Αρχαιολογικοί χώροι: στάση εργασίας αλλά τα προβλήματα παραμένουν

«Κλειστό λόγω απώλειας προσωπικού μέχρι νεωτέρας» θα παραμείνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου. Το μουσείο του νησιού απ’ όπου τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε την πρόσληψη 200 μονίμων αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ. Στα μέσα του Μάη η μοναδική υπάλληλος του Μουσείου Νισύρου παρέδωσε τα κλειδιά του κτηρίου στον Δήμο και αποχώρησε. Έκτοτε το Μουσείο παραμένει κλειστό και οι  αρμόδιοι δεν απαντούν στο ερώτημα πότε θα ξανανοίξει. Η υπάλληλος του μουσείου επικαλούμενη οικογενειακό πρόβλημα, ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο οποίο υπηρετεί, τη μετάθεση της στην ιδιαίτερη της πατρίδα. Το αίτημα της έγινε δεκτό και το Μουσείο έβαλε λουκέτο. Και τι έμεινε; Μία ηλικιωμένη γερόντισσα που μένει δίπλα στο Μουσείο και απλά λέει στους επισκέπτες με την βαριά νησιώτικη προφορά της «Κλοζ…»

Και δεν είναι βέβαια το μόνο που δεν λειτουργεί. Περίπου 80 χώροι και μουσεία έχουν πρόβλημα, αφού ούτε οι 200 προσλήψεις έγιναν ούτε τίποτα από όσα έταξαν εδώ και δυόμισι χρόνια για τον χώρο του πολιτισμού έχει γίνει. Προσωπικό λείπει, πωλητήρια υπολειτουργούν, μουσεία προσπαθούν να μπαλώσουν τις ελλείψεις, δεν υπάρχει ρευστότητα για τα βασικά.

Ακύρωση διαγωνισμού

Ομως οι ημέρες του καύσωνα έφεραν στο προσκήνιο και το άλλο βασικό πρόβλημα. Αυτό των αναψυκτηρίων. Αλλο να υπολειτουργούν τον χειμώνα και άλλο το καλοκαίρι με τον καύσωνα. Το ζήτημα επρόκειτο να τεθεί εκ νέου επί τάπητος τις ημέρες αυτές στο ΥΠΠΟΑ. Ο λόγος είναι η ακύρωση στο παρά πέντε του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 6 Ιουλίου, με αντικείμενο την ταυτόχρονη μίσθωση έντεκα αναψυκτηρίων σε κορυφαίους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Ενας διαγωνισμός, όμως, που είχε δεχθεί μεγάλη κριτική, είχε κατηγορηθεί ότι οι διατάξεις του είναι φωτογραφικές, ότι αποκλείει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ προκάλεσε προβληματισμό μπροστά στο ενδεχόμενο να αναλάβει ομάδα αναψυκτηρίων και μάλιστα κορυφαίων χώρων μία μόνο μεγάλη εταιρεία, δημιουργώντας μονοπώλιο στον χώρο, κάτι πρωτοφανές για τα μέχρι σήμερα δεδομένα (και τι τραγική ειρωνεία, αυτό επιδιώκεται από μια κυβέρνηση της Αριστεράς).

Η ακύρωση έγινε ύστερα από επείγον έγγραφο το οποίο απέστειλε η Εφορεία Κυκλάδων προς το ΤΑΠΑ, περί αναθεώρησης χωροθέτησης νέου κτιρίου στο αναψυκτήριο του αρχαιολογικού χώρου Δήλου. Μετά την εξέλιξη αυτή, το ΥΠΠΟΑ αναζητεί τρόπο για την επανακήρυξη του διαγωνισμού. Οσο για τη Δήλο, το πρόβλημα είναι μεγάλο. Διότι δεν περιορίζεται μόνο στο μουσείο και τους σοβάδες που έπεφταν (τώρα το μουσείο είναι ανοικτό), αλλά επεκτείνεται και στο αναψυκτήριο. Οι αρμόδιοι μηχανικοί έκριναν πως είναι προτιμότερο να γίνει καινούργιο.

Στάσεις εργασίας

Στο μεταξύ, η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) κήρυξε για σήμερα στάσεις εργασίας από τις 8 μέχρι τις 11 το πρωί, ζητώντας την πρόσληψη των 200 ατόμων «για λόγους ασφαλείας και λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων», την καταβολή των δεδουλευμένων (Κυριακές και τις αργίες) και διαβούλευση για τον νέο οργανισμό του ΤΑΠΑ. Ο νέος οργανισμός επίσης προκαλεί ερωτήματα. Γιατί, εφόσον έχει δοθεί στην υπουργό εδώ και μήνες, δεν συζητιέται. Ούτε όμως και το σχέδιο των εργαζομένων που επίσης έχει η υπουργός Λυδία Κονιόρδου. Ολα δείχνουν ότι το ΥΠΠΟΑ δεν δείχνει μεγάλη διάθεση να καταπιαστεί με το θέμα. Ούτε και με το ζήτημα των ηλεκτρονικών εισιτηρίων που επρόκειτο να ξεκινήσει πιλοτικά σε κάποια μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Κωμωδία ή δράμα;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News