Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΑνάφη: Τρία αγάλματα σε ισάριθμα μουσεία του κόσμου και μακριά από τη...

Ανάφη: Τρία αγάλματα σε ισάριθμα μουσεία του κόσμου και μακριά από τη πατρίδα τους

|

Αρθρο της Σοφίας Α. Κολυδά στην τοπική εφημερίδα της Ανάφης “Ανάφη” και με το οποίο μας ταξιδεύει σε τρία μεγάλα μουσεία.. Στο Βρετανικό Μουσείο (Λονδίνο – Αγγλία), στον Λούβρο (Παρίσι – Γαλλία) και στο Ερμιτάζ (Αγία Πετρούπολη – Ρωσία) όπου βρίσκονται ισάριθμα αγάλματα της Ανάφης  

Μίλια μακριά από την Ανάφη βρίσκονται οι θησαυροί της. Δυτικά και Βόρεια της Ευρώπης έχουν ταξιδέψει αγάλματα που βρίσκονταν στο νησί μας για αιώνες. Οι εκάστοτε κατακτητές της χώρας μας δεν πήραν τον πλούτο και την τέχνη της ηπειρωτικής Ελλάδας μόνο , αλλά ταξίδεψαν και μέχρι το νησί μας. Όπως όλες οι ιστορίες της αρπαγής κινούνται ανάμεσα στην ιστορία και στην μυθοπλασία , έτσι και οι δικές μας δεν υστερούν σ΄αυτά.

Στο Βρετανικό μουσείο (φωτο 1) στην καρδιά του Λονδίνου, κοντά στις κλεμμένες καρυάτιδες της Ακρόπολης, βρίσκεται ο “Αιγλήτης ο Αναφαίος”. Ή αλλιώς, ο “Αιγλήτης του Στάντφορντ”. Χρονολογείτε περί τον 5ο π.Χ. Αιώνα. Το άγαλμα αυτό απεικονίζει έναν άνδρα αριστοκρατικής καταγωγής σε νεαρή ηλικία με το αριστερό του πόδι μπροστά και ένα ελαφρύ μειδίαμα στο πρόσωπο. Από το άγαλμα εκλείπουν τα χέρια και τα πόδια του. Ο Πέρσι Σμιθ τον απόκτησε στην κατοχή του περί το 1820 με άγνωστους τρόπους, καθότι είχε διατελέσει πρέσβης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι απόγονοι του, το έδωσαν στο Βρετανικό Μουσείο όπου εκτίθεται μέχρι και σήμερα.

Σ΄ ένα άλλο μουσείο μεγάλου βεληνεκούς, το Λούβρο στο Παρίσι, εκτίθεται το επιτύμβιο άγαλμα γυναικείας κεφαλής (φωτο 2). Το άγαλμα στην πρώιμη μορφή του βρίσκονταν σε τάφο και απεικόνιζε τον νεκρό. Η αρχική του μορφή αποτελούνταν από δυο μέλη, το πρόσωπο και το σώμα πάνω σε μια πέτρινη στήριξη. Η κατασκευή του τοποθετείτε περί τον 3ο π.Χ. Αιώνα και δείχνει οικονομική ευημερία στο νησί. Η γυναίκα απεικονίζετε με ένα πέπλο, μισάνοιχτα μάτια, λεπτό στόμα με ένα μικρό χαμόγελο. Τα μαλλιά της διακοσμημένα με πλεκτά που σε συνδυασμό με το πέπλο δημιουργεί ένα φωτοστέφανο. Το άγαλμα με την πρωταρχική του μορφή το απέκτησε Guillaume Alby, Γάλλος διπλωμάτης στην Σαντορίνη. Μόνο το κεφάλι διασώθηκε , καθώς το σώμα, χάθηκε. Στην συλλογή του μουσείου βρέθηκε το 1823 από τους απογόνους του. Πλέον βρίσκεται στην αίθουσα με την Αφροδίτη της Μήλου.

Και τέλος, στο Μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας (φωτό 3) βρίσκεται η “Μούσα της Ανάφης”. Βρέθηκε κοντά στο Μοναστήρι. Αποκτήθηκε από τον ίδιο συλλέκτη όπου αγόρασε το προαναφερθέν άγαλμα. Η εξέχουσα ομορφιά του αγάλματος της έδωσε την ονομασία της ”αδελφής της Αφροδίτης της Μήλου”. Πρωταρχικά πήγε στο Μουσείου του Λούβρου και έπειτα δόθηκε στην Ρωσία για διπλωματικούς λόγους.

Τα αγάλματα μας, που έμειναν στο νησί μας για αιώνες έχουν ”δει” ιστορίες που μας είναι άγνωστες. Δημιουργήθηκαν και έλαμψαν στην Ανάφη. Αγοράστηκαν και φυγαδεύτηκαν βίαια και βάναυσα. Κάποιος πούλησε την ιστορία μας για την ευδαιμονία του. Τα πήραν για να τα προστατεύσουν όπως ομολογούν οι συνεργάτες του Έλγιν. Σε ποια θάλασσα ή γη να βρίσκεται το σώμα του επιτύμβιου αγάλματος. Πόσα άλλα αγάλματα υπάρχουν που δεν τα γνωρίζουμε. Τι υπέστησαν κατά την μεταφορά τους στον σημερινό προορισμό τους.

Όλα αυτά αναρωτιόμουν όταν τα συνάντησα μέσα στα δημοφιλή μουσεία. Τα κοιτούσα και προσπαθούσα να εικάσω τις καταστάσεις εκείνου του καιρού. Ένιωσα θλίψη διότι δεν μας ήταν ευρέως γνωστά. Στην πρώτη επίσκεψη μου στο Λούβρο δεν ήξερα καν την ύπαρξη του γυναικείου κεφαλιού. Με λυπεί αφάνταστα αυτή η άγνοια. Στην δεύτερη επίσκεψη μου, καθώς όλοι θαύμαζαν την Αφροδίτη της Μήλου , εγώ κοίταζα προσεκτικά το κεφάλι , όπου πουλήθηκε και αναρωτιόμουν πόσα μας κρύβει τούτος ο τόπος. Μόνο μέσα από τους καλλιτέχνες του «Φαινόμενου» ήρθε πίσω στο νησί μας , από βίντεο και φωτογραφίες.

Η Ανάφη μας έχει πλούσια και μεγάλη ιστορία από την αρχαιότητα. Όλοι οι Αναφιώτες πρέπει να είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας. Η γνώση της ιστορίας μας αποτελεί την ταυτότητα μας.

Και όπως λέει ο μεγάλος μας ποιητής, Γιώργος Σεφέρης: ”Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον”. 

Αρθρο της Σοφίας Α. Κολυδά στην εφημερίδα “Ανάφη” με τίτλο “Τα αγάλματα της Ανάφης”… 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη