Ανακάλυψη στην Βεργίνα …

Την Τετάρτη (12/11) τα νεώτερα για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη και ίσως η λύση στο μυστήριο με τους υπόγειους τάφους αλλά οι εξελίξεις τρέχουν και σύμφωνα με την ιστοσελίδα thousandnews.gr η αρχαιολογική σκαπάνη της Αγγελικής Κοτταρίδη (σε εργασίες που γίνονται στο νεκροταφείο των Αιγών στην Βεργίνα) έφερε στο φως έναν κιβωτιόσχημο τάφο, ο οποίος φέρεται να είναι ασύλητος.  Πρόκειται για μια "πολύ σημαντική ανακάλυψη" όπως περιγράφεται, ενώ, τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον κιβωτιόσχημο τάφο ανακαλύφθηκαν ένα χάλκινο στεφάνι, τέσσερα κεραμικά και άλλα ευρήματα. Και ότι χρονολογείται στο 330 π.Χ..

Να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στα ανασκαμμένα τμήματα της νεκρόπολης των Αιγών ξεχωρίζουν οι τρεις βασιλικές ταφικές συστάδες. Η συστάδα του Φιλίππου Β”, στα δυτικά (Μουσείο βασιλικών τάφων των Αιγών), η συστάδα του Δημαρχείου, στα νότια, και η συστάδα των βασιλισσών, με τον τάφο της Ευρυδίκης και τον ιωνικό τάφο, τον λεγόμενο «τάφο του Ρωμαίου», από το όνομα του ανασκαφέα, δίπλα στη ΒΔ πύλη της πόλης.

Τις ανασκαφές διενήργησαν πολλοί αρχαιολόγοι, κι ανάμεσά τους ο Μανόλης Ανδρόνικος που εντόπισε τον τάφο του Φιλίππου και του Αλέξανδρου Δ”. Τα τελευταία χρόνια, τη συστάδα των βασιλικών τάφων ανασκάπτει η Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία υποστηρίζει ότι κανένας από τους Τημενίδες βασιλείς δεν μπορεί να έχει ταφεί στην Αμφίπολη.

Στη νότια άκρη του μακεδονικού κάμπου και στους πρόποδες των Πιερίων, ήταν κατ΄ έθιμο ο τόπος όπου έθαβαν τους βασιλείς, τουλάχιστον της συγκεκριμένης δυναστείας. Ήταν ονομαστές στην αρχαιότητα για τον πλούτο των βασιλικών τάφων που υπήρχαν στην εκτεταμένη νεκρόπολή τους. Ακόμα και όταν ο Αρχέλαος οδηγήθηκε στη μετατόπιση του διοικητικού κέντρου στην Πέλλα, που τότε ήταν ένας ασήμαντος παραθαλάσσιος οικισμός, η πόλη των Αιγών δεν έχασε τη σημασία της. Παρέμεινε το πατροπαράδοτο κέντρο των Μακεδόνων, η πόλη όπου τελούνταν οι κρίσιμες ιεροτελεστίες και γιορτάζονταν οι μεγάλες γιορτές και σπουδαίο κέντρο παραγωγής πολιτισμού.

Στον κάμπο, στα βόρεια της πόλης, απλώνεται η αχανής νεκρόπολη των Αιγών. Επίκεντρο της ανασκαφικής έρευνας, η νεκρόπολη έχει δώσει πλούσια ευρήματα που τεκμηριώνουν όχι μόνον τις μεταθανάτιες πεποιθήσεις, αλλά αυτόν καθεαυτόν τον πολιτισμό των Μακεδόνων, του ακριτικού ελληνικού φύλου.