Αθήνα: Τσαμπούνες και τουμπάκια έδωσαν ρυθμό και ζωντάνια

Με ξεχωριστή ζωντάνια και παλμό και μεγάλη συμμετοχή μουσικών και κοινού, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019 η «17η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Αιγαίου» και η «13η  Συνάντηση Παραδοσιακής Μουσικής Νέων Νοτίου Αιγαίου».

Οι Μουσικές αυτές Συναντήσεις ξεκίνησαν το 2002 και το 2005 αντιστοίχως κι έχουν καταξιωθεί -σε ετήσια βάση- ως ένας εξαιρετικά επιτυχημένος θεσμός, ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός υπερτοπικής σημασίας. Στόχος είναι να φέρουν σε επικοινωνία τους οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους των νησιών, να τους δώσουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, και ν’ αποκτήσουν κίνητρα για τη διάδοση και συνέχιση της μουσικής τους κληρονομιάς. Έτσι, οι νέοι έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους παλαιότερους οργανοπαίκτες, να μαθητεύσουν κοντά τους και να  μυηθούν στον πλούτο και την ποικιλία της αυθεντικής μουσικής παράδοσης του Αιγαίου).

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων στις Συναντήσεις είναι κάτω των 25 ετών! Στη φετινή Συνάντηση συμμετείχαν περίπου 100 μουσικοί από 17 νησιά του Αιγαίου:

τις Κυκλάδες (Άνδρο, Κέα, Κύθνο, Μύκονο, Σέριφο, Σύρο, Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο και Αμοργό), τα Δωδεκάνησα (Λέρο, Κάρπαθο), το Ανατολικό Αιγαίο (Σάμο, Ικαρία, Χίο), την Εύβοια και την Κρήτη, αλλά και από τη Βόρεια Ελλάδα (γκάιντες και ζουρνάδες) και την Αθήνα.

Το διήμερο παρακολούθησαν εκπρόσωποι της -συνεργαζόμενης στο παρελθόν με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου- ιταλικής Πολιτιστικής Εταιρείας «Archivio Aurunco», η οποία δραστηριοποιείται στο παραδοσιακό χωριό Μαράνολα, διοργανώνοντας εκεί και στη Ρώμη τη αντίστοιχη δράση με τίτλο Festival di Musica e Cultura Tradizionale «La Zampogna».

Την όλη διοργάνωση ανέλαβε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης», σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης», Κέντρο Εθνομουσικολογίας) και τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Γαλατσίου. Την επιστημονική υποστήριξη είχε ο Τομέας Εθνομουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Εξαιρετικά σημαντική υπήρξε η συμβολή των ακτοπλοϊκών εταιρειών Hellenic Seaways,  Blue  Star  Ferries, Golden Star Ferries και Αnek Lines (που παρείχαν έκπτωση 50% στα εισιτήρια των πλοίων για τους συμμετέχοντες μουσικούς), του «Πολυφωνικού Καραβανιού» (που ανέλαβε την ηχητική κάλυψη)  και του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Λαμπρίδη (που έκανε την οπτικοακουστική καταγραφή των εκδηλώσεων).

thumbnail_dscn2008.jpg

Το διήμερο των εκδηλώσεων

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» του Δήμου Γαλατσίου προβλήθηκαν αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα από τις πολύτιμες αρχειακές καταγραφές, συνεντεύξεις και  ταινίες-ντοκιμαντέρ που έχουν υλοποιηθεί στα 17 χρόνια των Συναντήσεων από τους σκηνοθέτες και ερευνητές που συμμετέχουν σε αυτές (Γιάννης Κατωμερής, Πάνος Καρκανεβάτος, Αλέξανδρος Λαμπρίδης, Άγγελος Κοβότσος, Δημήτρης Κιτσικούδης, Λάμπρος Λιάβας, Χάρης Σαρρής, Άγης Κελπέκης).

Ακολούθησε μουσική βραδιά και χορευτικό γλέντι με τους μουσικούς της Συνάντησης στο Ανοιχτό Θέατρο του Άλσους Βεΐκου, με τους ξέφρενους ρυθμούς από τις τσαμπούνες, τα τουμπάκια, τις λύρες, τα βιολιά και τα λαγούτα να δονούν την ατμόσφαιρα μέχρι τις πρωινές ώρες!

thumbnail_dscn2035.jpg

Το πρωί της Κυριακής 13 Οκτωβρίου η Συνάντηση εξελίχθηκε σε λαϊκό πανηγύρι που διέτρεξε τους δρόμους και τις πλατείες του κέντρου της Αθήνας (Θησείο, Μοναστηράκι, Πλάκα) ξεσηκώνοντας ντόπιους και ξένους.

Η διονυσιακή πατινάδα κατέληξε στη φιλόξενη αυλή του Μουσείου Ελληνικών  Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη όπου το αυθόρμητο γλέντι κορυφώθηκε μέχρι αργά το μεσημέρι!

Το κατευόδιο σφραγίστηκε από τη σταθερή θέληση όλων των συμμετεχόντων να συνεχιστεί το μεγάλο αυτό πολιτιστικό γεγονός του Αιγαίου αδιάλειπτα, με τον ίδιο δυναμισμό και χωρίς τα φετινά προβλήματα, ανανεώνοντας την υπόσχεση της συνάντησης για του χρόνου στο νησί της Τζιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News