Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΑμοργός: Εκδήλωση μνήμης (30/08) προς τιμή του Μάρκου Γαβρά (video)

Αμοργός: Εκδήλωση μνήμης (30/08) προς τιμή του Μάρκου Γαβρά (video)

|

Εκδήλωση μνήμης τη Δευτέρα 30 Αυγούστου για τον Μάρκο Γαβρά της Αμοργού, των Κυκλάδων, του Αιγαίου – Που θα γίνει (video) 

«Ο Μάρκος Γαβράς, ο προϊστάμενος του Δήμου μας, ο ληξίαρχος, ο θεματοφύλακας της Παράδοσης και του Πολιτισμού μας, ο φωτισμένος κούρος της Αμοργού έφυγε νικητής και από αυτήν την μάχη. Αποχαιρέτησε τον εφήμερο κόσμο με βασιλικό και τραγούδι έχοντας στο πλευρό του τους άξιους συνεχιστές του, τα αγόρια του και στην σκέψη την αγαπημένη του μούσα, την σύζυγό του Μαρία. Μας αποχαιρέτησε μοιράζοντας χριστουγεννιάτικες ευχές: όπως απάνω στα βουνά / δεν λιώνουνε τα χιόνια /  έτσι να ζήσετε και σεις /  Χρόνια Πολλά Αιώνια /  Αθάνατη αμοργιανή ψυχή ήσουν και θα είσαι αιώνια ΦΩΤΟΔΟΤΗΣ…» 

Ηταν τέλη Δεκεμβρίου 2020 όταν οι κάτοικοι της Αμοργού, οι φίλοι του νησιού στις Ανατολικές Κυκλάδες, οι λάτρεις της μουσικής διάβαζαν, άκουγαν συγκλονισμένοι την είδηση για τον θάνατο του Μάρκου Γαβρά. Ενός προσώπου που έγραψε με μεγάλα γράμματα σελίδες παράδοσης στην ιστορία του νησιού.. Ονειρό του; Οπως είχε αναφέρει ο Δήμος Αμοργού “η δημιουργία του παλιού Γυμνασίου σε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, σε ένα εκθεσιακό χώρο, σε ένα χώρο πολιτισμού και δημιουργίας, ξεκινώντας άμεσα με έναυσμα τις εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021 -200 χρόνια από την Επανάσταση, σε ένα εμβληματικό χώρο, στο πρώτο Γυμνάσιο, που ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Ελεύθερη Ελλάδα στις 21 Ιουνίου 1829 με δαπάνη της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης. Το ένα του όνειρο η ψηφιοποίηση της μουσικής παίρνει σάρκα και οστά και εύχομαι να συμπεριληφθεί και η καταγραφή του λαογραφικού υλικού του καθηγητή Γ. Μαύρου, το άλλο του όνειρο οφείλουμε όλοι στη μνήμη του, Δήμος Αμοργού και Πολιτιστικοί σύλλογοι να συμβάλλουμε να γίνει πραγματικότητα”. 

Κατι που γίνεται πραγματικότητα. Και την προσεχή Δευτέρα έχουμε εκδήλωση μνήμης για το Μάρκο Γαβρά..  Στις 8 το βράδυ της 30ης Αυγούστου και ανάμεσα στους ομιλητές το πρόσωπο των ημερών, ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κκ Επιφάνιος. 

Ας δούμε τη σχετική πρόκληση 

Ο Δήμος Αμοργού τιμά τον αείμνηστο Μάρκο Γαβρά. Την Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021, στις 8 το βράδυ στην Πλατεία «Λόζα» Χώρας Αμοργού θα πραγματοποιηθεί  ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας θα τελεστεί και η ονοματοδοσία της Αίθουσας που στεγάζει την Τοπική Αρχειακή Συλλογή του Δήμου Αμοργού σε «Αίθουσα Μάρκος Γαβράς».

Στην βραδιά μνήμης και τιμής για τον Μάρκο της Αμοργού, των Κυκλάδων, του Αιγαίου θα παρουσιαστεί η πολύτιμή προσφορά του στη διάσωση της  παραδοσιακής μουσικής της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων, της βυζαντινής μουσικής και ψαλτικής τέχνης,  η καταγραφή μέσα από τον Αρχείο και τη Λαογραφία της ιστορικής ταυτότητας και κληρονομιάς της πατρίδας μας, η προστασία και ανάδειξη των μονοπατιών και των περιπατητικών διαδρομών, το όραμα του για να μείνουν ζωντανές η ιστορία, οι παραδόσεις  και οι αξίες της Αμοργού.

Για το έργο και την προσφορά του Μάρκου Γαβρά θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος, οι πρώην Δήμαρχοι Αμοργού Νικόλαος Φωστιέρης και Νικήτας Ρούσσος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κκ Επιφάνιος, ο ιστορικός και καθηγητής Πανεπιστημίου Χρήστος Λούκος, ο καθηγητής του BerkleeCollege of Music Πάνος Λιαρόπουλος,  ο Τάσος Αναστασίου από το  Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου και ο πρεσβύτερος Αντώνης Δεσποτίδης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η φιλόλογος-γλωσσολόγος Νεκταρία Πρασίνου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΚΚΕ – Νάξος: Η Χριστίνα Σκαλούμπακα δίνει το σύνθημα των ευρωεκλογών

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Νάξο ενόψει ευρωεκλογών, με ομιλήτρια την Χριστίνα Σκαλούμπακα

Πάρος: Ξεκινούν σε μερικές εβδομάδες τα γυρίσματα της τηλεοπτικής σειράς “Malice”

Δεύτερη βρετανική σειρά έρχεται στη Πάρο... Που και πότε θα γίνουν τα γυρίσματα

Κυκλάδες: Η αλυσίδα Aria Hotels έρχεται στην Ερμούπολη Σύρου

Επεκτείνονται στις Κυκλάδες τα Aria Hotels με νέο ξενοδοχείο στη Σύρο

Eurobank: Παρουσιάζει κατάστημα “νέας γενιάς” στη Πάρο, περιοδεία στελεχών σε Νάξο, Μύκονο και Σύρο

H Eurobank εγκαινιάζει ένα ακόμη κατάστημα νέας γενιάς (Future Branch) σχεδιασμένο στη βάση της φιλοσοφίας Phygital, στη Νάουσα της Πάρου

Ολυμπιακή Φλόγα: Ερχεται (19/04) στη Νάξο, απαγόρευση στάθμευσης στη χερσαία ζώνη

Μέσω ανακοίνωσης του Λιμεναρχείου Νάξου έχουμε την πρώτη εικόνα για την έλευση της Ολυμπιακής Φλόγας στη Νάξο - Απαγορεύσεις

Σύρος – Γ. Λεονταρίτης: “Προτάσεις για την απόδοση τιμής στον Δημήτριο Βικέλα”

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης σχετικά με την ουσιαστική απόδοση φόρου τιμής στον Δημήτριο Βικέλα.

Β. Αιγαίο – Χίος: Με εντυπωσιακή μανούβρα το “αντίο” του Blue Star Delos (video)

Αυτό ήταν το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Delos στην άγονη γραμμή του βορειανατολικού Αιγαίου - έρχεται Κυκλάδες (video)

Πάρος: Τι συμβαίνει σε προστατευόμενο υγρότοπο, στη περιοχή Ελος Μώλου;

Συνήγορος του Πολίτη: Παράνομες δραστηριότητες σε προστατευόμενο υγρότοπο στην Πάρο

ΜΜΕ: Την Τρίτη 16 Απριλίου η απεργία των δημοσιογράφων

Απεργία των Δημοσιογράφων αύριο Τρίτη 16 Απριλίου - Γιατί απεργούν

Τι δουλειά έχει στη Σαουδική Αραβία ο Μητσοτάκης;

Συνοδεία του CEO της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Νάξος – Ομάδα Πολιτικής Προστασίας: Κυκλοφόρησε ένα …διαφορετικό ημερολόγιο

Η Εθελοντική Ομάδα Πολιτικής Προστασίας Νάξου κυκλοφόρησε ένα ημερολόγιο (2024) με έμφαση στην ορθή διαχείριση του νερού

Κυκλάδες: Πως διαμορφώνεται ο δικαστικός χάρτης, ποια ειρηνοδικεία καταργούνται

Ολες οι προτεινόμενες αλλαγές μέσω του Δικαστικού Χάρτη που είναι σε διαβούλευση για τις Κυκλάδες - Οι οργανικές θέσεις και τα ειρηνοδικεία που καταργούνται...

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί