Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΑμοργός: Βραδιά αφιερωμένη στον Μάρκο Γαβρά

Αμοργός: Βραδιά αφιερωμένη στον Μάρκο Γαβρά

|

Τον αείμνηστο Μάρκο Γαβρά τίμησε ο Δήμος Αμοργού τη Δευτέρα 30 Αυγούστου. Στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης μνήμης και τιμής,  πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία «Λόζα» Χώρας Αμοργού η ονοματοδοσία της Αίθουσας που στεγάζει την Τοπική Αρχειακή Συλλογή του Δήμου Αμοργού σε «Αίθουσα Μάρκος Γαβράς».

Σε μια βραδιά που η Λόζα γέμισε αναμνήσεις, συγκίνηση αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον της Αμοργού παρουσιάστηκε μέσα από ομιλίες και προβολή  video η πολυδιάστατη προσωπικότητα και προσφορά του Μάρκου Γαβρά. Συνυπήρξαν μέσα στα λόγια των εκλεκτών ομιλητών και στην παρουσία πλήθους κόσμου, η  παράδοση, η λαογραφία, η παραδοσιακή και βυζαντινή μουσική, το περιβάλλον, η αγάπη για τον τόπο, η μεταλαμπάδευση της γνώσης στις επόμενες γενιές, η Αμοργός του Μάρκου Γαβρά, του Μάρκου όλων των Κυκλάδων.

Η εκδήλωση άνοιξε με ένα συγκινητικό βίντεο όπου ο Μάρκος Γαβράς μιλούσε για τη ζωή του και τα πρώτα του βήματα στη μουσική και ακολούθησε ο χαιρετισμός του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θήρας Αμοργού και Νήσων κκ Επιφανίου.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που τίμησε το Μάρκο Γαβρά. Εκείνους που παρέστησαν  στην εκδήλωση αλλά και όσους λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφεραν να βρεθούν στην Αμοργό, έχουν συνδέσει όμως το έργο τους με το όραμα του Μάρκου Γαβρά, όπως ο Πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός που συνεργάστηκε στενά με τον Μάρκο μέχρι και τις τελευταίες στιγμές της ζωής του.

img_5172-300x200.jpg

Ο Δήμαρχος Αμοργού στην ομιλία του αναφέρθηκε στην συμβολική και ουσιαστική συμμετοχή της εκδήλωσης  στις επετειακές δράσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 καθώς ο Μάρκος Γαβράς ήταν πρωτεργάτης της συμμετοχής της Αμοργού στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» έχοντας συλλέξει όλο το απαραίτητο ιστορικό υλικό. Αναφέρθηκε στο αποτύπωμα του Μάρκου Γαβρά σε κάθε πτυχή της ζωής και της κοινωνίας της Αμοργού και έκανε ειδική αναφορά  στη Δημοτική Βιβλιοθήκη , ένα έργο ζωής για τον Μάρκο Γαβρά ο οποίος συμμετείχε ενεργά στον τελικό σχεδιασμό της πρότασης που εντάχθηκε πρόσφατα σε χρηματοδότηση.

 Ο κ. Λευτέρης Καραΐσκος τόνισε την ευθύνη και το χρέος όλων να συνεχιστεί το έργο του Μάρκου Γαβρά, «γιατί ο Μάρκος μας παρέδωσε τα όνειρα του και εμείς πρέπει να τα κάνουμε πράξη. Η διάσωση της παράδοσης, η ιστορική μας κληρονομιά, η προστασία της ταυτότητας της Αμοργού.  Δεν πρέπει να τον προδώσουμε! Οφείλουμε να πάρουμε το νήμα της ιστορίας και να το παραδώσουμε και εμείς στις επόμενες γενιές.Για να μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο το όνομα του, το έργο του, η προσφορά του. Μάρκο, οι άξιοι συνεχιστές σου, οι λεβέντες σου, ο Γιακουμής και ο Γιώργος θα γεμίζουν με τις μελωδίες που τόσο λάτρεψες τον Αιγαιοπελαγίτικο αέρα. Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να δώσουμε το όνομα σου στην αίθουσα της Αρχειακής Συλλογής Αμοργού. Δίνουμε Μάρκο το όνομα σου, στο σπίτι σου.»

Για την προφορά του στη Αμοργό και τις παρακαταθήκες που άφησε με το έργο του για το μέλλον του νησιού μίλησε ο πρώην Δήμαρχος Αμοργού κ. Νικήτας Ρούσος καθώς και ο πρώην Δήμαρχος Αμοργού κ. Νικόλαος Φωστιέρης που απέστειλε μήνυμα. Επίσης διαβάστηκαν τα μηνύματα μουσικού Νικολάου Στεφανόπουλου, του δημοσιογράφου Μιχαήλ Στρατουδάκη και της  προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού, Ελένης Κουντουρούπη.

img_5182-300x200.jpg

Με το ιδανικότερο τρόπο  σκιαγράφησαν το πολυδιάστατο έργο του Μάκρου Γαβρά αλλά και τη συνέχεια που απαιτείται να υπάρχει στο έργο του, οι ομιλητές της εκδήλωσης που παρουσίασαν τον «δικό τους Μάρκο».

Ο κ. Τάσος Αναστασίου από τη διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου περιέγραψε την αγάπη του Μάρκου Γαβρά και την κοινή τους προσπάθεια για την ανάδειξη των περιπατητικών διαδρομών και των μονοπατιών της Αμοργού ανακοινώνοντας πως «η Νο8 Διαδρομή Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος της Αμοργού, η διαδρομή Χώρα – Αγία Βαρβάρα – Τερλάκι – Λέλη – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Ιωάννης / Πύργος στο Ρίχτι, στο εξής θα φέρει την ονομασία Μάρκος Γαβράς».

Ο ιστορικός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Λούκος μας μετέφερε με το μήνυμα του την αγωνία του Μάρκου Γαβρά να μη χαθεί ίχνος από την ιστορία της Αμοργού και πως μαζί χάραξαν την ερευνητική πορεία που οδήγησε στη δημιουργία της Αρχειακής Συλλογής  

Την καθοριστική συμμετοχή του μουσικού Μάρκου Γαβρά στην έμπνευση και την έρευνα του έργου «Ψηφιακό Αρχείο Παραδοσιακής Μουσικής της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων» τόνισε στη δική του ομιλία  ο καθηγητής μουσικής στο Berklee College of Music, κ. Παναγιώτης Λιαρόπουλος.

Τελευταίος ομιλητής ο πρωτοπρεσβύτερος Αντώνης Δεσποτίδης μίλησε για τον ιεροψάλτη Μάρκο Γαβρά. Τον Μάρκο Γαβρά που προσπαθούσε να φέρει τα νέα παιδιά της Αμοργού κοντά στη βυζαντινή μουσική και να κρατήσει ζωντανές τις παραδόσεις του νησιού.

img_5273-1-300x200.jpg

Η εκδήλωση που συντόνισε η φιλόλογος-γλωσσολόγος Νεκταρία Πρασίνου ολοκληρώθηκε με την ονοματοδοσία της Αίθουσας που στεγάζει την Τοπική Αρχειακή Συλλογή του Δήμου Αμοργού. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμοργού κ. Σταμάτης Γρίσπος διάβασε την Απόφαση του Συμβουλίου και οι γιού του Μάρκου Γαβρά, ο Γιακουμής και ο Γιώργος Γαβράς αποκάλυψαν την επιγραφή «Δήμος Αμοργού, Τοπική Αρχειακή Συλλογή, Μάρκος Γαβράς». Ο Γιακουμής και ο Γιώργος Γαβράς, έκλεισαν μια συγκινητική βραδιά μνήμης και ιστορίας, παίζοντας την Γιαλίτικη μαντινάδα ως φόρο τιμής στον πατέρα τους. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ελλάδα – Ρούλα Πισπιρίγκου: Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

Ενοχη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, αποφάσισε το δικαστήριο - Η πρόβλεπόμενη ποινή είναι ισόβια για την δολοφονία και πολυετής κάθειρξη για την απόπειρα

Τήνος: Συνάντηση Κροντηρά – Γεωργιάδη, ποιος ο λόγος;

Επείγουσα συνάντηση πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Τήνου με τον Υπουργό Υγείας

Σαντορίνη – Γ. Νομικός: 8.000 επισκέπτες καθημερινά και 80% της πληρότητας του πλοίου με την εφαρμογή του Berth Allocation System στην κρουαζιέρα

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θήρας μας μιλά .για τη διαχείριση της κρουαζιέρας στη Σαντορίνη αλλά και για τις υπόλοιπες λιμενικές ζώνες του νησιού

Υπόθεση Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες, αθώα η μητέρα

Ο Μίχος κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες πλην της εμπορίας ανθρώπου - Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα έξω από το δικαστήριο

Τράπεζες: Κλειστές για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. Ποιος ο λόγος;

Καθολικό Πάσχα και κλειστές; οι τράπεζες για τέσσερις ημέρες...

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

Νάξος – Nova: Προσφορά για θέση μόνιμης εργασίας

Το υποκατάστημα της Nova στη Νάξο προχωρά σε προσφορά θέσης εργασίας

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα