τέφρα και λάβες από τη Σαντορίνη, γρανίτες της Σαμοθράκης και ο μεταλλευτικός πλούτος της Χαλκιδικής, και φυσικά το Απολιθωμένο Δάσος και τα ηφαιστειακά πετρώματα της Λέσβου, διηγούνται ιστορίες που συγκροτούν τη συναρπαστική γεωιστορική εξέλιξη της δημιουργίας του Ελληνικού Αρχιπελάγους. Βασικό στοιχείο της έκθεσης αποτελούν τα εντυπωσιακά ευρήματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενώ ιδιαίτερο τμήμα της έκθεσης είναι αφιερωμένο στα ευρήματα απολιθωμένου του νέου Θαλάσσιου Πάρκου Νησιώπης, του πρώτου θαλάσσιου πάρκου απολιθωμάτων στον ελληνικό χώρο.

Θεματικές ενότητες

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις βασικές εκθεματικές ενότητες με εντυπωσιακά θέματα και διαδραστικές παρουσιάσεις.

Η κεντρική εκθεματική ενότητα «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: Από την Τηθύ στο Αιγαίο» παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος που μέρος του ήταν η σημερινή Ελλάδα, στην εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγιήδας έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του ελληνικού αρχιπελάγους. Τα νησιά και τα πελάγη του, τα γεωλογικά μνημεία και η πολυμορφία των γήινων σχηματισμών, το υγρό στοιχείο και η ανάδυση της στεριάς, μαζί με εντυπωσιακά εκθέματα γεωλογικών σχηματισμών και ένα δεκατετράμετρο απολιθωμένο κορμό αποτελούν τα στοιχεία αυτής της ενότητας.

Η δεύτερη ενότητα «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα» παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες στο Αιγαίο, την ηφαιστειότητα και τη σεισμικότητα που δημιούργησαν το Αρχιπέλαγος. Μια διαδικασία με μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που επαναλήφθηκε πολλές φορές μέσα σε εκατομμύρια έτη και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σ' αυτήν, άλλωστε, χρωστούμε την ύπαρξη μερικών από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου, όπως η Σαντορίνη, η Κως, η Νίσυρος, η Μήλος, η Κίμωλος, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, και άλλων που εμφανίζονται στον επιδαπέδιο χάρτη με τα χαρακτηριστικά τους πετρώματα. Οι ηφαιστειακές εκρήξεις, οι χθόνιες δυνάμεις, οι σεισμοί πέρα απ' τις καταστροφές δίνουν και τα δώρα της θερμότητας, όπως τον θερμαλισμό, που από την αρχαιότητα χαίρεται ο άνθρωπος.

Η τρίτη ενότητα «ΓΑΙΑ: από τον μύθο στην επιστήμη» παρουσιάζει την εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητα της περιοχής του Αιγαίου, την οποία αποδεικνύει ο πλούτος των φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων που έχουν βρεθεί και μαρτυρούν την συναρπαστική ιστορία της εξέλιξης της ζωής και των οικοσυστημάτων στη λεκάνη του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμύριων χρόνων. Τα νησιά του Αιγαίου φιλοξενούν σπαράγματα της ζωής του παρελθόντος που κέντρισαν την ανθρώπινη σκέψη ώστε να αναζητήσει απαντήσεις για την προέλευση της ζωής και του κόσμου, από την «κοσμογονία» του Ησίοδου στα «Φυσικά» του Αριστοτέλη και το «Περί των λιθουμένων» του Θεόφραστου. Ο πλούτος των απολιθωμάτων του Αιγαίου περιλαμβάνει το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, τα απολιθώματα θηλαστικών αλλά και την πρώιμη παρουσία των ανθρωπίδων. Μορφές σύγχρονων δέντρων με τις αντίστοιχες απολιθωμένες προγονικές μορφές τους και ανάμεσά τους αναπαραστάσεις ζώων, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο για τον επισκέπτη.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ