Axion Hellas - Διάπλους 2019: Πρώτη στάση η Αστυπάλαια και καθαρισμός (07/04) βυθών

«Είμαι βέβαιος ότι, γυρίζοντας στην Αθήνα από τα ακριτικά νησιά και τους απομονωμένους κατοίκους τους, θα αισθανθείτε μεγάλη χαρά που βρεθήκατε κοντά τους και τους προσφέρατε ανιδιοτελώς τη βοήθειά σας. Αλλωστε ο σκοπός της οργάνωσης είναι να βρεθούμε στο πλάι τους». Ο Βασίλης Πατέρας, εμπνευστής της πρωτοβουλίας Axion Hellas, στέκεται στο βήμα, στην τελευταία επί αθηναϊκού εδάφους συνάντηση των εθελοντών που θα πάρουν μέρος στο εβδομαδιαίο ταξίδι με φουσκωτά σκάφη και πρώτος σταθμός σήμερα και αύριο (6-7 Απριλίου) η Αστυπάλαια.  Σημαντική είναι η συνεισφορά των ιατρών και νοσηλευτών εθελοντών. Με 43 ιατρούς 23 διαφορετικών ειδικοτήτων, 11 νοσηλευτές-παραϊατρικό προσωπικό και 16 βοηθούς, θα προετοιμάσουμε πυρετωδώς ιατρεία στον κάθε σταθμό της δράσης μας, ώστε να εξεταστούν οι κάτοικοι της Αστυπάλαιας, της Τήλου, της Χάλκης και του Καστελλόριζου. Από το Παθολογικό ιατρείο έως το Φυσιοθεραπευτικό ευελπιστούμε να συνδράμουμε στην καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων

Κι όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα "Καθημερινη" και σε ρεπορτάζ της Μαργαριτα Πουρνάρα "Η Αxion Hellas είναι μία από τις πιο επιτυχείς προσπάθειες στήριξης των ακριτών σε στεριά και θάλασσα. Πρόκειται για τη μη κερδοσκοπική οργάνωση που ίδρυσε ο κ. Πατέρας και πήρε σάρκα και οστά στα τέλη του 2016. Χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα μέλη της και ιδιώτες δωρητές και μέχρι στιγμής έχει κάνει πλόες σε Αιγαίο και Ιόνιο, με πολύ μεγάλη ανταπόκριση στις τοπικές κοινωνίες. Ηδη από τη συνάντηση στην οποία παρευρέθηκα ήταν εμφανές ότι οι περισσότεροι γνωρίζονταν από τις προηγούμενες αποστολές και ήταν έτοιμοι να υποδεχθούν νέα μέλη που μοιράζονται τον ίδιο ευγενή σκοπό. Η λογική είναι απλή: Οταν δεν μπορεί να πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Επειδή οι νησιώτες και οι ορεσίβιοι συχνά είναι δύσκολο να φθάσουν σε ένα αστικό κέντρο με τα παιδιά τους για να κάνουν ιατρικές εξετάσεις, να δουν παραστάσεις, να απολαύσουν αθλητικά γεγονότα, η Axion Hellas, σε συνεργασία με ιατρικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς, τους τα προσφέρει στον ίδιο τους τον τόπο".

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που μας δόθηκε, τα καθήκοντα είναι μοιρασμένα ισομερώς: Τα φουσκωτά με τους εθελοντές και τον εξοπλισμό φθάνουν σε ένα νησί, ομάδες ανθρώπων ξεφορτώνουν τα πάντα και στήνουν τα ιατρεία, έτσι ώστε να πιάσουν δουλειά οι γιατροί πολλών ειδικοτήτων, που εξετάζουν πάντα δωρεάν τους ντόπιους. Ταυτόχρονα, άλλοι εθελοντές οργανώνουν εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, ενημερώσεις για περιβαλλοντικά θέματα, πολιτιστικές βραδιές. Συχνά προσφέρεται στις κοινότητες αυτές μόνιμη υλικοτεχνική υποδομή για αθλητικές δραστηριότητες – και όχι μόνο: στα Ψαρά ανακαινίστηκε με τη βοήθεια του Πολεμικού Ναυτικού στρατιωτικό φυλάκιο.

Και πρώτος σταθμός, όπως αναφέραμε η Αστυπάλαια. Και σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελλήνων Βατραχανθρώπων, τη WWF και τη HELMEPA θα καθαριστουν βυθός λιμανιών και ακτές του νησιού αύριο Κυριακή 7 Απριλίου..  

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News