Αμοργός - Γιορτή Ψημένης Ρακής: Τραγούδια, χοροί και η δωρεά κτήματος

Αμοργός

Νησιώτικα τραγούδια αντήχησαν και πάλι στα Κατάπολα, ενώ οι χοροί έφεραν κέφι και χαμόγελα στο αγαπημένο μας λιμάνι. Μετά από αποχή λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε εφέτος η γιορτή της «ΨΗΜΈΝΗΣ ΡΑΚΗΣ», που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Ένωση Καταπολιανών υπό την αιγίδα του Δήμου Αμοργού.

Συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα του Συνδέσμου Αμοργίνων, με χοροδιδάσκαλο τον Κανέλλο Κανελλόπουλο και υπεύθυνο τον Γιώργο Θηραίο, καθώς και το συγκρότημα του Αθλητικού Ναυτικού και Πολιτιστικού Ομίλου Αμοργού (ΑΝΠΟΑ) με χοροδιδάσκαλο τον Γιώργο Οικονομίδη. Στα όργανα και στο τραγούδι ήταν οι μουσικοί Αντώνης Ατσάς, Μανώλης Νομικός, Παναγιώτης και Αργύρης Ψαθάς. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η βουλευτής Κυκλάδων κυρία Αικατερίνη Μονογυιού, ο δήμαρχος Αμοργού κύριος Λευτέρης Καραΐσκος, η πρόεδρος του Συνδέσμου Αμοργίνων και Αντιδήμαρχος Καλλιθέας κυρία Άννα Γιαννακού- Πάσχου, καθώς και εκπρόσωποι αδελφών πατριωτικών σωματείων.

amorgos.jpgΣτο συγκινητικό λόγο που εκφώνησε η πρόεδρος της Ένωσης Καταπολιανών Αμοργού κυρία Άννα Γαβαλά, έγινε αναφορά στους εκλιπόντες από τη φετινή γιορτή, αείμνηστους μουσικούς Μάρκο Γαβρά και Κώστα Γεράκη, καθώς και στους αείμνηστους, πρώτο πρόεδρο και ιδρυτικά μέλη της Ένωσης, Νικήτα Νομικό, Άννα Πίτσιου και Καλλιόπη Πρασίνου.

Στη συνέχεια η Άννα Γαβαλά αναφέρθηκε στο σημαντικό γεγονός της δωρεάς προς την Ένωση Καταπολιανών του κτήματος της κυρίας Ζωγραφιάς Βλαβιανού- Χόσμερ. Το «Βοτανικό Πάρκο», ένας χώρος-στολίδι για τα Κατάπολα, λειτουργεί με επιτυχία η Κοιν.Σ.Επ. «Συνεργασία για την Αμοργό» σε άψογη συνεργασία με την Ένωση Καταπολιανών, σύμφωνα με την επιθυμία της δωρήτριας. Η Ένωση Καταπολιανών, μετά από μία δοκιμαστική περίοδο, τήρησε όλους τους όρους και την επιθυμία της κυρίας Χόσμερ για αξιοποίηση του κτήματος προς όφελος της Αμοργού και των κατοίκων της, κι έτσι ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά συγκροτήματα, ενώ προσφέρθηκε σε όλους άφθονη ψημένη ρακή. Πλήθος κόσμου χόρεψε, τραγούδησε και διασκέδασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Στη λαχειοφόρο που πραγματοποιήθηκε, κληρώθηκε μια τηλεόραση, την οποία κέρδισε η οικογένεια Περκιόκα, μόνιμοι κάτοικοι Καταπόλων. Ευχόμαστε να υπάρχει υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο και κάθε χρόνο να ανταμώνουμε, να γλεντάμε στη γιορτή της Ψημένης Ρακής που έχει τόσο αγαπηθεί από κατοίκους και επισκέπτες όχι μόνο των Καταπόλων, αλλά όλης της Αμοργού!

Το Δ.Σ. της Ένωσης Καταπολιανών ευχαριστεί θερμά όλους όσους βοήθησαν στη διοργάνωση αυτής της μεγάλης γιορτής, και ειδικά το Δήμο Αμοργού, τα χορευτικά συγκροτήματα του Συνδέσμου Αμοργίνων και ΑΝΠΟΑ, το Λιμενικό Σταθμό Καταπόλων, την Αστυνομία, την ΕΔΟΚ, τους επαγγελματίες Καταπόλων, τη Μεταφορική «Σπανός-Σίμος», την πανσιόν Άννα, τους κ.κ. Νομικό Αθανάσιο, Νομικό Σταύρο, Μανώλη Μέτα, Ευαγγελία Άρη-Πρέκα, Κοκολογιάννη Γεώργιο, Μαύρο Νικόλαο, Τσάμη Αλέξανδρο, Αλέξανδρο και Ελευθέριο Βεκρή, Φιλιππόγλου Ευθύμιο και βεβαίως τον παρασκευαστή της ψημένης Νίκο Μενδρινό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News