Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΔήλος: Η επιχορήγηση ρεκόρ και τα άλλα έργα που μπαίνουν στο ΕΣΠΑ...

Δήλος: Η επιχορήγηση ρεκόρ και τα άλλα έργα που μπαίνουν στο ΕΣΠΑ το 2020

|

Ανακοινώθηκαν είναι τα έργα που μπαίνουν στο ΕΣΠΑ μέχρι το 2020 – Ξεχωρίζει η αναστήλωση του μεγάλου δωρικού περίπτερου ναού του Απόλλωνα των Δηλίων, ο οποίος θα αποκτήσει την τρίτη του διάσταση

Το είχαμε αναφέρει πριν από μερικές ημέρες… Το Ιερό Νησί του Αιγαίου, η Δήλος ετοιμάζεται να ξαναζωντανέψει… Κι αυτό γιατί ο Δημήτρης Αθανασούλης, – Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είχε δημοσιεύσει την είδηση της χρονιάς… Μετά από πραγματικό αγώνα που ξεκίνησε το 2015, η Εφορεία κατόρθωσε να εντάξει στο ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ το πρόγραμμα «Δήλος, Ανοιχτό μουσείο», με προϋπολογισμό 4.520.000,000 ευρώ. «Η διαδικασία ήταν τόσο δύσκολη που χρειάστηκε να δώσουμε πραγματικό αγώνα. Κυρίως επειδή δεν υπήρχαν καν ώριμα έργα για να προχωρήσουμε στην ένταξη. Οταν ξεκινήσαμε, και αφού ωριμάσαμε τα έργα, πέρασαν οι μελέτες από το ΚΑΣ, κατατέθηκαν για έγκριση ,το ποσό που συζητιόταν ότι θα πάρουμε ήταν ένα εκατομμύριο. Στη συνέχεια έγιναν δύο.Καταφέραμε τελικά να πάρουμε το ποσό ρεκόρ των 4.520.000 ευρώ» . Και σήμερα, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημερώνει, με ανακοίνωσή του, για τις τελευταίες εντάξεις έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020, «κατόπιν του συντονισμού των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ υπό τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου και την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ Πολιτισμού».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ:

* Στις 06.06.2019 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» η Πράξη «Δήλος- ανοικτό μουσείο. Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο» με προϋπολογισμό 4.520.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «στο πλαίσιο της ενταγμένης Πράξης, η οποία αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στο ιερό νησί των Κυκλάδων, ξεχωρίζει η αναστήλωση του μεγάλου δωρικού περίπτερου ναού του Απόλλωνα των Δηλίων, ο οποίος θα αποκτήσει την τρίτη του διάσταση, επεμβάσεις στην Παλαίστρα του Γρανίτη, βελτιωτικές εργασίες στο κτήριο του Μουσείου και την έκθεση, καθώς και βελτίωση των εργοταξιακών υποδομών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επιτυχή έκβαση του έργου».

*Στις 06.06.2019 εντάχθηκε στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία 2014-2020» η Πράξη «Αποκατάσταση Μεγάλου Περιβόλου της Ι.Μ. Δαφνίου, Β΄ Φάση» με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής. «Στο πλαίσιο της ενταγμένης Πράξης αναμένεται να αποκατασταθεί πλήρως και να αποδοθεί επισκέψιμο στο κοινό άλλο ένα τμήμα του Μεγάλου Περιβόλου», σημειώνει το ΥΠΠΟΑ.

* Στις 04.06.2019 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου η Πράξη «Αποκατάσταση και ανάδειξη χερσαίων τειχών Κάστρου Χίου (από τον Προμαχώνα Γ έως και την Δυτική Πύλη» με προϋπολογισμό 1.200.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου. «Το έργο», προσθέτει το ΥΠΠΟΑ, «έρχεται να συνεχίσει τις επεμβάσεις που υλοποιήθηκαν επιτυχώς σε προηγούμενο έργο του ΕΣΠΑ 2014-2020 στα χερσαία τείχη της πόλης, τα οποία μετά το πέρας των εργασιών θα αποδοθούν στο κοινό πλήρως αποκατεστημένα, στο μεγαλύτερο τμήμα τους, ενώ επεμβάσεις σε μεμονωμένα μνημεία του Κάστρου αλλά και στο εσωτερικού επιθαλάσσιο τείχος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013 αλλά και του Γ΄ΚΠΣ, αποδίδουν στο κοινό ένα πολυδιάστατο μνημείο-τοπόσημο της πόλης της Χίου».

* Στις 06.06.2019 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Πράξη «Ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς της Θεσσαλονίκης» με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. «Με το νέο έργο, θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν κατά κύριο λόγο τα ψηφιδωτά στις στοές με τα καταστήματα και ο εμπορικός δρόμος, θα βελτιωθεί η διαδρομή των επισκεπτών, και με επέκταση της διαδρομής ΑΜεΑ, θα υπάρξουν νέες ψηφιακές υποδομές και εξοπλισμός νέου εκθεσιακού χώρου», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με το ΥΠΠΟΑ, στις 06.06.2019, εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η Πράξη «Αποκατάσταση του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου» με προϋπολογισμό 230.000 ευρώ και φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης. «Πρόκειται για βυζαντινό ναό του 12ο αι. που σώζει εξαιρετικές τοιχογραφίες. Με το έργο θα συντηρηθεί και θα αναδειχθεί στην αυθεντική του μορφή το σημαντικό αυτό μνημείο και ο περιβάλλων χώρος του», καταλήγει το ΥΠΠΟΑ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χατζημάρκος: Μικροπολιτική επιλογή όσων μιλούν για “εμπάθεια” της Περιφέρειας προς τη Νάξο (video)

Ο Γιώργος Χατζημάρκος - Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου - μιλάει στη "Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3" για τις προτάσεις σχετικά με τις βάσεις του ΕΚΑΒ και τη σχέση Περιφέρειας - Νάξου (video)

Πατ. Θωμάς Συνοδινός: Η μεγάλη ευθύνη να είσαι καλός παπάς και η Αμοργός

Ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας, π. Θωμάς Συνοδινός, μιλάει για τα παιδικά του χρόνια στην Αμοργό, τη γνωριμία του με τον μακαριστό Χριστόδουλο και στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη του

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Πάρος: Αποκτά σύνδεση με το Ρέθυμνο (!!!)

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάρου – Ρεθύμνου από 15 Απριλίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Μπήκε κι επίσημα στην ψηφιακή εποχή

Παράδοση «Ψηφιακού Ενοριακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας - Τι δήλωσε ο Μητροπολίτης κκ Καλλίνικος

Αligenis Milos: Δυνατές συμμετοχές με τη παρουσία Ezgi Oz και Anna McCauley

Δύο εκ των κορυφαίων αθλητριών στο χώρο των συνθέτων αγωνισμάτων στίβου, δήλωσαν συμμετοχή στο φετινό Aligenis Milos meeting

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air