Αρχαιολογικοί χώροι Ρόδου ...Ξέμειναν από χαρτί υγείας

Είσαι στην Ρόδο, βρίσκεσαι σε αρχαιολογικό χώρο του νησιού και θέλεις να πας τουαλέτα; Ξανασκέψου το…. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει χαρτί υγείας… Ούτε απλό χαρτί… Απίστευτες καταστάσεις διαδραματίζονται τις τελευταίες εβδομάδες στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της περιοχής μας, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες που έχει στα χέρια της η «ΡΟΔΙΑΚΗ» δεν έχουν δοθεί ακόμη τα κονδύλια που απαιτούνται για να αγοραστούν αναλώσιμα υλικά μεταξύ των οποίων και χαρτιά υγείας, σαπούνια και καθαριστικά για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία στη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά του νομού Δωδεκανήσου.

Το πρόβλημα που αντιστοιχεί στην γνωστή γραφειοκρατία, νωχελικότητα ή ανικανότητα του αθηνοκεντρικού κράτους, αφορά ολόκληρη τη χώρα καθώς  η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, είχε αναλάβει φέτος να διεξάγει σχετικό διαγωνισμό για την προμήθεια των υλικών αυτών σε κεντρικό επίπεδο. Η τουριστική σεζόν έχει ανοίξει εδώ και εβδομάδες, αλλά οι... προμήθειες αναλώσιμων υλικών, φαίνεται ότι βρίσκονται ακόμα στον... δρόμο. Την ίδια στιγμή το  υπουργείο εξακολουθεί να... βρίσκεται σε βαθειά νιρβάνα χωρίς να αντιλαμβάνονται αυτοί που θα όφειλαν, ότι αυτού του είδους οι ελλείψεις που καταγράφονται, εκθέτουν πολλαπλώς τη χώρα αλλά και τον πολιτισμό μας.

Aπό την τσέπη τους

Για να μην εξευτελιζόμαστε σε χιλιάδες επισκέπτες μας καθημερινά, αλλά και για να τηρηθούν οι βασικοί υγειονομικοί όροι,  οι υπάλληλοι και τα στελέχη της αρχαιολογικής υπηρεσίας που υπηρετούν στη Ρόδο και σε άλλα νησιά του νομού, έχουν προχωρήσει στην αγορά σαπουνιών, καθαριστικών και χαρτιών υγείας, σε κοινόχρηστες τουαλέτες που βρίσκονται σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, καλύπτοντας έτσι στον βαθμό που μπορούν τις ανάγκες που παρουσιάζονται. Χρήματα από την τσέπη τους, αναγκάζονται επίσης και βάζουν και οι εργατοτεχνίτες καθώς τα κονδύλια που τους διαθέτει το Υπουργείο Πολιτισμού για να μεταβούν στις δουλειές τους είναι από ελάχιστα έως και μηδαμινά.

Tσεπώνουν εκατομμύρια

Την ίδια στιγμή που όλα αυτά διαδραματίζονται στους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής μας, το υπουργείο πολιτισμού, «τσεπώνει» χιλιάδες ευρώ καθημερινά (!) από τα εισιτήρια που κόβει στους αρχαιολογικούς χώρους της Λίνδου, της Καμείρου, της Φιλερήμου, στα Μουσεία της Ρόδου και βέβαια στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους των νησιών μας.

Το σύνολο των εισπραχθέντων ποσών, από τα εισιτήρια αλλά και τα ενοίκια που λαμβάνει το Υπουργείο Πολιτισμού από τη Ρόδο, εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ποσό που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στους παραπάνω τομείς. Για το θέμα έχει ενημερωθεί επισήμως εδώ και αρκετές μέρες η κεντρική υπηρεσία, από τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο νησί της Ρόδου αλλά δυστυχώς, δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News