Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΑποψη – Ν. Λεβογιάννης: Με σωστές δράσεις, η ανάδειξη του Κούρου του...

Αποψη – Ν. Λεβογιάννης: Με σωστές δράσεις, η ανάδειξη του Κούρου του Απόλλωνα

|

Ο φιλόλογος και συγγραφέας Νίκος Λεβογιάννης σχολιάζει τις τελευταίες αναφοράς σχετικά με τον Κούρο – Διόνυσο του Απόλλωνα και καταθέτει τις απόψεις του για την πραγματική ανάδειξη του μοναδικού αυτού γλυπτού … – Διαβάστε τις προτάσεις του

Το αρχαίο  λατομείο του Απόλλωνα είναι αχανές και απλώνεται σε όλη την έκταση στις πλαγιές πάνω απο τον οικισμό του Απόλλωνα, που επίσης είναι χτισμένος μέσα στο αρχαίο λατομείο, το οποίο εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα, τόσο σε όλο το πλάτος του όρμου του Απόλλωνα, όσο και στον όρμο Αφόρμους βόρεια του οικισμού.

Γράφει ο φιλόλογος-πρώην Βουλευτής Νίκος Ι. Λεβογιάννης

Ο υπερμεγέθης ημίεργος κούρος του πωγωνοφόρου ΔΙΟΝΥΣΟΥ μήκους 11 μέτρων  βρίσκεται εκεί ακριβώς που λαξεύτηκε, ενώ στην πλευρά του που αγγίζει σχεδόν το βουνό φαίνονται ακόμη έντονα τα ίχνη της κοπής του από αυτό. Οι αρχαίοι γλύπτες πρώτα χάραξαν την μορφή του πάνω στον βράχο, μετά τον αποκόλλησαν από του βουνό και στη συνέχεια άρχισαν να τον δουλεύουν. Στο αχανές αρχαίο λατομείο του Απόλλωνα διασώζονται απειράριθμα ίχνη της λατόμευσης στους 3 αιώνες (7ος, 6ος, 5ος) που αυτό λειτουργούσε. Περπατώντας μέσα σ’ αυτο εντοπίζεις κομμάτια απο ΚΟΛΩΝΕΣ από ΜΕΛΗ ΚΟΥΡΩΝ, χαρακιές πάνω στα βράχια, πολυάριθμες θέσεις αποκοπής μαρμάρινων όγκων, ερείπια ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ και χώρων διαμονής των εργατών, χαρακιές σε βράχους καταγραφής του αριθμού των μαρμάρινων όγκων που κόβονταν, την ΕΠΙΓΡΑΦΗ “όρος χωρίου ιερού Απόλλωνος” στην κορυφή του λόφου, που χρονολογείται περί το 500 π.Χ. και από την οποία έχει πάρει και το όνομά της η περιοχή και ο οικισμός.

molos_apollona.jpg

Διασώζονται επίσης κάτω από οικοδομές το ΑΡΧΑΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΣΤΡΩΜΕΝΟ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙ, πάνω στο οποίο μετακινούσαν τους μαρμάρινους όγκους με το σύστημα της διολίσθησης, κατεβάζοντάς τους στη θάλασσα, για να μεταφερθούν στη Δήλο κυρίως, αλλά και αλλού. Διασώζεται σε μεγάλη έκταση και ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΜΩΛΟΣ, κατασκευασμένος από τεράστιους επεξεργασμένους μαρμάρινους ογκόλιθους, που μεταφέρθηκαν εκεί και χτίστηκαν. Στους ογκόλιθους αυτούς διακρίνονται ακόμη έντονα οι ΣΦΗΝΙΕΣ αποκοπής τους από το βουνό. Σφηνιές εντοπίζονται και σε πολλά σημεία του αρχαίου λατομείου.

Είναι γνωστό ότι στα δυο αρχαία  λατομεία της Νάξου, του Απόλλωνα και των Μελάνων-Ποταμιάς, γεννήθηκε το πρώτον στον ελλαδικό χώρο η μεγαλύτερη τέχνη της αρχαιότητας η ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΙΚΗ. Στα δύο αυτά αρχαία λατομεία κατασκευάστηκαν περι τους 150 κούρους, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε διάφορα μέρη του αρχαίου κόσμου, ενώ το σύνολο σχεδόν των μαρμάρινων έργων της ΔΗΛΟΥ όπως η ΣΤΟΑ ΤΩΝ ΛΕΟΝΤΩΝ, ο υπερμεγέθης κούρος του θεού ΑΠΟΛΛΩΝΑ και πολλά άλλα, προέρχονται από αυτά τα δύο αρχαία λατομεία της Νάξου.       

latomeio_apollona.jpg                                                     

ΟΣΑ ΓΡΆΦΤΗΚΑΝ ΑΥΤΈΣ ΤΙΣ ΜΈΡΕΣ ΠΕΡΊ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΟΥ ΤΟΥ ΑΠΌΛΛΩΝΑ. ΜΟΝΟ Ως ΑΝΟΗΣΊΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΟΥΝ.

Γι αυτο εξ άλλου ο ΒΕΛΌΠΟΥΛΟΣ απέσυρε άρον-άρον  την ΕΡΏΤΗΣΗ που κατέθεσε στη Βουλή….

Το πιθανότερο είναι ότι κάποιος Κωμιακίτης τον παρέσυρε κάνοντας …καλαμπούρι….είναι γνωστοί εξ άλλου οι Κωμιακίτες για το έξυπνο χιούμορ τους.

Στον απέραντο αυτό αρχαιολογικό χώρο μπορεί κανείς να διακρίνει όλες τις φάσεις, τις δραστηριότητες και την τεχνική της μαρμαρογλυπτικής τέχνης. Δυστυχώς η πρόσβαση  στον εκπληκτικό αυτό χώρο είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη, αλλά με πολύ μικρές και αδάπανες σχεδόν παρεμβάσεις θα καταστεί πολύ εύκολη. 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;

1) η δημιουργία μικρών μονοπατιών με τον καθαρισμό από τους θάμνους και τη σήμανση με απλές ταμπέλες για να οδηγείται ο επισκέπτης στα σημεία που υπάρχουν ίχνη και απομεινάρια  λατόμευσης.

2) η διάνοιξη, ο καθαρισμός  και η σήμανση του μονοπατιού που οδηγεί στην  ΕΠΙΓΡΑΦΗ που χρονολογείται στα τέλη στο 500  π.Χ. και βρίσκεται στην νότια πλευρά της κορυφής του λόφου, χαραγμένη πάνω στον μαρμάρινο κάθετο όγκο του βουνού. Σήμερα  η πρόσβαση σ’ αυτήν είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

3) Πινακίδα πάνω στον δημόσιο δρόμο που να οδηγεί στον αρχαίο μώλο.

6)  Μικρές επεξηγηματικές πινακίδες στα κυριότερα σημεία του αρχαίου λατομείου που να περιγράφουν τα ευρήματα και την ιστορία του λατομείου.

4) θα μπορούσε ακόμη να αναδειχτεί η πλούσια και μοναδική χλωρίδα που καλύπτει ολόκληρη την έκταση του αρχαίου λατομείου, ιδιαίτερης ομορφιάς με τους πολύχρωμους θάμνους της. 

Τέλος: Σύμφωνα με μαθηματικές μετρήσεις, ανάμεσα στα τρία Αρχαία Ιερά και μνημεία: 1) του αγάλματος του Απόλλωνα στο Ιερό της Δήλου, 2) του ημίεργου κούρου του Διονύσου στον Απόλλωνα Νάξου και 3) της Πορτάρας στο νησάκι «Παλάτια» στη Χώρα Νάξου, σχηματίζεται ένα ισοσκελές τρίγωνο.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα