Αμοργός: Ξεκίνησε το... ταξίδι των Ιερών Εικόνων στο νησί

Αμοργός και τα έθιμα που έχουν σχέση με την Πασχαλιάτικη περίοδο δεν σταματούν…. Από προχθες, Κυριακή του Πάσχα, οι ιερές εικόνες του νησιού ξεκίνησαν ένα ξεχωριστό ταξίδι στο σύνολο της Αμοργού… Προπομπός το λάβαρο της Αναστάσεως και ακολουθεί η Ιερή εικόνα της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας, του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη, της Παναγιάς της Σαμιώτισσας αλλά και υπόλοιπες εικόνες αναχώρησαν προχτές το απόγευμα από το Μοναστήρι που έχει θέα το Απέραντο Γαλάζιο και μαγνητίζει κάθε επισκέπτη του.

Μέσα σε μία εβδομάδα οι εικόνες θα βρεθούν σε Χώρα, Κατάπολα, Κάτω Μεριά και Αιγιάλη και οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να τις προσκυνήσουν και να συμμετάσχουν στις λειτουργίες. Συγκεκριμένα οι εικόνες που είναι στην Αιγιάλη δηλαδή η Παναγιά η Σαμιώτισσα, μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου και ο σταυρός του Κρέκελου έφυγαν χθες από τον Ποταμό και πήγαν στα Θολάρια όπου και θα παραμείνουν μέχρι την Τετάρτη το απόγευμα. Από εκεί θα αναχωρήσουν για την Λαγκάδα όπου και θα παραμείνουν μέχρι το Σάββατο το απόγευμα. Μετά θα επιστρέψουν ξανά στον Ποταμό για να αναχωρήσουν από εκεί την Κυριακή του Θωμά και να επιστρέψουν μέσα από τα μονοπάτια στο Μοναστήρι. 

Όλες οι υπόλοιπες εικόνες σημερα θα βρεθούν στον Άγιο Γιώργη τον Βαλσαμίτη και μετά τη Λειτουργία η εικόνα της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας και του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη θα βρεθούν στα Κατάπολα και θα παραμείνουν εκεί έως και την Πέμπτη. Μετά πηγαίνουν στην Χώρα. Στην Kάτω Μεριά πηγαίνει έως και το Σάββατο η εικόνα της Παναγίας το Θεοτοκιό. Την Κυριακή όλες οι εικόνες από Κατάπολα και Κάτω Μεριά συγκεντρώνονται στην Μητρόπολη στην Χώρα....  

Την Κυριακή το πρωί θα γίνει κανονικά η λειτουργία στην Μητρόπολη και στις 15:15 περίπου θα αναχωρήσουν για το μοναστήρι. Στη διασταύρωση με τον δρόμο που έρχεται από Κάτω Μεριά, στο Σταυροπροσκύνημα όσοι δεν ανέβουν στο μοναστήρι προσκυνούν εκεί τις εικόνες. Την ίδια ημέρα επιστρέφουν τόσο οι εικόνες που έχουν πάει στην Κάτω Μεριά όσο και αυτές που είχαν φύγει για Αιγιάλη.

Γιατί γίνεται αυτή η περιφορά των Ιερών Εικόνων; Μα γιατί στόχος δεν είναι άλλος από τον καθαγιασμό της επαρχίας… των κτημάτων, του λιμανιού ακόμη και της θάλασσας… Μέσα σε μια Φύση που πάλλεται από χρώματα και αρώματα, πάνω από κάθετους γκρεμούς και σε παλιά μονοπάτια που σου δίνουν την αίσθηση ότι πετάς πάνω από τη θάλασσα, μέσα από ανθισμένα λιβάδια και υγρές ρεματιές με το άρωμα του φασκόμηλου και της ρίγανης να διαχέονται στην ατμόσφαιρα το Πάσχα στην Αμοργό είναι πάντα κάτι το ξεχωριστό …

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα amorgos-news.gr