Δονούσα... Και δημιουργικά εργαστήρια και πινγκ πονγκ για μικρούς και μεγάλους

Νησιά της λεγόμενης «άγονης Γραμμής»… Εκεί όπου οι κάτοικοι νιώθουν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Κι όμως πάντα υπάρχει κάποιος που θα τους βοηθήσει… Όπως και οι ίδιοι που λειτουργούν μέσα από ομάδες για την βελτίωση της παραμονής τους ειδικά την δύσκολη περίοδο του χειμώνα..

Και η Δονούσα, ένα νησί που είδε ουκ ολίγους και δη νέους την περίοδο της κρίσης, να επιστρέφουν στο νησί έχει έναν πολύ δυναμικό πολιτιστικό σύλλογο (βλ. «Ποσειδών» ) που διοργανώνει συχνά δράσεις…

Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα που διατηρεί στα social media από σήμερα (Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου και ώρα 6 το απόγευμα) ξεκινάει εικαστικό εργαστήρι για παιδιά από 6 εώς 18 ετών. Τονίζεται δε  στην σχετική ανάρτηση «Το εργαστήρι θα διεξάγεται 2 φορές την εβδομάδα στο παλιό κτήριο του Συλλόγου και δασκάλα θα είναι η Αγνή Σιδέρη. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν τεχνικές κατασκευής κεριών, μάσκας, χαρταετού, σελιδοδεικτών, φωτιστικών ρεσώ, κολάζ και πολλά άλλα!

Στην εποχή του facebook και του ταμπλετ τα εικαστικά εργαστήρια κρίνονται απαραίτητα, καθώς δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να εκφραστούν καλλιτεχνικά, τα βοηθούν στην αυτοσυγκεντρωση και τους μαθαίνουν να λειτουργούν ομαδικά. Για περισσότερες πληροφορίες στην Αγνή Σιδέρη και την Ειρήνη Σκοπελίτου. Άντε καλή μας αρχή και καλές δημιουργίες!»

Όμως, έχουμε και αθλητική δράση. Και δεν είναι άλλο από το πρωτάθλημα πινκ πονγκ της .. Δονούσας. Η κλήρωση έγινε την περασμένη Παρασκευή σε ειδική τελετή στον «Σκατζόχοιρο» και το συμβολικό κόστος συμμετοχής είναι 3 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα.

Τέλος, έχουμε μία ακόμη δράση, που έρχεται αυτή τη φορά από την ΜΚΟ «Αγονη Γραμμή Γόνιμη» και εδώ βάζει το χεράκι της και η Γαλήνη Μπαρδάνη από την Απείρανθο. Δράση που έχει σχέση με ήθη και έθιμα του νησιού, ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες και έχει διάρκεια έως τον Απρίλιο…

Και όπως διαβάζουμε « Πόσο συνδεδεμένοι είμαστε με την παράδοση του τόπου μας; Μπορούν τα ήθη και τα έθιμα του χωριού, του νησιού, της πόλης μας να κινητοποιήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών ή η εποχή μας δεν ευνοεί τέτοιους ''συναισθηματισμούς'';

Η συνεργάτης μας Γαλήνη Μπαρδάνη ταξιδεύει στην Δονούσα για να κάνει με τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου ένα ταξίδι στον χρόνο, στις μνήμες και στις παραδόσεις αυτού του ιδιαίτερου και όμορφου τόπου. Το ευφάνταστο αυτό εργαστήριο έχει σαν στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς του τόπου.

Από τον Ιανουάριο λοιπόν μέχρι τον Απρίλιο, η Γαλήνη Μπαρδάνη μαζί με τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, θα λύσουν το «Κουβάρι της Παράδοσης», συλλέγοντας υλικό ικανό να τυπωθεί και τέλος να εκτεθεί στο νησί».