Δεσποτικό: Οι "Φίλοι της Πάρου" στηρίζουν τις αρχαιολογικές ανασκαφές

Και οι αποκαλύψεις στις Κυκλάδες συνεχίζονται. Ο ρόλος των νησιών που βρίσκονται στα όρια του Νομού σημαντικός, ιδιαίτερα την πρώιμη περίοδο με τη Δήλο να είναι στο επίκεντρο των εκδηλώσεων και αναφορών, όμως περιοχές όπως η Κέρος – Δασκαλιό αλλά και το Δεσποτικό σήμερα μετά από τις αποκαλύψεις αναδεικνύονται επίσης σε κομβικά σημεία του Κυκλαδικού πολιτσμού…

Οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε το Δεσποτικό, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο των Κυκλάδων καθώς περιβάλλεται από την Αντίπαρο, την Πάρο, τη Σύρο, τη Σέριφο, την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο, τη Σίκινο και την Ίο. Χάρη στην κεντρική του τοποθεσία, ο κόλπος του Δεσποτικού – που βρίσκεται ανάμεσα από την Πάρο και την Αντίπαρο – έπαιξε σημαντικό ρόλο στις θαλάσσιες επικοινωνίες της αρχαιότητας.

Οι σχετικά πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φώς το Ιερό του Απόλλωνα. Από τα φετινά ευρήματα ξεχωρίζουν θραύσμα μαρμάρινου αγαλματίου κόρης που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ.

Οι Φίλοι της Πάρου έχουν θέσει ως στόχο την υποστήριξη της προώθησης αυτής της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της Πάρου και της Αντιπάρου. Η πρόθεση των Φίλων της Πάρου είναι να κινητοποιήσουν το μεγαλύτερο αριθμό ατόμων για να συμβάλουν στους πόρους που απαιτούνται για την αποκατάσταση αυτού του χώρου στο Δεσποτικό. Για αυτό το σκοπό, δημιούργησαν μια αρχαιολογική επιτροπή που διοργάνωσε αυτό το καλοκαίρι δύο εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εκδηλώσεων, που διοργανώθηκαν στις 20 και 21 Αυγούστου 2017, έχουν συγκεντρωθεί επαρκή κεφάλαια για να συμβάλουν σημαντικά στην recoltés les fonds  ιερού στο Δεσποτικό. Συγκεκριμένα, έχουμε ήδη συμβάλει στην αποκατάσταση μιας μαρμάρινης κολώνας.

Θα επανέλθουμε στο επόμενο τεύχος του έντυπου Bulletin μας για τα σχέδιά της επόμενης χρονιάς, διότι επιθυμούμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την αναστύλωση του Δεσποτικού, όπως φροντίζουμε και για την ανάδειξη άλλων χώρων, κυρίως στην Πάρο.

 Οι ενέργειες αυτές είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλευρης προσέγγισης που έχουμε αναλάβει εδώ και πολλά χρόνια, της οποίας τα αποτελέσματα μπορείτε να βρείτε στον Ιστότοπο μας "friendsofparos.com".