Αμοργός: Ξεκίνησε το "ταξίδι των εικόνων"

Αμοργός και τα έθιμα που έχουν σχέση με την Πασχαλιάτικη περίοδο δεν σταματούν…. Από χθες, Κυριακή του Πάσχα, οι ιερές εικόνες του νησιού ξεκίνησαν ένα ξεχωριστό ταξίδι στο σύνολο της Αμοργού… Προπομπός το λάβαρο της Αναστάσεως και ακολουθεί η Ιερή εικόνα της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη αλλά και υπόλοιπες εικόνες αναχώρησαν χτες το απόγευμα από το Μοναστήρι που έχει θέα το Απέραντο Γαλάζιο και μαγνητίζει κάθε επισκέπτη του.

Οι κληρικοί και αρκετός κόσμος τις υποδέχτηκαν στο Καλογερικό ενώ έως και σήμερα παραμένουν στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος από όπου θα αναχωρήσουν το απόγευμα στις 17:30 για την Μητρόπολη στην Χώρα. Αύριο το πρωί οι εικόνες θα βρεθούν στον Άγιο Γεώργιο τον Βαλσαμίτη και μετά την λειτουργία που θα τελεστεί εκεί κάποιες θα αναχωρήσουν για Κατάπολα και Κάτω Μεριά.

Την Πέμπτη το απόγευμα οι εικόνες θα βρεθούν στην εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή στους Άγιους Πάντες και το Σάββατο θα επιστρέψουν στην Μητρόπολη.

Την Κυριακή το πρωί θα γίνει κανονικά η λειτουργία στην Μητρόπολη και στις 15:15 περίπου θα αναχωρήσουν για το μοναστήρι. Στη διασταύρωση με τον δρόμο που έρχεται από Κάτω Μεριά, στο Σταυροπροσκύνημα όσοι δεν ανέβουν στο μοναστήρι προσκυνούν εκεί τις εικόνες. Την ίδια ημέρα επιστρέφουν τόσο οι εικόνες που έχουν πάει στην Κάτω Μεριά όσο και αυτές που είχαν φύγει για Αιγιάλη.

Γιατί γίνεται αυτή η περιφορά των Ιερών Εικόνων; Μα γιατί στόχος δεν είναι άλλος από τον καθαγιασμό της επαρχίας… των κτημάτων, του λιμανιού ακόμη και της θάλασσας… Μέσα σε μια Φύση που πάλλεται από χρώματα και αρώματα, πάνω από κάθετους γκρεμούς και σε παλιά μονοπάτια που σου δίνουν την αίσθηση ότι πετάς πάνω από τη θάλασσα, μέσα από ανθισμένα λιβάδια και υγρές ρεματιές με το άρωμα του φασκόμηλου και της ρίγανης να διαχέονται στην ατμόσφαιρα το Πάσχα στην Αμοργό είναι πάντα κάτι το ξεχωριστό …

Ευχαριστούμε την Ιωάννα Συνοδινού για τις φωτογραφίες και βέβαια το amorgos- news.gr  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News