Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΑνδρος - Στρόφιλας: Ηρθε η ώρα να αποκαλυφθεί η αρχαιότερη πόλη του...

Ανδρος – Στρόφιλας: Ηρθε η ώρα να αποκαλυφθεί η αρχαιότερη πόλη του Αιγαίου;

|

Συνεργασία της EMOS PEHA (ποια είναι και τι δράσεις έχει αναλάβει) προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το επίπονο, χρονοβόρο και πολυδάπανο έργο της αρχαιολογικής ανασκαφής στο Στρόφιλα της Άνδρου – Η αρχή με τον Αγιο Ιωάννη τον Θεολόγο

Την προσπάθειά της να συνδράμει, με τη βοήθεια μελών και ιδιωτών, προκειμένου να συνεχιστεί η ανασκαφή στον πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα Άνδρου, συνεχίζει η EMOS PEHA.

Η EMOS PEHA έχει ανακοινώσει από την αρχή του έτους, την έναρξη συνεργασίας στην διεξαγωγή της ανασκαφής στον Στρόφιλα της Άνδρου, τον μεγαλύτερο οικισμό Νεολιθικής Εποχής που έχει βρεθεί στην Ευρώπη και ο οποίος ήρθε στο φως κατά την διάρκεια ανασκαφών από τη Δρ. Χριστίνα Τελεβάντου, Διευθύντρια της ανασκαφής και επίτιμης αναπληρώτριας Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Σύμφωνα με κείμενο της ίδιας της κ. Τελεβάντου, που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της ΕΜΟS, «η συστηματική ανασκαφή Στρόφιλα Άνδρου της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας διεξάγεται υπό την διεύθυνση της αρχαιολόγου Δρος Χριστίνας Α. Τελεβάντου με ομάδα επιστημονικών συνεργατών διαφόρων ειδικοτήτων, αποκαλύπτοντας τα ερείπια ενός καλά διατηρημένου, μεγάλου οχυρωμένου οικισμού ηλικίας τουλάχιστον 7000 ετών, ο οποίος άκμασε κατά την Τελική Νεολιθική περίοδο (4500-3200 π.Χ.) και είναι μοναδικός στις Κυκλάδες και στην εγγύτερη γεωγραφική περιοχή (Εύβοια, Αττική), ανατρέποντας την επικρατούσα εικόνα για το Νεολιθικό Αιγαίο. Μέχρι τώρα έχει έλθει στο φως το τείχος και τμήμα του οικισμού, καθώς και πληθώρα κινητών ευρημάτων, όπως κεραμικά, λίθινα, οστέινα, μετάλλινα και ειδώλια.

Η συνέχιση των ανασκαφών και της επιστημονικής τεκμηρίωσης των ευρημάτων, έργο επίπονο, χρονοβόρο και πολυδάπανο, θα συμβάλει ουσιαστικά στη μελέτη της γένεσης και διαμόρφωσης του προϊστορικού Αιγαίου. Παράλληλα εργασίες συντήρησης και προστασίας του μνημείου και των ευρημάτων θα οδηγήσουν στη διαμόρφωση και ανάδειξη του χώρου ως επισκέψιμου για το κοινό».

Σειρά στοιχείων τον καθιστούν σημείο αναφοράς της αιγαιακής και ευρύτερα της μεσογειακής προϊστορικής αρχαιολογίας.

  • Η μεγάλη έκταση, ο πυκνός πολεοδομικός ιστός, τα ιδιαίτερα μεγάλα κτήρια (αψιδωτά και τετράπλευρα), τα έργα συλλογικού χαρακτήρα (οχύρωση, μέγαρο, χώροι λατρείας – εντός οικισμού κλειστό ιερό θεότητας της θάλασσας και εκτός οικισμού υπαίθριος χώρος λατρείας της Μεγάλης θεάς της Φύσης, με είδος βαίτυλου – και ευρεία χρήση συμβολικών και αφηγηματικών βραχογραφιών).
  • Η πληθώρα των υψηλής ποιότητας ευρημάτων και η προηγμένη τεχνολογία (π.χ. μεταλλοτεχνία, λιθοτεχνία, κεραμική).
  • Οι εκτεταμένες βραχογραφίες με θέματα συμβολικά (δακτυλιόσχημο, φαλλόσχημο, πέλματα, κοιλότητες σε σπειροειδή διάταξη), γραμμικά (σπείρα, μαίανδρος), εικονιστικά (πλοία, ζώα – κατσίκια, ελάφια, τσακάλια, πάπια, ψάρια, δελφίνια-) και αφηγηματικές σκηνές (άνθρωποι σε κυνήγι άγριων ζώων – μια από τις βασικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής -, χορευτές, πομπή πλοίων που δηλώνουν οργανωμένα ταξίδια, κυνήγι ελαφιών από τσακάλια, θαλάσσιος βυθός με παράσταση δελφινιού με το μικρό του κ.ά.)
  • Ο έντονος ναυτικός χαρακτήρας του οικισμού (ναυπηγική/ναυσιπλοΐα/εμπόριο) ο οποίος τεκμηριώνεται από τις αρχαιότερες στις Κυκλάδες απεικονίσεις πλοίου – 120 και πλέον-, κυρίαρχο σύμβολο της κοινότητας.
  • Η χρήση ενός αναπτυγμένου και ευρύτατα διαδεδομένου κώδικα επικοινωνίας με χρήση συμβόλων, όπως το δακτυλιόσχημο (σύμβολο θεϊκής παρουσίας/επίκλησης), τα πέλματα (σύμβολο ανθρώπινης παρουσίας), κοιλότητες σε διάταξη σπείρας (σύμβολο υδάτινου στοιχείου-θάλασσας) και σύμβολα γονιμότητας, όπως φαλλός και τρίγωνο εφηβαίου

2_1_1.jpg

Πρώτα ο Αγ. Ιωάννης Θεολόγος σήμερα ο Στρόφιλας

Αξίζει να αναφερθεί, πως η ΕΜΟS έχει συμβάλλει στη χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης στο μετόχι του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Θεολόγου στην Άνδρo, το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημίες εξαιτίας της κακοκαιρίας οι οποίες έχρηζαν άμεσης αποκατάστασης.

Πλέον, οι δράσεις της εταιρείας εστιάζουν στον Στρόφιλα και την πολύ σημαντική ανασκαφή. Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η εταιρεία σημειώνει:

«Η EMOS PEHA ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας στην διεξαγωγή της ανασκαφής στον Στρόφιλα της Άνδρου, τον μεγαλύτερο οικισμό Νεολιθικής Εποχής που έχει βρεθεί στην Ευρώπη και ο οποίος ήρθε στο φως κατά την διάρκεια ανασκαφών από τη Δρ. Χριστίνα Τελεβάντου, Διευθύντρια της ανασκαφής και επίτιμης αναπληρώτριας Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο οικισμό της Νεώτερης Νεολιθικής Εποχής που έχει εντοπιστεί στο Αιγαίο. Η ανασκαφή αυτή φωτίζει άγνωστες πτυχές της ιστορικής περιόδου κυρίως αναφορικά με την τέχνη.

Ο Στρόφιλας αποτελεί την “αρχαιοτέρα πόλη της Ευρώπης” και χρονικά τοποθετείται στο 4.500 – 3.300 π.Χ. Η έκταση του οικισμού φτάνει τα 30 στρέμματα και εντυπωσιάζει τους επιστήμονες εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους αλλά και του βαθμού διατήρησής του.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η ανασκαφή αποκάλυψε “το μεγαλύτερο και καλύτερα σωζόμενο οργανωμένο και εξαιρετικά πυκνοδομημένο οικισμό της Νεολιθικής Εποχής του νησιωτικού Αιγαίου που ερευνάται μέχρι σήμερα”.

H EMOS PEHA προτίθεται να στηρίξει επιστημονικά και οικονομικά την συνέχιση των ανασκαφών στην περιοχή, προσφέροντας χρηματοδότηση, εθελοντές και ειδικευμένο προσωπικό αρχαιολόγων».

Στη συνέχεια, η εταιρεία καλεί ιδιώτες, φορείς και κάθε ενδιαφερόμενο να ενημερωθεί σχετικά στα τηλέφωνα της εταιρείας και να συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της ανασκαφής.

strofilas.jpg

Ποια είναι η EMOS PEHA

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, η EMOS είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία που στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην αναβίωση της λαϊκής παράδοσης της Χερσονήσου του Αίμου.

Όπως αναφέρεται, «αποστολή μας είναι να συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για την επίτευξη των στόχων μας και να κινητοποιήσουμε όσους αγαπούν την ιστορία της Βαλκανικής χερσονήσου να ενταχθούν στην ομάδα μας. Έτσι όλοι μαζί θα συμπράξουμε ώστε να δοθεί νέα ζωή στα πολιτιστικά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, που αποτελούν διαχρονικά κοσμήματα των βαλκανικών χωρών».

Η EMOS επιδιώκει την υλοποίηση των παρακάτω στόχων:

  • Συντήρηση, καθαρισμός και ευπρεπισμός αρχαιολογικών χώρων και πολιτιστικών μνημείων:

«Πόσα πολιτιστικά μνημεία των βαλκανικών χωρών δεν βρίσκονται στο έλεος των καιρών εξαιτίας της αδυναμίας της κρατικής μηχανής; Πόσα καταστρέφονται, μαραζωμένα και άχαρα, ως συνέπεια της στέρησης της στοιχειώδους φροντίδας του ανθρώπου, μένοντας στείρες πνευματικές μήτρες; Η EMOS εισέρχεται δυναμικά στο πεδίο της φροντίδας των πολιτιστικών μνημείων, με δράσεις για τον καθαρισμό του περιβάλλοντα χώρου τους και την επαρκή σήμανση των δρόμων που οδηγούν σε αυτά».

  • Αναστήλωση και αποκατάσταση πολιτιστικών μνημείων

«Πολλές φορές το πέρασμα του χρόνου και η εγκατάλειψη οδηγούν μοιραία τα έργα των προγόνων μας στη φθορά και τον θάνατο. Η EMOS έχει ως στόχο την αναστήλωση και αποκατάσταση των μνημείων μέσω της εξεύρεσης οικονομικών πόρων, της προσφοράς εθελοντικής εργασίας και της κινητοποίησης των αρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών των βαλκανικών χωρών».

  • Χρηματοδότηση, υποστήριξη και εκκίνηση ανασκαφών

«Η εγκατάλειψη και ακύρωση αρχαιολογικών ανασκαφών είναι σύνηθες φαινόμενο στις μέρες μας, εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων. Άμεση συνέπεια αυτής της δυσλειτουργίας είναι ότι πολλά πολιτιστικά μνημεία ανεκτίμητης αξίας παραμένουν θαμμένα στο έδαφος, καταδικασμένα στην αιώνια λησμονιά. Η EMOS φιλοδοξεί να εμπνεύσει χορηγούς και εθελοντές και να συνεργαστεί με τους αρχαιολόγους και τις κρατικές αρχές, ώστε να οργανώσει διεξοδικά και με συνέπεια κάθε πτυχή των αναγκαίων αρχαιολογικών ανασκαφών».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα koinignomi.gr

Διαβάστε τις τελευταίες ειδήσεις για τον πολιτισμό στις σελίδες του naxospress.gr

 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"